Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op vakantie in coronatijd? Dit komen andere Nederlanders tegen

31 juli 2020 Mondkapje op, mondkapje af...

Op vakantie loopt het dit jaar allemaal anders dan normaal. En nu is afstand houden op de camping of het vakantiepark meestal geen probleem. Maar wat als je eropuit gaat, bijvoorbeeld naar het strand, een museum of attractiepark? Of gezellig een terrasje wilt pakken, uit eten wilt gaan? Hoe zit het dan met de coronaregels? Wij spraken met Nederlanders die nu in het buitenland verblijven en vroegen naar hun ervaringen.

Spanje: kapje op, kapje af

Maarten en Jona zitten eind juli in Spaans Catalonië. “Het is echt een stuk rustiger op straat dan de vorige keren dat we in Spanje waren. Buiten draagt (praktisch) iedereen een mondkapje, zodra je je huis uit gaat is dat verplicht, en mensen houden bewust afstand van elkaar.

Als je in Spanje op een terrasje gaat zitten of gaat eten bij een restaurant, mogen de mondkapjes af zodra je zit. Ga je van je plek af, bijvoorbeeld omdat je naar of de wc moet, dan moet het weer op. We waren bij een ‘all-you-can-eat’-restaurant en dat leverde een bijzonder schouwspel op: zodra mensen naar het buffet liepen, gingen de mondkapjes op, eenmaal aan tafel gingen ze weer af en begon het ritueel weer van voor af aan.

Vooraf reserveren bij een café of restaurant is hier niet nodig, we hoeven ook nergens gegevens achter te laten en zijn nog nooit ondervraagd over onze gezondheid. In de supermarkt moeten mondkapjes ook op, net als (wegwerp-)handschoenen die bij de ingang klaarliggen en overal staat ontsmettingsmiddel. Op het strand mogen de mondkapjes af zodra je een plek gevonden hebt. Ga je aan de wandel, dan moet het weer op.’

Frankrijk: met de Franse slag

In Frankrijk is het een stuk drukker, ervaart Jacquelien. “Normaal vind ik het heel leuk om op marktjes rond te lopen, maar dat doe ik nu maar even niet. Veel te druk en men neemt het hier niet zo nauw met afstand houden. Om die reden mijden wij ook andere toeristische, drukke plekken deze zomer. Veiligheid voorop. Ook op het strand ligt iedereen dicht op elkaar, wij gaan echt op zoek naar een rustiger plekje. Dat is tot nu toe nog elke keer gelukt.

Bij de grotere winkels staat beveiliging voor de deur om te controleren of je je mondkapje draagt, verder is het hier allemaal een beetje ‘met de Franse slag’. Een paar weken geleden waren we in Duitsland. De regels waren daar veel strenger. Zonder mondkapje kwam je geen enkele supermarkt binnen, iedereen hield netjes afstand, bij de restaurants moest je reserveren en van te voren een formulier invullen met je gegevens. Dat is hier in Frankrijk allemaal niet het geval.”

Nederland: druk op Texel

Omdat veel mensen in eigen land op vakantie gaan dit jaar, is het ook in Nederland op verschillende plaatsen heel druk. Zo ook op Texel, vertellen Matthias en Jildou. “Fietspaden zijn vol en in de dorpjes is het ook druk. Afstand houden is op heel veel plekken niet te doen. Mondkapjes dragen we niet en je ziet ze eigenlijk nergens, in Nederland is het niet verplicht. Alleen in het openbaar vervoer, dus op de veerboot dragen we ze wel.”

Duitsland: klimmen zonder kapje

Frank is met zijn gezin in Duitsland. “Mondkapjes zijn hier verplicht in winkels en bij het tankstation. Tijdens het tanken zelf niet, maar zodra je naar de kassa of het toilet gaat wel. We zijn met de kinderen naar een boomkroonpad en klimpark geweest, reserveren was in beide gevallen niet nodig. Mondkapjes moesten wel op: in de rij, bij de kassa en tijdens de uitleg bij het klimpark. De instructeurs droegen ze zelf ook.

Daarna mochten de mondkapjes af en was afstand houden voldoende. Bij het boomkroonpad waren pijlen op het pad aangebracht die de looprichting aangaven. Het is overal goed geregeld en mensen houden zich hier over het algemeen goed aan de regels. Ondanks de mondkapjes zijn we daarom helemaal niet met het coronavirus bezig, het voelt heel veilig.”
 

De regels kunnen snel veranderen

In de ANWB Reiswijzer kun je per land doorklikken naar een overzicht met de maatregelen die specifiek in dat land gelden op de wegen, voor de accommodatie, bezienswaardigheden, in de horeca enz.

Kijk voor specifieke attracties en bezienswaardigheden daarnaast altijd even op de website voor meer gedetailleerde informatie en aanvullende regels, die gelden. Attracties waar veel mensen tegelijk in gaan kunnen gesloten zijn en in sommige landen geldt ook in attractieparken dat je verplicht mondkapjes moet dragen op bepaalde plekken. Houd er rekening mee dat de regels per uitje kunnen verschillen.

Check bij uitjes: moet je vooraf reserveren ?

Je doet er verstandig aan vooraf (online) te kijken of voor een bepaald restaurant/park/museum reserveren noodzakelijk is dan wel dat je van te voren tickets moet kopen. Voor grotere attractieparken als de Efteling, Europapark en Euro Disney moet je tegenwoordig je kaarten namelijk vooraf kopen, aan de kassa worden geen kaarten verkocht. Daarnaast geldt dat je voor sommige restaurants en bezienswaardigheden van te voren (een tijd) moet reserveren.

Kwestie van tijdig informeren, eventueel alvast toegangskaarten kopen en je gezonde verstand gebruiken. Dan staat niets je in de weg om een leuke dag of vakantie te hebben.

Meer vakantievragen?