Ecuador

Voor de kust van dit land op de evenaar liggen de wereldberoemde Galapagos-eilanden, waar Darwin onderzoek deed voor zijn evolutietheorie. Naast uitgebreide flora en fauna biedt het vulkanische Ecuador een schat aan wandel- en fietsgebieden. Ga bijvoorbeeld eens te voet of per busje naar de top van de Cotopaxi, de hoogste actieve vulkaan ter wereld, en daal af per mountainbike! Bewonder de betoverende landschappen vanaf het dak van de trein naar de 'duivelsneus'-waterval of kom tot rust in de indrukwekkende kathedraal van Cuenca.

Kunst en cultuur

Ecuador werd in 15e eeuw eerst door de Inca's en amper honderd jaar later door de Spanjaarden veroverd, die in 1534 de huidige hoofdstad Quito stichtten. Na de onafhankelijkheid in 1822 was het land maar een korte vrede beschoren; pas in de tweede helft van de 20e eeuw kwam er steeds meer politieke stabiliteit. De grondwet van 1979 legt de wetgevende macht bij het parlement; de president is hoofd van de regering.

Natuur

Van west naar oost bestaat het land uit een dichtbevolkte kuststreek, het hoogland van de Andes, met de 6310 meter hoge Chimborazo, en het laagland van de Oriente, waar zich tot aan de grens met Peru een tropisch regenwoud uitstrekt. Het klimaat kent geen grote temperatuurverschillen. Tot Ecuador behoren ook de duizend kilometer westwaarts in de Stille Oceaan gelegen Galápagoseilanden met hun unieke dierenwereld. De Galápagos, de overige landschappen en de oude koloniale steden als Quito en Cuenca zijn de toeristentrekkers.

Winkelen

Ecuador staat bekend om het vele kleurrijke handwerk van textiel en hout. Op de markten, in kleinere winkels, maar ook in steriele winkelcentra worden allerlei lokale producten aangeboden. In Otavalo wordt op de dagelijkse markt kwaliteitstextiel, houtsnijwerk en sieraden verkocht. Typische souvenirs zijn wollen producten, sjaals, sweaters, hoeden, handschoenen, vesten, geborduurde kleren, T-shirts met afbeeldingen van Galapagosdieren, Panamahoedjes, kussens, wandkleden, leren producten, filigreinzilver, kettingen van noten en regenwoudproducten, rieten producten, en miniaturen blaaspijpen. Afdingen op de markt wordt aangeraden. Begin met bieden op tweederde van de vraagprijs. De verkoper wil minimaal 80% van zijn eerstgenoemde prijs. Indien je veel goederen koopt, krijg je meestal ook korting. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast. Sommige producten zijn gemaakt van bedreigde dier- en plantensoorten. Dit kan problemen opleveren bij de invoer in ons land. Dit geldt onder meer voor veren en insecten. De uitvoer van antiek kan soms ook problemen opleveren.

Meer praktische informatie?

Ga je op vakantie naar Ecuador? Bereid je goed voor met onze praktische informatie. Van lokale verkeersregels tot informatie over reisdocumenten en je paspoort over de grens.

Bekijk praktische informatie Ecuador