Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat is een rijbewijs AM?

Het rijbewijs AM is nodig voor het besturen van een brommer, scooter of brommobiel. Vind hier alle informatie over het rijbewijs AM en hoe je je zo goed mogelijk voorbereid op het examen.

Het rijbewijs AM heb je nodig voor het mogen besturen van een snorfiets, brommer, scooter of brommobiel. Voorafgaand aan het praktijk examen moet je het theorie-examen afleggen en rijlessen volgen. Beschik je over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om de weg op te kunnen? Dan ben je klaar voor het afleggen van het rijexamen. Het rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) wordt afgenomen door een onafhankelijke examinator.

Het rijbewijs AM is een pasje in de vorm van een creditcard. Op dit pasje wordt aangegeven voor welke voertuigen je bevoegd bent om op te rijden. Heb je dus naast je rijbewijs AM ook een rijbewijs voor je auto? Dan heb je maar één pasje nodig. Een rijbewijs AM is tien jaar geldig. Hierna moet je een nieuw pasje aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Opnieuw rijexamen doen is niet nodig.

Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs AM?

Voor het kunnen aanvragen van een rijbewijs AM moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je hebt een minimum leeftijd van 16 jaar
 • Je hebt het theoriecertificaat op zak. Het theorie examen leg je af bij het CBR
 • Je hebt het praktijkexamen succesvol afgerond

Ben je al in het bezit van een rijbewijs B of A? Dan krijg je automatisch het AM-rijbewijs.

Hoe oud moet je zijn om scooter te rijden?

Vanaf 15,5 jaar mag je het theorie-examen bromfiets aanvragen en afleggen. Om je goed voor te bereiden op het praktijkexamen kun je praktijkrijlessen volgen vanaf 16 jaar. Dat is ook de leeftijd waarop je het praktijkexamen mag aanvragen en afleggen. 

Hoe lang duurt het om je scooterrijbewijs te halen?

De lengte van je rijopleiding is vooral afhankelijk van het aantal benodigde rijlessen en de actuele wachttijd bij het CBR. Bij de ANWB bundelen we de rijlessen die je nodig hebt, zodat je in één dag al je praktijklessen volgt. Jouw rijschool vraagt zodra we jouw aanvraag voor praktijklessen binnen hebben het praktijkexamen bromfiets aan bij het CBR. Afhankelijk van de actuele wachttijd plannen we de rijlessen en het examen.

Hoe lang is de uitslag van het theorie-examen bromfiets geldig?

De uitslag van je theorie-examen bromfiets is 1,5 jaar geldig. Binnen deze periode van 1,5 jaar moet je dus ook slagen voor het praktijkexamen voor de scooter.

Het theorie-examen voor de scooter bestaat uit in totaal 50 vragen. Hiervan moet je 44 of meer vragen goed beantwoorden om te slagen voor het examen. Voor het theorie-examen heb je in totaal 30 minuten de tijd. Tijdens het theorie-examen krijg je vragen over verkeersregels en verkeersinzicht.

Wat kost een scooterrijbewijs?

De kosten van een scooterrijopleiding bestaan uit een aantal onderdelen:

 • De kosten voor de rijlessen (afhankelijk van het aantal benodigde lessen)
 • Kosten praktijkexamen: € 208,-
 • Kosten theorie-examen: € 51,-
 • Kosten theorieboek + online examens oefenen: € 34,95
 • Kosten voor het aanvragen van het rijbewijs AM (afhankelijk van gemeente) 

Wat moet je bij hebben op de scooter?

Wanneer je scooter rijdt, moet je altijd de volgende documenten bij je hebben:

 • Een AM rijbewijs. 
 • Een kentekenbewijs. 
 • Een verzekeringsbewijs. 

Heb je de bovenstaande documenten niet op orde of draag je geen helm wanneer je die wel zou moeten dragen? Dan riskeer je een boete.

Tips voor het halen van je rijbewijs AM

 1. Haal je theoriecertificaat voordat je start met je praktijklessen. Alleen dan kan je de lessen aanvragen en heb je de verkeersregels en het scooterrijden sneller onder de knie.
 2. Luister goed naar de tips van je rijcoach, die weet wat het beste is en waarop wordt gelet tijdens het praktijkexamen.
 3. Ga op de avond voor je rijexamen op tijd naar bed zodat je goed uitgerust op je examen verschijnt.

Haal je rijbewijs bij de ANWB

Wil je graag je rijbewijs AM halen? Volg dan rijlessen bij de ANWB rijschool bij jou in de buurt. Met onze ervaren en professionele rijcoaches krijg jij een uitstekende rijopleiding. Hierdoor haal jij jouw rijbewijs AM met gemak én bij jou in de buurt.