Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In augustus totale zonsverduistering in de VS

8 maart 2017

Een totale zonsverduistering moet je meemaken, als is het maar één keer in je leven. Dit jaar biedt een geweldige kans als je van reizen houdt: op 21 augustus schuift de maan voor de zon in het noorden van de VS.

Een zonsverduistering is één van de meest indrukwekkende natuurverschijnselen die je als mens kunt meemaken. Dat klinkt misschien overdreven, maar er is geen woord van incorrect. Op het moment dat de zon geheel door de maan wordt afgeschermd, even maar, lijkt de wereld tot stilstand te komen. Het voelt als iets spiritueels. Het is met niets te vergelijken en onvergetelijk.
 
Een totale zonsverduistering moet je meemaken, al is het maar één keer in je leven. En veel vaker zal het waarschijnlijk ook niet gaan gebeuren, want zo vaak is er geen volledige zonsverduistering te beleven en al helemaal niet op een plek die voor 'normale' mensen bereikbaar is. De eerstkomende volledige zonsverduistering waarvoor je Nederland niet uit hoeft, is in 2135. Wil je het fenomeen dus een keer meemaken, dan moet je gaan reizen. En in 2017 is dat naar de Verenigde Staten. Daar is een totale zonsverduistering op 21 augustus.

Het totale eclipspad begint ten westen van de VS, gaat vervolgens via Noord-Amerika tot ver voorbij de oostkust. De breedte van het pad van de eclips is ongeveer 115 kilometer. Aan weerszijden van het totaliteitspad is een veel breder gebied waar de zon gedeeltelijk verduisterd wordt. De noordelijke grens van dit gebied loopt over het Noordpoolgebied. De zuidelijke grens loopt over Zuid-Amerika. Maar daar wil je dus niet zijn want een gedeeltelijke zonsverduistering is in vergelijking met een totale zonsverduistering zoiets als een frietje van de snackbar ten opzichte van een 8-gangendiner in een driesterren restaurant.

Voor informatie over zonsverduisteringen in het algemeen en de zonsverduistering in 2017 in het bijzonder is de website www.zonsverduistering2017.nl opgezet. 

De zonsverduistering zelf bewonderen?

Zin om deze zomer af te reizen naar de Verenigde Staten? Bekijk de mooie rondreizen van ANWB Ledenreizen of van onze reisdochter FOX Verre Reizen.

Bekijk ook:

De 100 meest duurzame bestemmingen
Reisles: Reis blij, neem een ei
De 10 mooiste stranden van Europa