Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Recco: levensreddend bij lawines

4 september 2017 Óók in Human Nature kleding

Het is de grootste nachtmerrie van elke wintersporter: bedolven raken onder een lawine. Mocht je onverhoopt in deze levensbedreigende situatie terecht komen, dan kan een kleine reflector van RECCO je leven redden.

Cijfers liegen niet. Liefst 95 procent van de lawines wordt veroorzaakt door skiërs zelf. Hoeveel (of weinig) je ook weet van sneeuw, weersomstandigheden en de bergen, een lawine kan iedereen overvallen. Off-piste, maar ook binnen de paaltjes loop je het risico dat een nietsontziende sneeuwmassa je meesleurt- met soms fatale gevolgen. Om de kans op overleven zo groot mogelijk te maken is het daarom verstandig om voorzorgsmaatregelen te treffen.

RECCO zorgt voor zichtbaarheid

Het toverwoord: ‘zichtbaarheid’. Als jij een strijd voert op leven en dood is het van groot belang dat andere mensen en hulpverleners weten waar ze moeten zijn. Gelukkig zijn er steeds betere systemen die het zoeken naar lawineslachtoffers beduidend makkelijker maken. Iedereen die wel eens buiten de piste gaat skiën of boarden mag eigenlijk niet alleen op pad. En iedereen in het gezelschap moet voorzien zijn van een lawinepieper, sonde en schep. Zo kan er gelijk gestart worden met een reddingsactie als het mis gaat. Maar er is meer. Namelijk: Recco. Wereldwijd maken reddings- en helikopterdiensten in 850 skigebieden gebruik van hun zoektechnologieën. En daarom zou íedereen die actief bezig is in de sneeuw ergens een Recco reflector bij zich moeten hebben.

Reflector-detectorsysteem

De kans bestaat dat jij al gebruikmaakt van het reflector-detectorsysteem van RECCO, zonder dat je het in de gaten hebt. De reflector is namelijk slechts een paar centimeter groot en is vaak in de (ski)uitrusting verwerkt. Het basisidee van het systeem is simpel, maar uiterst effectief: voortdurende ‘zichtbaarheid’, oftewel: vindbaarheid voor reddingswerkers. Want met behulp van de detector kunnen hulpverleners de reflector – jou dus – snel vinden. Dit apparaatje pikt vanaf de grond het radarsignaal tot 20 meter in de sneeuw en 80 meter vanuit de lucht. Een groot voordeel, omdat de reddingsdienst dan grote oppervlaktes kan afspeuren in een situatie waarin elke seconde telt.

Aanvulling op de nooduitrusting

Heb jij al een complete nooduitrusting met lawinepieper, schep en sonde? Zelfs dan is RECCO een perfecte aanvulling. Want het gebeurt helaas vaak dat de pieper niet werkt. Vergeten is. Of dat de batterij leeg is. Dan heb je als slachtoffer met RECCO in ieder geval nog een onderhoudsvrije back-up.

Waarom RECCO?

Het reflector-detectorsysteem van RECCO biedt veel voordelen:

  • Het zit vast aan je uitrusting, waardoor je het niet kunt vergeten.
  • Het is onderhoudsvrij: geen batterijen of accu’s die leeg kunnen raken.
  • Het systeem staat altijd aan.
  • Hulpverleners in meer dan 850 skigebieden wereldwijd werken met RECCO.
  • Het weegt nog geen vier gram.

RECCO rescue reflector kopen?

Maak jij geen gebruik van het RECCO beschermingssysteem? De ANWB verkoopt skikleding met RECCO, maar ook losse rescue reflectoren die je eenvoudig op je wintersportkleding en/ of op je helm kunt plakken. Ledenprijs: € 19.95,-, Niet ledenprijs: € 24.95,-.

Bestel de RECCO rescue reflector