Laos

Laos staat bekend als het meest milde land in Zuidoost-Azië. Dit is het land waar mensen nog echt tijd hebben. Soms lijkt de tijd er zelfs stil te hebben gestaan: de hoofdstad Vientiane, aan de Mekongrivier, bevat nog vele ongerepte baaitjes. In de wildernis van het achterland kun je naar hartenlust rondtrekken en kennismaken met de lokale bevolking. En in Luang Prabang, waar het verkeer alleen bestaat uit (motor)fietsers en voetgangers, vind je je omringd door prachtig gevormde tempels. Hier is nog echt de oude cultuur bewaard gebleven.

Eten en drinken

In Laos wordt vooral bij stalletjes op straat gegeten. Het is spotgoedkoop. Je loopt hier wat meer risico op maagklachten als je dit eten niet gewend bent. Kleefrijst, riviervis, rund- en varkensvlees, kip en eend zijn de meest gebruikte ingrediënten in de Laotiaanse keuken. Daarmee bereidt men in combinatie met groente of vers fruit eenvoudige lekkere maaltijden. Behalve bij de Chinees, waar je stokjes geleverd krijgt, is het gebruikelijk om met de vingers te eten. Bij het eten kun je het best het lokale Lao-bier drinken dat goed smaakt en heel wat veiliger is dan water of frisdrank.

Kunst en cultuur

In de 14e eeuw werd met de stichting van het eerste Laotiaanse koninkrijk het boeddhisme ingevoerd. Na de bezetting door de Thais werd Laos eind 19e eeuw een Frans protectoraat en in 1954 onafhankelijk. Tijdens de Viëtnamoorlog veroverden communistische revolutionaire troepen grote delen van het land en in 1974 traden ze toe tot de regering. Bij de stichting van de volksrepubliek in 1975 werd de laatste koning afgezet.

Natuur

De tijd lijkt te hebben stilgestaan. De communistische regering heeft het voor Aziatische begrippen dunbevolkte Laos min of meer van de buitenwereld weten af te sluiten. Laos lijkt wat op Thailand, maar dan zoals het daar was vóór de modernisering. Laos is een agrarisch land. Veel Laotianen leven van de rijstbouw op de ondergelopen sawa’s. In dichte oerwouden wordt hout gekapt waarbij olifanten het zware werk verrichten.Het boeddhisme is belangrijk voor de Laotiaan. Veel jongens in de tienerleeftijd brengen enkele jaren als monnik door. Kaalgeknipt en gehuld in saffraankleurige doeken geven ze een fleurig accent aan het straatbeeld. Van een adequate infrastructuur is nauwelijks sprake en de toerist die Laos bezoekt zal zich moeten aanpassen aan primitieve omstandigheden. De lokale bevolking is daarbij overigens graag behulpzaam.

Winkelen

In Laos zijn markten die op verschillende tijdstippen open zijn. Vooral de markten van Vientiane en Luang Prabang zijn een bezoek waard. Typische souvenirs zijn opiumpijpen, kleurrijk textiel, houtsnijwerk, handwerk, handgeschept papier, zijde, zelfgemaakte T-shirts, sjaals en zilveren sieraden. Afdingen wordt alleen aangeraden voor kunstvoorwerpen en antiek. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Laos? Bereid je dan goed voor met onze praktische informatie. Van informatie over de lokale autohuur tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische info Laos