Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De mooiste bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina

Dwaal door een labyrint van gangen in de grotten van Vjetrenica, bezoek multiculturele steden als Mostar en leer meer over de roerige geschiedenis in Sarajevo. Dit zijn de meest bijzondere bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina.

Wat te doen in Bosnië en Herzegovina?

Bosnië en Herzegovina: een bestemming in opkomst, maar nog niet zo bekend als buurland Kroatië. Een Oost-Europees land dat grenst aan de landen Montenegro, Kroatië en Servië. Het land kent diepe dalen en hoge pieken, zowel in de landschappen als in het onrustige verleden ten tijde van de genocide van 1992 tot 1995. Bezoek de hoofdstad Sarajevo waar je in een straal van 500 meter een moskee, katholieke kerk en synagoge naast elkaar vindt. Spot beren in het Sutjeska National Park en luister naar het watergeweld van de Pliva-waterval in Jajce. Laat je verrassen door de meest bijzondere bezienswaardigheden van Bosnië en Herzegovina.

1. Sutjeska National Park: de laatste oerbossen van Europa

Sutjeska National Park is het hart van de Balkan. Met 160,52 vierkante kilometer bijna drie keer zo groot als Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het park omvat het beschermde natuurgebied Perućica en is een van de laatst overgebleven oerbossen van Europa. Wandel samen met een lokale gids over de wandelpaden die op sommige stukken in het bos bijna ondoordringbaar zijn. Beukenbomen, waarvan vele meer dan 300 jaar oud, torenen meer dan 60 meter hoog de lucht in.

De hoogste top (2386 meter) van Bosnië en Herzegovina maakt deel uit van het Sutjeska National Park. De Maglic-berg is zelfs voor een ervaren wandelaar een uitdagende klim. Rijd daarom met de auto naar Prijevor-plateau op 1667 meter hoogte en wordt getrakteerd op een panoramisch uitzicht. Vanaf hier leiden verschillende wandelpaden je naar de top van de berg of naar het hartvormige Trnovačko-meer. Een 5 kilometer lange wandeling via bloemenweides en slingerende bospaden, naar een van de mooiste gletsjermeren van de Balkan.

2. Een labyrint van gangen in de grotten van Vjetrenica

Maak vanuit de stad Mostar een dagtrip naar de Vjetrenica-grotten, een van de grootste ondergrondse gangenstelsels van Bosnië en Herzegovina. Vjetrenica betekent ‘windgrot’ en heeft zijn naam te danken aan de koude wind die je bij de ingang van de grot voelt. De grottemperatuur is gemiddeld 11,6 graden terwijl buiten de temperatuur kan verschillen tussen de 5 en 26 graden. Via de scheuren op het plafond van de grot komt warme lucht naar binnen, om vervolgens afgekoeld via de hoofdingang de grot uit te gaan. In de winter draait de wind om wanneer de temperatuur buiten daalt.

Wandel door de 6 kilometer lange Unesco-grotten, langs de Golden Hall. Gevuld met een vloer van trapsgewijze oestervormige waterpoelen met aan de linkerkant een gele zoutmuur. Diep in de grotten leven meer dan tweehonderd verschillende bijzondere diersoorten die zich hebben aangepast aan het leven in de duisternis. Een daarvan is de olm, te herkennen aan zijn witte, oogloze uiterlijk.

3. De sprong van de Stari Most in Mostar

In het zuiden van Bosnië en Herzegovina ligt de stad Mostar, gesticht in de 13e eeuw en de daaropvolgende eeuwen gevormd door het Ottomaanse bewind. Nog steeds toont het oude centrum Čaršija kronkelende marktstraatjes met winkels vol met Oosterse mozaïeklampen, op de plek die lange tijd het belangrijkste handelsknooppunt van de stad was.

Ook is Mostar de stad die het meest werd gebombardeerd tijdens de Bosnische burgeroorlog, die van 1992 tot 1995 plaatsvond. De vele littekens zijn daarvan nog steeds zichtbaar. Veel iconische bezienswaardigheden zijn in deze periode verwoest, maar inmiddels grotendeels weer gerestaureerd. Een goed voorbeeld is de bekende Stari Most, een brug die de Neretva-rivier overspant in het historische centrum Čaršija. Wandel over de stenen brug tussen het Bosnische en Kroatische deel van Mostar of bekijk hem van een afstandje vanaf de Koski Mehmed Pasha-moskee. Als ontgroeningsritueel springen Jonge Bosnische jongens van de brug af in de Neretva-rivier.

4. De architectuur in het Derwisj-klooster

Rijd vanuit de stad Mostar via plattelandswegen richting het zuiden en bevind je na 14 kilometer in de nog vrij onbekende stad Blagaj. Aan de rand van Blagaj ligt het 16e-eeuwse Derwisj-klooster, dat destijds werd gebouwd voor de islamitische geestelijken (Derwisjen). Het klooster ligt aan de voet van een steile klif waar de Buna-rivier ontspringt. Kenmerkend is de stervormige teslim-tas steen die gepresenteerd wordt op de voorgevel van het ovale dak. De teslim-tas wordt ook de ‘steen van onderwerping aan god’ genoemd en wordt ook wel door Derwisjen gedragen als heilige ketting.

Om het heilige Derwisj-klooster te betreden, wordt je gevraagd om je schoenen uit te trekken en je bedekt te kleden. Vrouwen krijgen een hoofddoek te leen om hun haar te bedekken. Bewonder binnen de kleurrijke tapijten terwijl het zonlicht naar binnen schijnt. Rituelen en ceremonies vinden nog steeds plaats in het klooster, waaronder de dans waarbij de Derwisjen eindeloos draaien om hun as.

5. Sarajevo: de geschiedenis van de oostelijke hoofdstad

Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, wordt door de mix van culturen ook wel het ‘Jeruzalem van Europa’ genoemd. Christenen, moslims en joden leven hier al jaren vredig naast elkaar dankzij de macht van het Ottomaanse en Oostenrijks-Hongaarse rijk in de geschiedenis van Sarajevo. Breng een bezoek aan het museum Galerija 11/07/95 om meer te leren over de afschuwelijke gebeurtenissen die in Srebrenica plaatsvonden. Een belangrijke herinnering aan alle Bosnische moslims die in 1995 bij de Val van Srebrenica zijn omgekomen.

Naast de donkere geschiedenis kent de stad ook veel kleur. Bijvoorbeeld in de historische wijk Baščaršija. Koffiehuizen en kruideniers herinneren nog steeds aan het Ottomaanse Rijk. Kazandžiluk Street is de oudste straat van de wijk, waar in de 16e eeuw de eerste steen werd gelegd toen Sarajevo belangrijk werd als handelscentrum. Scoor een mozaïeken souvenir in een van de smalle straatjes en luister naar het getik van werkende kopersmeden. Aan oosterse sferen geen gebrek!

6. Het Venetië van de Balkan in Jajce

Jajce, een middeleeuwse stad met een bijzonder icoon dat op natuurlijke wijze in het midden van het centrum is ontstaan. Hoor het water kletteren van de 22 meter hoge Pliva-waterval in de samenvloeiing van de Pliva-rivier en de Vrbas-rivier. Jajce wordt door de overvloed van water ook wel het ‘Venetië van de Balkan’ genoemd. Huur een kajak langs de oever van het grote Pliva-meer en geniet van de rust op het kalme water. Het Pliva-meer is het leefgebied van talloze vissoorten, waaronder de forel, karper en de meerval. Aanschouw hoe de Bosniërs massaal hun hengel uitslaan bij het sportvissen. Na de vangst worden de vissen uiteraard teruggegooid in het meer.

Op circa 6 kilometer rijden vanaf de waterval liggen de eikenhouten watermolens op de stroomversnellingen van het Pliva-merengebied. De twintig watermolens werden vroeger gebruikt door de lokale boeren om tarwe te malen. Wandel door deze waterwereld en plof neer onder de bomen aan de oevers voor een picknick.

Speciaal voor jou geselecteerd

Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.