Naar artikel

Dag van de Fietshelm

19 april 2022

Woensdag 20 april was de eerste landelijke Dag van de Fietshelm. Het doel: hersenletsel na een fietsongeluk verminderen. De ANWB haakte aan met diverse acties.

De veiligheid van fietsers en het aantal ongelukken is volop in het nieuws en ook recente cijfers laten weer veel ernstige fietsongelukken zien. De ANWB wil de fietsveiligheid vergroten. Dat kan deels door het verbeteren van de infrastructuur, maar dat is een lang traject. Daarnaast kun je ook zelf wat doen, waaronder het dragen van een fietshelm. “Die is niet verplicht, maar we willen hem wel sterk aanbevelen voor kwetsbare groepen, zoals ouderen op de e-bike en kinderen op de fiets. Een fietshelm kan de kans op hersenletsel flink verlagen.”

Streetwise deelt helmen uit

ANWB Streetwise deelt deze week op 6 basisscholen in het land gratis fietshelmen uit. Op een aantal scholen wordt er een arts uitgenodigd om wat te vertellen over hersenletsel en het belang van de helm. Op de Lorentzschool in Hilversum is Annemarie van der Sar van de Edwin van der Sar Foundation aanwezig om helmen uit te delen. En bij het Medisch Centrum Leeuwarden doen Streetwise-instructeurs het samen met de provincie Fryslân. 

Meer helmen in de winkels

In de ANWB-winkels is het assortiment fietshelmen flink uitgebreid. Ook worden ze opvallender gepresenteerd in een wand of schap met helmen. Een nieuw merk in de ANWB-winkels is Closca. Dit is een innovatieve opvouwbare helm, die na gebruik makkelijk in je tas past. Op anwb.nl is een pagina over fietshelmen gemaakt, daar vind je veel nuttige informatie.

De landelijke Dag van de Fietshelm 2022 is een initiatief van Artsen voor Veilig Fietsen in samenwerking met het HersenStrijd fonds en de Hersenstichting.