Belize

Het Midden-Amerikaanse Belize is een paradijs aan de Caribische Zee voor duikers. Aan de kust kun je naar hartenlust snorkelen in het Barrièrerif van Belize, het grootste koraalrif op het noordelijk halfrond. Het koraalrif is ruim 256 kilometer lang, met koraaleilandjes en prachtige stranden.

Ook kent het land verschillende uitstekend bewaarde Mayatempels, zoals Caracol of Xunantunich in het westen, waar de cultuurliefhebber zijn hart kan ophalen. In de vele natuurparken kun je je uitleven op de rivieren, of de bijzondere subtropische flora en fauna bewonderen.

Kunst en cultuur

Vóór de ontdekking door de Spaanse veroveraar Cortes (1524-1525) behoorde het land tot het kerngebied van de Mayacultuur. Sinds de 17e eeuw gekoloniseerd door Britten werd het na 1862 onder de naam Brits Honduras een kroonkolonie. Na te zijn omgedoopt tot Belize (1973) verklaarde het land zich in 1981 onafhankelijk.

Natuur

Tropisch regenwoud waar het gekrijs van apen en pagegaaien door de boomtoppen schalt en de jaguar door het struikgewas sluipt. Waar witte stranden en mangroves de overgang vormen tussen land en de warme Caribische Zee, met vlak voor de kust lagunes en het mooiste koraalrif van het westelijk halfrond. Niet verwonderlijk dat het aan ongerepte natuur zo rijke Belize een belangrijk reisdoel is voor het ecotoerisme. Maar ook tempelruïnes, overblijfselen uit de hoogtijdagen van de Mayacultuur, zijn een interessant reisdoel. Dat Belize tot 1981 als Brits Honduras een Britse kolonie was, is nog te merken aan het feit dat Engels tot op de dag van vandaag de officiële taal is in dit verder overwegend Spaanstalige deel van de wereld.

Winkelen

Belize heeft enkele kleine winkelcentra en talloze kleine winkels langs de hoofdstraten. In San Pedro vind je aan de hoofdstraat Barrier Reef Drive een aaneenschakeling van leuke winkels met kleurrijke producten. Op de markt worden vooral etenswaren verkocht. Typische souvenirs zijn sieraden, wijn, kleding, houtsnijwerk, bamboeproducten, keramiek en schoonheidsproducten. De prijzen kunnen behoorlijk verschillen per winkel. Afdingen is aan te raden. Waar de prijzen duidelijk staan aangegeven, staan ze ook vast.

Meer praktische informatie?

Wil je meer praktische informatie voor je vakantie naar Belize? Bekijk dan de ANWB Landeninformatie met alle info over reisdocumenten, tijdsverschil en klimaat.

Bekijk praktische informatie Belize