Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

(Voorzichtig) positief vakantienieuws!

12 mei 2020

Het kabinet heeft de coronamaatregelen eindelijk wat kunnen versoepelen. Dat betekent dat de bioscopen, musea, dierentuinen en pretparken geleidelijk aan weer opengaan. Hoog tijd voor positief vakantienieuws.

Pretparken en dierentuinen gaan weer open

Dierenpark WILDLANDS liet als eerste weten haar deuren weer te openen. Vanaf 25 mei kunnen families, op veilige afstand van elkaar, weer genieten van dit bijzondere dierenrijk in Emmen. Ook Walibi hanteert deze openingsdatum. Artis opent vanaf woensdag 13 mei de deuren weer voor leden en De Efteling streeft ernaar de attracties vanaf 20 mei 'coronaproof' te openen. Je kunt al wel overnachten in Eftelings vakantiepark Bosrijk. Alle pretparken en dierentuinen bepalen in overleg met de eigen veiligheidsregio en burgemeester hoe en wanneer zij weer veilig opengaan. Zo kun je je tickets alleen online bestellen en kom je beter nog niet op de bonnefooi, maar dat de poorten openen is zeker. 

Even genieten van het Zeeuwse 'zunnetje'

Veiligheidsregio Zeeland moest eind maart vanwege de coronauitbraak besluiten om toeristen uit haar prachtige provincie te weren. Deze beperkingen zijn voorlopig versoepeld. Je kunt er in ieder geval tot 22 mei weer naartoe voor je welverdiende rust. Ondernemers in de recreatiesector mogen 15% van hun slaapplekken verhuren en eigenaren van een vakantiewoning en een vaste standplaats zijn ook weer welkom. Er wordt je wel gevraagd zoveel mogelijk in de buurt van je vakantiehuisje te blijven en geen drukte te op zoeken. Een rustig plekje buiten in de zon, dat kan natuurlijk wel.

Knus kamperen kan weer!

Campings en kampeerbedrijven in Nederland mogen in principe open zijn, als zij zich aan de voorwaarden houden van de veiligheidsregio's. Maar er zijn dus al veel campings gewoon toegankelijk. Enige nadeel is wel dat de restaurants, zwembaden en toiletgebouwen voorlopig nog even gesloten zijn. Eigenaren van een zelfvoorzienende camper of caravan kunnen in ieder geval zonder problemen de geopende campings op. En voor wie met de tent weg wil: met een mobiel chemisch toilet en een bijbehorende tent kom je al een heel eind.

Veel in de tuin? Gezond bezig!

Goed nieuws als je door de lockdown veel in de tuin (bezig) bent geweest. Een grootschalig Brits onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen tuinieren, maar ook veel in je tuin zijn erg goed is voor je gezondheid. Onderzoekers van de Universiteit van Exeter en de Royal Horticultural Society concludeerden dat op basis van de resultaten van 8000 mensen die zij hierover tussen 2009 en 2016 hebben onderzocht. Je hoeft daarvoor niet eens actief te tuinieren, geregeld lekker ontspannen in de tuin voldoet.

Op vakantie in eigen tuin

Om het tuinleven nóg aantrekkelijker te maken, toveren de ondernemers van het Brabantse bedrijf Kapitent (dat normaal tenten levert voor festivals) je achtertuin in een mum van tijd om tot heuse kampeerplek. Voor 65 euro heb je een week lang een tweepersoons tent op je gazon, inclusief verlichting, strandstoeltjes, bedden én opbouw. Wil je nog meer gezelligheid? Dan kun je er boeken, wijn en een knutselpakket bij bestellen. Om het plaatje van een camping aan de Spaanse Costa compleet te maken, kan er zelfs een animatieteam voor de kinderen worden ingehuurd.

Veilig naar de film in de drive-in?

Een bezoekje aan de bioscoop blijft een uitdaging in de 1,5-metermaatschappij. Om toch veilig naar de film te kunnen, worden overal in Nederland plannen gesmeed voor drive-in-bioscopen. Zo roept Cinetree lokale initiatiefnemers, gemeenten en filmtheaters op om samen een drive-in-tour met 'hoopvolle films' door heel Nederland te organiseren. Regiseur Martin Koolhoven deed een radio-oproep voor een drive-in in Amsterdam, met filmklassieker Grease bovenaan zijn wensenlijst. Het Olympisch Stadion heeft zich enthousiast aangeboden als locatie. Of en wanneer het doorgaat is nu aan burgemeester Halsema. Zet de popcorn maar alvast klaar!

Iets meer vakantiegeld dit jaar

Bijna alle werknemers in Nederland kunnen dit jaar een kleine belastingmeevaller verwachten: (iets) meer vakantiegeld. Omdat het belastingtarief op vakantiegeld is verlaagd, houd je er netto meer van over. Helaas geldt dit niet voor iedereen. Mensen met lagere parttime lonen leveren een kleine 6 euro in. Hoeveel je extra kunt verwachten? Dat ligt aan de hoogte van je inkomen. De meevaller varieert van 6 tot 120 euro.

Zie ook