Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brussel schrapt registratieplicht voor Nederlandse automobilist

Goed nieuws voor Nederlanders die met de auto naar Brussel willen. De registratieplicht, die sinds 2018 voor toegang tot de stad en buurgemeenten voor alle auto's gold, is komen te vervallen voor auto's met een Nederlands kenteken.

Op het niet voorafgaand registreren van je auto stond een boete van 150 euro. Sinds januari van dit jaar werd hier op gehandhaafd. Ook voor ‘schone’ auto’s die aan de normen van de milieuzone voldeden gold deze boete.

Overleg leidt tot resultaat

Veel ANWB-leden lieten hun bezwaren tegen de regeling horen. In oktober 2018 vond er overleg plaats tussen de ANWB en de Brusselse autoriteiten. In juni van dit jaar bleek dat Brussel voldoende gegevens via de Rijksdienst Wegverkeer kon krijgen die nodig zijn voor de controle of Nederlands gekentekende auto’s voldoen aan de milieunormen, dus kon de registratieplicht vervallen.
Let op: deze uitzondering geldt alleen voor auto's met een Nederlands kenteken.

Wel verbod voor oude diesel- en benzineauto's

In Brussel  mogen  dieselauto’s van vóór 2001 (Euroklasse 2 of ouder) en benzineauto’s van voor 1997 (Euroklasse 1 of ouder) niet meer de zone in. Op overtreding staat een boete van 350 euro. Voor sommige categorieën (bv. aangepaste auto’s en klassiekers) bestaan er uitzonderingen. Deze auto’s mogen wel de stad in maar moeten zich wel van tevoren registreren.

 

Hoe te omzeilen?

Bezitters van een niet-toegelaten diesel- of benzineauto kunnen hun auto parkeren aan de rand van de milieuzone. Parkeerplaatsen in de buurt van metrostation Kraainem zijn daarvoor een optie vanwege de gunstige overstap op metrolijn 1 naar het centrum en de Europese wijk. Als je toch in het centrum met de auto moet zijn, kun je een dagkaart kopen voor € 35,-. Dit kan maximaal 8x per jaar. De aanvraag hiervoor kan via www.lez.brussels. Betaling kan met een creditcard. Ben je vergeten te registreren? Dan kun je dit op de dag van aankomst alsnog doen bijvoorbeeld bij aankomst in het hotel binnen de milieuzone.


Andere uitzonderingen

Voor bezitters van aangepaste auto’s - vanwege een handicap, oldtimers ouder dan 30 jaar en camperbezitters - is er de mogelijkheid om een ontheffing aan te vragen (‘afwijking’ op zijn Vlaams). Deze geldt eveneens voor 3 jaar en er zijn geen kosten verbonden aan een aanvraag. Houd er wel rekening mee dat de behandeling ruim 2 maanden kan duren. Pas na ontvangst van de officiële goedkeuring mag je de milieuzone in.