Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Opbrengst vliegtaks naar verbeteren van internationale treinreizen

9 maart 2020

De ANWB vindt dat de opbrengst van de vliegtaks (mits deze wordt ingevoerd) moet worden ingezet om internationale treinreizen aantrekkelijk te maken. Op vakantie met de trein kan op die manier een goed en duurzaam alternatief zijn voor een vliegvakantie. Volgende week neemt de Tweede Kamer een besluit over de invoering van deze 'groene belasting'.

Onderzoek onder ANWB-leden

Recent ANWB-onderzoek laat zien dat 54% van de ANWB-leden vindt dat alternatieven voor het vliegtuig voor kortere reisafstanden tot drie uur gestimuleerd moeten worden. Goedkopere internationale treintickets kunnen een interessant alternatief worden voor de reiziger die duurzamer wil reizen. Vakantiegangers kiezen nu vaak voor minder klimaatvriendelijk vervoer omdat een treinticket in verhouding met vliegticket duurder is.

Naast een lagere prijs voor een internationale treinticket gaat het volgens de ANWB ook om het verbeteren van internationale treinverbindingen, reistijd en comfort.

Green Deal

In een groot aantal Europese landen wordt een vliegbelasting geheven. Een hoogwaardig netwerk van hogesnelheid treinen naar bestemmingen zoals als Berlijn, Kopenhagen, Praag en Milaan moet volgens de ANWB uitwerking vinden in de Green Deal, het pakket van Europese maatregelen tegen de klimaatverandering.