Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Verkeer op Isle of Man

Hier vind je een overzicht van de belangrijkste verkeersregels en veerdiensten op Isle of Man.

Verkeersregels

 • Hier worden enkele belangrijke algemene verkeersregels vermeld, waaronder een aantal verkeersregels die afwijken van de Nederlandse.

Veilig rijden

 • Op Isle of Man geldt de regel dat de bestuurder van een voertuig zich altijd goed moet kunnen concentreren om veilig te kunnen rijden. 
 • Een bestuurder moet daarom afleidingen vermijden en kan een aanzienlijke boete krijgen als deze tijdens het rijden bijvoorbeeld luistert naar harde muziek (waardoor andere geluiden niet hoorbaar zijn), een kaart probeert te lezen, een muziekspeler of radio bedient, discussies voert met passagiers of andere weggebruikers of iets eet, drinkt of rookt en daarmee zichzelf of andere weggebruikers in gevaar brengt of zou kunnen brengen.

Rijden onder invloed

 • Op het Isle of Man is het maximaal toegestane alcoholgehalte in het bloed 0,8 promille.
 • Het is verboden te rijden onder invloed van drugs.

Mobiele telefoon

 • Het is bestuurders van gemotoriseerde voertuigen verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon of vergelijkbaar apparaat vast te houden.
 • Handsfree bellen is wel toegestaan.

Veilig wandelen

 • Iedereen die in het donker, bij weinig licht of bij slecht zicht langs de weg loopt, wordt met klem geadviseerd een reflector, kleding met reflecterende strepen of een reflecterend veiligheidsvest te dragen. 

Basisverkeersregels

 • Je moet links rijden en rechts inhalen.

Maximumsnelheid

 • Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 48 km/h (30 mph).
 • Op Isle of Man gelden buiten de bebouwde kom gewoonlijk geen maximumsnelheden. Er kunnen echter tijdelijke maximumsnelheden van kracht zijn die worden aangegeven met borden (bijvoorbeeld tijdens de Isle of Man TT).
 • Let op: Als er op een weg geen maximumsnelheid geldt, kun je wel bekeurd worden voor roekeloos hard rijden.

Voorrang

 • Let op: Op kruisingen zonder voorrangsborden en -markeringen heeft niemand voorrang, want op Isle of Man geldt op dergelijke kruisingen de regel Verkeer van links (of rechts) heeft voorrang niet. Je wordt in dat geval aangeraden goed uit te kijken en bij twijfel altijd voorrang te verlenen.
 • Er wordt met een dubbele onderbroken streep aangegeven dat bestuurders voorrang moeten verlenen aan bestuurders op een kruisende weg. Meestal wordt deze dubbele onderbroken streep voorafgegaan door een grote omgekeerde driehoek op het wegdek. Daarnaast wordt ook vaak nog een driehoekig verkeersbord met de tekst Give way (Voorrang verlenen) gebruikt.
 • Kruispunten kunnen over het hele kruisingsvlak voorzien zijn van diagonale gele strepen. Bestuurders mogen deze zogenoemde box junctions alleen oprijden als ze zonder te stoppen het kruispunt kunnen passeren. Bestuurders mogen wel op de kruising stoppen, als ze bij het rechtsaf slaan voor tegemoetkomend verkeer moeten wachten.
 • Bestuurders moeten een bus of touringcar voorrang verlenen wanneer ze dat veilig kunnen doen, in het bijzonder wanneer deze met richtingaanwijzers aangeeft de halte te willen verlaten.
 • Voetgangers hebben voorrang op zebrapaden die zijn voorzien van gele knipperbollen.

Rotonde

 • Op een rotonde rijdt het verkeer met de klok mee.
 • Een bestuurder die een rotonde op wil rijden, moet voorrang verlenen aan bestuurders die al op de rotonde rijden (dus bestuurders van rechts), tenzij met verkeerstekens anders wordt aangegeven.

Parkeren

 • In de bebouwde kom is in sommige zones het parkeren aan een tijdslimiet gebonden. Bestuurders moeten in deze zones het tijdstip waarop ze hun auto hebben geparkeerd, aangeven met behulp van een parkeerschijf. Een dergelijke parkeerschijf is onder meer verkrijgbaar bij de veerdienst, het vliegveld, het toeristeninformatiebureau en de politie. Ga naar gov.im/categories/travel-traffic-and-motoring/parking-and-parking-permits voor meer informatie over parkeren op Isle of Man. 

Veerdiensten

Veerdiensten vanuit Ierland en Groot-Brittannië

routevaar tijdrederij
Belfast (GB) - Douglas (Isle of Man)± 2.45 uurIsle of Man Steam Packet Company
Dublin (Ierland) - Douglas (Isle of Man)± 3 uurIsle of Man Steam Packet Company

Heysham (GB) - Douglas (Isle of Man)

± 3.45 uurIsle of Man Steam Packet Company
Liverpool (GB) - Douglas (Isle of Man)± 2.45 uurIsle of Man Steam Packet Company

Informatie en tickets

Routekaarten met veerdiensten

 • Speciaal voor ANWB-leden worden elke twee jaar actuele routekaarten uitgegeven waarop bovenstaande veerdiensten zijn ingetekend. De kaarten zijn gratis voor leden, verkrijgbaar in de ANWB-winkels.

Bijzonderheden

 • Let op: Als je op een veerboot wilt telefoneren of internetten, hou dan je belkosten goed in de gaten. Meestal krijg je een sms wanneer je niet verbonden kunt worden met een lokaal netwerk en informatie over de (hoge!) tarieven voor een maritieme satellietverbinding. Aan land (of dicht bij de kust) gelden lagere tarieven.

Speciaal voor jou geselecteerd

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.