Reisdocumenten in Kaapverdië

Ga je op reis naar Kaapverdië? Check van tevoren even welke reisdocumenten je nodig hebt en hoe het zit met je rijbewijs over de grens.

Reisdocument

  • Een paspoort is vereist. Het document moet nog minimaal 1 dag geldig zijn bij vertrek uit Kaapverdië.
  • Controleer of het document ruim voldoende geldig is, voor het geval dat het verblijf langer mocht duren dan gepland.

Visum

  • Een visum is nodig.
  • Vrijgesteld van visumplicht zijn:
    • Personen die geboren zijn op Kaapverdië en hun echtgenoot/echtgenote met een Nederlands paspoort.
    • Kinderen van wie een van de ouders op Kaapverdië is geboren. Een bewijs hiervan moet overlegd kunnen worden.
  • Het visum kan aangevraagd worden bij het consulaat van Kaapverdië in Rotterdam.
  • Een toeristenvisum is 6 maanden geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen en kost circa € 45 (enkele inreis). Voor kinderen beneden de 12 jaar is het visum gratis.
  • Verlenging van verblijf kan aangevraagd worden bij de plaatselijke politie.
  • Wanneer de visumaanvraag persoonlijk ingediend wordt bij het consulaat is het visum vaak dezelfde dag klaar.
  • Een schriftelijke visumaanvraag duurt ongeveer een week.
  • Een visum is tevens verkrijgbaar bij aankomst. Het visum is geldig voor een verblijf van maximaal 90 dagen en kost circa € 25. Houdt rekening met mogelijk lange wachttijden.
  • Een visum kan ook aangevraagd worden via de ANWB. Zie voor meer informatie anwb.nl/visum.
  • De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Het consulaat of de consulaire afdeling van de ambassade kan de meest actuele informatie verstrekken over de visumaanvraag en de benodigde documenten.

Inreis via een ander land

  • Voor een tussenstop (transit) in een ander land op weg naar Kaapverdië: informeer van tevoren bij het consulaat van dat land of je een visum of transitvisum (ook wel A-visum of doorreisvisumgenoemd) nodig hebt.

Bijzonderheden

  • Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
  • Deze informatie geldt voor reizigers met de Nederlandse nationaliteit.
  • Voor tips en advies over het gebruik van een paspoort of identiteitskaart in het buitenland kijk op anwb.nl/vakantie/reisvoorbereiding.
  • Tekst bijgewerkt: november 2018. De informatie over verkrijgbaarheid van het visum en de geldigheid van paspoort en visum is sterk aan wijzigingen onderhevig. Raadpleeg voor de meest actuele gegevens het Kaapverdische consulaat.

Rijbewijs

Auto of motor

  • Het Nederlandse rijbewijs is geldig in Kaapverdië, ook bij het huren van een voertuig.
  • Een IRB (internationaal rijbewijs) is niet vereist.
  • Let op: Verhuurbedrijven kunnen specifieke eisen stellen. Bijvoorbeeld een minimum- of maximumleeftijd of een minimum aantal jaren dat het rijbewijs in bezit moet zijn. Vraag van tevoren naar de voorwaarden.

Bijzonderheden

  • Deze informatie geldt voor Nederlands ingezetenen.

Voertuigdocumenten

  • Voor informatie over het bezoeken van Kaapverdië met eigen of andermans voertuig: informeer bij de ambassade, het consulaat en/of het verkeersbureau van dat land. Informeer ook bij de verzekeringsmaatschappij naar de voorwaarden en de dekking.

Meer praktische informatie voor Kaapverdië

Praktisch ter plaatse
Adressen en telefoonnummers