Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Brommer en scooter praktijkexamen

Alle informatie over het praktijkexamen

Lees hier alles over het praktijkexamen brommer (AM). Zodat je goed voorbereid begint aan jouw rijopleiding en praktijkexamen.

Praktijkexamen inplannen

Je bent geslaagd voor het theorie-examen en je wilt nu beginnen met de lessen en het praktijkexamen rijden. Bij de ANWB rijscholen wordt de brommeropleiding (AM) in één dag gepland. Dat betekent dat je na de rijlessen direct het praktijkexamen rijdt. Het praktijkexamen wordt ingepland door jouw ANWB-rijschool. De actuele wachttijd voor het praktijkexamen kun je bekijken op de website van het CBR.

Hoe verloopt het praktijkexamen

Stap 1
Voordat je begint aan het praktijkexamen maak je kennis met de examinator. Die legt uit hoe het examen verloopt en controleert het volgende:

  • Of je in het bezit bent van een geldig identiteitsbewijs
  • Of je geslaagd bent voor het theorie-examen

Stap 2
Als alle documenten in orde zijn, ga je naar buiten. De examenrit duurt ongeveer 25 minuten en middels een oortje in jouw helm geeft de examinator aanwijzingen over de route die jij gaat rijden. Hij of zij volgt jou op een eigen bromfiets. Je instructeur mag ook mee rijden, wanneer jij dit prettig vindt. Dit is echter niet verplicht.

Op de volgende punten zal de examinator letten:

  • Beheersing van de bromfiets
  • Of je de verkeersregels toepast
  • De juiste snelheid in het verkeer
  • Plaats op de weg
  • Veiligheid in het verkeer

Direct na het examen hoor jij of je geslaagd bent. Als je gezakt bent, kun je direct met jouw instructeur het uitslagenformulier doornemen en nieuwe lessen inplannen om extra aandacht te geven aan de onderdelen waar jij moeite mee hebt. Zo kun je goed voorbereid op voor je herexamen.

 

Zoek een rijschool in de buurt

Vul de postcode in waar je opgehaald wilt worden en vindt jouw rijschool en bijbehorende prijzen.


Geslaagd voor het praktijkexamen?

Als je geslaagd bent voor het praktijkexamen kun jij een dag na het examen je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. De prijs voor het rijbewijs bij elke gemeente verschillend. Informeer bij jouw gemeente voor de actuele prijzen en wachttijden voor het verkrijgen van je rijbewijs. In sommige gemeenten kan je met spoed het rijbewijs aanvragen. Hiervoor betaal je dan vaak iets extra's. Het rijbewijs kun je dan meestal de volgende dag ophalen.

4 keer gezakt?

Het CBR biedt ook de mogelijkheid om een speciaal examen te rijden als je vaker dan 3 keer gezakt bent voor je praktijkexamen. Jouw rijschool vraagt dit examen voor je aan. Het examen verloopt in dezelfde volgorde als het reguliere examen: de examenrit duurt dus 25 minuten. In totaal mag je 1 uur de tijd nemen voor persoonlijke begeleiding. Dat geeft extra rust!

Rijbewijs AM halen?

Wil je het scooterrijbewijs gaan halen? Vind via de rijschoolzoeker de dichtsbijzijnde ANWB-rijschool of vraag direct scooterrijlessen aan als je al geslaagd bent voor je theorie-examen.


Wil je meer weten over het brommerrijbewijs?

Lees hier meer over het AM-rijbewijs