Jersey

Rijd pal langs de blauwe zee, ga belastingvrij(!) winkelen en tuur naar de Franse kust. Iris Hannema neemt ons mee naar Kanaaleiland Jersey.

1. Goodmorning/bonjour

Het landschap en de kust zijn als Wales, gekruist met Normandië. Het strandleven, de hippe kustcafé’s en de rondrijdende auto’s - duur, duurder, duurst – zijn Saint Tropez-achtig. Men is Brits en praat dus met een koninklijk keurig accent, het verkeer rijdt links, maar de straatnamen zijn Frans. Conclusie: Jersey is een zeer goed gelukt Kanaaleiland, een mix van de buurmannen Engeland en Frankrijk.

2. Surf up

Wie weten te blijven staan op een surfboard, planten zich aan St. Ouen’s Bay, de westkust. Naast de populairste en oudste strandtent van het eiland, El Tico Beach Cantina, kun je surfmateriaal huren en lessen nemen. De niet-surfers kunnen zich settelen op het terras of in het zand. Het pand is iconisch en fotowaardig: maagdelijk wit gepleisterd in Bauhausstijl. Vanaf hier heb je fabuleus uitzicht over de ruige, uitgestrekte kust en de La Rocco toren, fier staand op zijn eigen eilandje. Wat je intussen bent gaan vermoeden, klopt: zomers is het er óntzettend druk.
www.elticojersey.com

3. Honger!

Slingerend over kleine landweggetjes passeer je ingeplante aardappelvelden, joekels van bomen, gerenoveerde boerderijen en het is opletten geblazen om de kleine bordjes naar Rozel Bay niet over het hoofd te zien. Misschien is dat wel expres zo gedaan om de baai geheim te houden, want het is alles wat je ervan hoopt: rustiek, in perfecte c-vorm met bootjes die voor anker liggen. Bij snackbarmet- campingtafels The Hungry Man, de hongerige man, eet je broodjes lokaal gevangen krab, hamburgers en spekrollen en ik beloof je plechtig: je kúnt het niet over het hoofd zien.

4. Eilands metropool

St. Helier is de hoofdstad van Jersey en omdat ik deze patroonheilige niet kende, toog ik naar het Jersey Museum om het te vragen (en ook zij moesten even zoeken). Sint Helier leefde als kluizenaar en genas de zieken van oog- en huidproblemen. Kijk, weten we dat ook weer. In de stad kun je fijn winkelen (belastingvrij!), koffie drinken, de pub in of op stand dineren. Voor de kust, in de kom van St. Aubin’s Bay, ligt Elisabeth Castle, te bereiken per boot, de Castle Ferry, of als het eb is, te voet, een soort wadlopen, dus neem je kaplaarzen mee.
www.jerseyheritage.org

5. Gorey

Rijd langs de zuidoostkust, van de hoofdstad naar vissersdorp Gorey. Je rijdt pal langs de blauwe zee, enorme zwarte rotsen liggen er als gedrapeerd in, woeste golven maken witte schuimkoppen en langs de kust staan wonderschone landhuizen afgewisseld met cafés en familiehotelletjes. Aangekomen in Gorey tuur je in panorama naar de Franse kust.
www.jersey.com

6. Wat ruik je lekker

Zelf ben ik groot fan van lavendel en dan niet van de geur van de gelijknamige toiletspray, maar de echte lavendel, de vrolijke paarse bloemen van Moeder Natuur. Op de Jersey Lavender Farm, een lavendelboerderij, kun je zien hoe de etherische lavendelolie uit de planten wordt gehaald. In de maand juli wuift de aromatische lavendel tot in de oneindigheid (althans, zo lijkt het).
www.jerseylavender.co.uk

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Jersey? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeerszaken tot informatie over je rijbewijs in het buitenland.

Bekijk praktische info Jersey