Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Garantiefonds vliegtickets wenselijke oplossing voor consument

30 juni 2021

ANWB pleit samen met ANVR, Consumentenbond en garantiefonds SGR al langer voor een vliegticketgarantiefonds. Deze voorziening moet de consument beter beschermen bij faillissement van een luchtvaartmaatschappij. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft voor deze wens een onderzoek gelast. Belangrijke conclusie van het rapport is dat een nationaal ticketgarantiefonds een goede oplossing is voor dit risico. De ANWB vindt dat het ministerie deze conclusie ter harte moet nemen en spoedig deze voorziening moet invoeren.

Geen goede bescherming bij faillissement

Reizigers die een los vliegticket kopen zijn, in tegenstelling tot pakketreizigers, nauwelijks wettelijk beschermd tegen luchtvaartmaatschappijen die failliet gaan. ANWB, ANVR, Consumentenbond en SGR vragen al langer deze groep reizigers beter te beschermen en hebben in 2019 een plan voor een nationaal ticketfonds gepresenteerd. Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft begin dit jaar SEO Economisch Onderzoek en Lexavia gevraagd een verkennend onderzoek uit te voeren naar vormgeving, effecten en alternatieven van zo’n nationaal fonds.

SEO wijst er op dat in de afgelopen 10 jaar in Europa 91 airlines failliet zijn gegaan en daarmee 5 miljoen reizigers zijn gedupeerd. Dit komt neer op 0,14% van alle vliegreizigers met een schade van € 1,1 mld. Voor reizigers die op de bestemming stranden of vlak voor vertrek een duur alternatief ticket moeten kopen, is de schade hoog. De schade voor passagiers in de Nederlandse markt bedraagt gemiddeld € 520. Onderzoeksbureau SEO berekende dat als het fonds in 5 jaar wordt opgebouwd, een bijdrage van € 1 per reiziger nodig is. Het ministerie heeft het rapport vandaag openbaar gemaakt en aan de Tweede Kamer gezonden.