Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Ski Amadé: skiën in de toekomst

21 maart 2017

Dat het grootste aaneengesloten skigebied van Oostenrijk een klassieker is, wil niet zeggen dat er geen vernieuwingen plaatsvinden. Zo is Ski Amadé het eerste skigebied waar je kunt skiën met de dataskibril. Een klein kijkje in de toekomst.

‘Het werkt heel makkelijk.’ Gerhard Wolfsteiner van het skigebied Salzburger Sportwelt staat voor me en heeft een skibril in z’n hand. Op het oog een hele normale. Groot, bollend scherm met reflecterend glas en een zwarte, elastieken band die er een beetje achteraan bungelt. In z’n andere hand heeft Gerhard iets wat lijkt op een horloge. Ook zwart, zonder scherm maar met vijf drukknoppen. ‘Hier, zet de bril op en doe de afstandsbediening om je arm, dan leg ik het je uit.’

Wat volgt is een kijkje in de toekomst. In het scherm van de skibril zit een kijkveld, rechts onderin wordt er een klein videoscherm tevoorschijn getoverd. Dat beeldschermpje bedien je met de afstandsbediening die om je arm zit. De dataskibril bevat allerlei nuttige informatie. Je actuele snelheid en je topsnelheid van de dag bijvoorbeeld, maar ook de status van verschillende pistes. Het hele skigebied is in de software opgenomen. Zo kan de bril je begeleiden naar de lift die je wil hebben en weet je op elk moment hoe ver je nog moet, op welke hoogte je zit en hoeveel afstand je die dag al hebt afgelegd.

Blik vooruit

In deze fase van de technologie is het nog vooral spelen. Het is leuk om over een lege piste te zoeven en te kijken hoe hard je gaat. Het biertje smaakt nét wat lekkerder als je aan het eind van de dag ziet dat je een respectabel aantal kilometers hebt afgelegd. Het is vergelijken met je vrienden en het zorgt voor een gezond stukje competitie met jezelf. Maar het is allemaal nog de beginfase van digitaal skiën. Waar de technologie naar toe zal gaan: de actuele wachttijden voor de skilift weergeven, de drukte op verschillende pistes berekenen, de sneeuwkwaliteit, waarschuwen voor eventuele gevaren op de piste; eigenlijk alles om het de skiër zo gemakkelijk mogelijk te maken. Zo ver zijn ze op dit moment nog niet met de technologie, maar dat deze manier van skiën de toekomst is, daar zijn ze in Ski Amadé van overtuigd.

Vrijwel altijd sneeuw

Ander voordeel van Ski Amadé: 90% van alle pistes zijn uitgerust met sneeuwkanonnen. Dat betekent dat ook in een periode dat er weinig sneeuw is gevallen, er gewoon geskied kan worden. In totaal staan er 4.500 sneeuwkanonnen in het gebied. De pistes zijn over het algemeen niet te moeilijk en geschikt voor zowel beginners als gevorderden. En omdat Ski Amadé zo groot en veelomvattend is, ben je ook verzekerd van een gevarieerd aanbod. Van brede pistes in Flachau tot iets uitdagender werk in bijvoorbeeld Altenmarkt of Zauchensee.

Het grootste gebied van Oostenrijk

En als de mensen van Ski Amadé iets roepen, dan kun je daar maar beter rekening mee houden. Met 760 kilometers aan piste, verdeeld over vijf verschillende regio’s, is het gebied een van de belangrijkste spelers in Oostenrijk. Die vijf gebieden zijn Salzburger Sportwelt, Schladming Dachstein, Gastein, Grossarltal en Hochkönig. Alleen al in Salzburger Sportwelt vind je bekende dorpen als Flachau, Wagrain en Filzmoos. Alles bij elkaar heb je in dit deel van Oostenrijk met één skipas toegang tot maar liefst 760 kilometer piste (275 blauw, 390 rood en 95 zwart), die bereikbaar zijn met 270 skiliften, variërend van simpele sleepliften tot de G-link in Wagrain. Een hypermoderne gondellift voor 130 personen die het middenstation van de Flying Mozart verbindt met het bergstation van de Grafenberg Express. De capaciteit per uur: 1300 skiërs in beide richtingen.

Zelf met de dataskibril

Benieuwd naar de dataskibril? Je kunt er zelf ook mee skiën. Daar hoef je geen dure aanschafkosten voor te begroten: je huurt een bril voor €19 per dag bij een van de 25 Intersport vestigingen in Ski Amadé. De instructies kun je thuis al downloaden op skiamade.com.

Overal online

Nóg een innovatieve ontwikkeling waarmee Ski Amadé voorloopt op de meeste andere skigebieden: het grootste deel van het skigebied biedt gratis wifi. Er zijn meer dan 400 hotspots verspreid over het gebied, waarop iedereen met een smartphone of tablet gratis kan inloggen, zonder wachtwoord. De hotspots zijn te vinden bij de berghutten en lifstations.

Praktisch: hoe kom je er?

Transavia vliegt in de winter dagelijks vanaf Amsterdam, Rotterdam/Den Haag of Eindhoven naar Salzburg. Kijk voor vliegtijden en ticketprijzen op transavia.nl. Vanaf Salzburg is het tussen de 30 minuten en anderhalf uur rijden naar Ski Amadé, afhankelijk van waar je zit. Voorbeeld: Salzburg – Flachau is een uur rijden.

Met de auto vanuit Nederland kan natuurlijk ook. Flachau ligt op iets minder dan duizend kilometer van Utrecht. Een kleine tien uur rijden.

Slapen

Deden wij met veel plezier in het Tiroler Hof. Een comfortabel viersterrenhotel, inclusief spa & wellness en goed restaurant en op loopafstand van zowel de liftstations als de apres-ski mogelijkheden. Kijk voor prijzen, meer informatie en boekingen op hotel-tirolerhof.com.

Skipas

Een overzicht van alle skipassen en prijzen vind je op skiamade.com. Je kunt kiezen voor een dagpas (€46,50), meerdaagse skipassen en daarnaast heb je ook de keuze uit een pas voor het hele gebied of voor losse stukken. Voor een skipas voor zes dagen voor het volledige skigebied betaal je €249,50. Dan heb je toegang tot 270 liften, 760 kilometer aan piste en de app van het skigebied.