Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reizigers zonder trolley krijgen voorrang op Schiphol

26 juni 2017 Weinig handbagage? Sneller door de douane!

Reizigers zonder bagage of met een kleine tas krijgen komende zomer voorrang bij de veiligheidscontroles op Schiphol. Hiermee wil de luchthaven de doorstroom van passagiers in zogeheten 'no trolley-doorgangen' versnellen.

Een woordvoerder van de luchthaven bevestigde dit maandag na een artikel hierover in De Telegraaf. Steeds meer mensen reizen tegenwoordig alleen met handbagage, die ze meenemen in een rolkoffertje. Voor het inchecken van ruimbagage vragen luchtvaartmaatschappijen vaak geld, waardoor steeds meer reizigers hun spullen als gratis handbagage vervoeren. ,,Zo'n trolley rolt bovendien makkelijk door de luchthaven en je hoeft niet te wachten bij de bagageband op de plaats van bestemming'', aldus de zegsman. Het leidt echter wel tot meer werk bij de controles.

De proef met de versnelde doorgang begint zaterdag in de vertrekhallen 1, 2 en 3. Volgens de woordvoerder geldt de voorrang voor passagiers met bijvoorbeeld een laptoptas, schoolrugtas of kleine handtas. De speciale doorgangen zijn overigens alleen beschikbaar op de piekmomenten, als het erg druk is bij de veiligheidscontroles.

Snel inchecken? Met deze tips gaat dat lukken!
Afgelopen jaar kregen reizigers met langer oponthoud op Schiphol te maken. Voor een zo spoedig mogelijk passage stelde de ANWB met Schiphol voor het zomerseizoen een aantal adviezen op. Deze kunnen een snelle doorgang bespoedigen:  

Tips inchecken op Schiphol (pdf)

Bron: ANP, Telegraaf

Wat zijn de regels voor handbagage?

Er bestaat geen standaardmaat voor handbagage. De overkoepelende luchtvaartorganisatie IATA probeerde in de zomer van 2015 een collectieve norm voor alle maatschappijen in te voeren. Het plan was om uitsluitend bagage van 55 centimeter lang, 35 centimeter breed en 20 centimeter diepte aan boord toe te laten. Aanzienlijk minder dan wat nu de regel is bij de meeste airlines. Het voorstel haalde het niet. Elke maatschappij blijft een eigen beleid voor handbagage toepassen. Meestal staat het maximum formaat van je handbagage op je vliegticket.

Bekijk meer info over de regels voor handbagage