Reisdocumenten Laos

Heb je een visum nodig voor Laos? En hoe lang moet je paspoort nog geldig zijn?

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn bij de aanvraag van het visum.

Visum

  • Een visum is nodig.
  • Het visum kan aangevraagd worden bij de ambassade van Laos in Brussel.
  • Voor de visumaanvraag is nodig:
    • Een paspoort.
    • 1 pasfoto.
    • Een persoonlijk ondertekend aanvraagformulier (downloaden via ambalao.be).
    • Een kopie van het vliegticket.
  • Het visum kost circa € 40 (5 werkdagen) en is 3 maanden geldig voor een verblijf van 30 dagen. Verlenging van verblijf is mogelijk bij de immigratiedienst ter plaatse.
  • Een visum bij aankomst is te verkrijgen in Vientiane, Luang Prabang en Pakse. Het visum bij aankomst kost circa USD 35 voor een verblijf van 30 dagen. Hiervoor is een pasfoto nodig.
  • Een visum kan ook aangevraagd worden via de ANWB. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) op een luchthaven in een ander land op weg naar Laos: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisum genoemd) nodig hebt.

Reizen met minderjarige kinderen

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider. Meer informatie en het toestemmingsformulier zijn te vinden op rijksoverheid.nl/onderwerpen/reizen-met-kinderen. Denk ook aan de landen waar je doorheen reist op weg naar de bestemming.

Bijzonderheden

  • Op verzoek moet je het volgende kunnen tonen bij de douane in Laos:
    • Een vaccinatiebewijs tegen gele koorts (alleen nodig als je het land inreist vanuit een gelekoortsgebied). Zie voor meer informatie lcr.nl.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens de consulaire afdeling van de Laotiaanse ambassade (tel. +32 2 740 09 50).

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is zonder IRB (internationaal rijbewijs) niet geldig in Laos. IRB model 1949 wordt geaccepteerd.
  • Een IRB is (alleen voor Nederlands ingezetenen) verkrijgbaar bij iedere ANWB-winkel, ook voor niet-leden en moet persoonlijk afgehaald worden. Neem je Nederlandse rijbewijs en een recente pasfoto mee. Je krijgt het IRB direct mee.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen. 

Voertuigdocumenten

Voor informatie over het bezoeken van Laos met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische informatie voor Laos

Adressen en telefoonnummer
Auto huren
Praktisch ter plaatse