Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Minder hulpvragen van Nederlandse vakantiegangers

1 september 2020

De ANWB Alarmcentrale heeft dit jaar in het zomerseizoen minder meldingen ontvangen van Nederlanders die in het buitenland in de problemen zijn geraakt. Het aantal hulpvragen van Nederlanders die strandden met pech in het buitenland lag op 65% ten opzichte van 2019. Veel Nederlanders brachten de vakantie door in eigen land of vertrokken met de auto naar een vakantiebestemming dicht bij huis. De meeste pechmeldingen kwamen uit Frankrijk (35%), Duitsland (25%), België (11%), Italië (7%) en Oostenrijk (5%).

Voor velen liep de zomervakantie dit jaar anders dan anders. Tot het laatst was niet duidelijk welke landen toegankelijk zouden worden voor Nederlandse toeristen. Ook de Nederlanders zelf wisten vaak niet of zij nog op vakantie wilden gaan. Hulpverleners van de ANWB Alarmcentrale kregen zo te maken met onvoorziene en wisselende omstandigheden. De beperkte bezetting van garages in Frankrijk en Italië en het eveneens beperkte aantal huurauto’s in die landen vergden de nodige vindingrijkheid van de hulpverleners.

De zes Nederlandse wegenwachten die actief waren in populaire vakantiegebieden in Frankrijk kregen ruim 340 auto’s weer aan de praat.

Top vijf van pechgevallen:

1.   Controlelampjes branden

2.   Stottert / verliest vermogen

3.   Start niet

4.   Lekke band en geen reservewiel

5.   Lekke band

Ook op het gebied van personenhulpverlening lieten de cijfers deze zomer een ander beeld zien. Normaalgesproken krijgt de ANWB Alarmcentrale in het zomerseizoen veel meldingen binnen uit verre gebieden. Dit jaar viel het intercontinentale vliegverkeer door corona bijna volledig weg.

Het aantal meldingen uit het buitenland van ziekte en persoonlijk letsel bij de ANWB Alarmcentrale liep hierdoor sterk terug en kwam uit op 30% ten opzichte van vorig jaar.

 

Top vijf van klachten/ letsel

1.   Hartklachten

2.   Armletsel

3.   Buikklachten

4.   Kneuzingen/wonden

5.   Ontstekingen

Om de leden te infomeren over de situatie in het vakantieland van hun keuze werd in mei de Reiswijzer Europa gelanceerd. Hier kunnen vakantiegangers zien of een land toegankelijk is en welke maatregelen ter plaatse worden genomen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De ANWB Reiswijzer verstrekt informatie over 23 landen en wordt mede door de ANWB Alarmcentrale en de steunpunten in Lyon, München, Athene en Barcelona voortdurend up to date gehouden.

Zie ook: