Liechtenstein

Op de rechteroever van de Rijn ligt een oud vorstendom, ingeklemd tussen Zwitserland en Oostenrijk. Boven het hoofdstadje Vaduz staat het kasteel van de vorst. Hij heeft nog wat dictatoriale trekjes, maar wordt op handen gedragen. Zijn onderdanen zijn net als hun buren fanatieke skiërs, bergklimmers en wandelaars. De vreemdelingen zien in Liechtenstein een kopie in miniatuur van Zwitserland: gastvrij, proper en allesbehalve goedkoop (je betaalt hier met Zwitserse franken). Verder is het landje vooral een rariteit, een overblijfsel uit een feodaal verleden. De zakenwereld kent het als een financieel centrum met een gunstig belastingklimaat.

Kunst en cultuur

Het vorstendom werd in 1806 in het kader van het Rijnverbond soeverein. In beide wereldoorlogen bleef het strikt neutraal. Met buurland Zwitserland is er sinds 1923 een unie op het gebied van douane, postverkeer en valuta; ook in de buitenlandse politiek wordt Liechtenstein vertegenwoordigd door Zwitserland.

Natuur

Liechtenstein is een vorstendom van 160,5 km² met een grens van 76 km die het land scheidt van Zwitserland en Oostenrijk. Liechtenstein ligt aan de rand van het hooggebergte van de Alpen, met de Rijn als noordwestelijke grens. Het land is geen lid van de EU. De ca.35.000 inwoners spreken Duits. De landcode is FL.

Winkelen

In Liechtenstein worden voornamelijk dezelfde producten tegen dezelfde prijzen als in Zwitserland verkocht. Populair zijn de producten waar de vlag van Liechtenstein op staat afgebeeld. In Vaduz zijn veel winkels met souvenirs. Typische souvenirs zijn keramiek, potten en postzegels van Liechtenstein.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Liechtenstein? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van de lokale verkeers- en douaneregels tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische informatie Liechtenstein