Wat is een rijbewijs AM?

Het rijbewijs AM is nodig voor het besturen van een brommer, scooter of brommobiel. Lees alles over het rijbewijs AM bij de ANWB.

Het rijbewijs AM heb je nodig voor het mogen besturen van een snorfiets, brommer, scooter of brommobiel. Voorafgaand aan het praktijk examen moet je het theorie-examen afleggen en rijlessen volgen. Beschik je over voldoende kennis, inzicht en vaardigheid om de weg op te kunnen? Dan ben je klaar voor het afleggen van het rijexamen. Het rijexamen van het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR) wordt afgenomen door een onafhankelijke examinator.

Het rijbewijs AM is een pasje in de vorm van een creditcard. Op dit pasje wordt aangegeven voor welke voertuigen je bevoegd bent om op te rijden. Heb je dus naast je rijbewijs AM ook een rijbewijs voor je auto? Dan heb je maar één pasje nodig. Een rijbewijs AM is tien jaar geldig. Hierna moet je een nieuw pasje aanvragen bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Opnieuw rijexamen doen is niet nodig.

Wat zijn de eisen voor het behalen van rijbewijs AM?

Voor het kunnen aanvragen van een rijbewijs AM moet je voldoen aan de volgende eisen:

 • Je hebt een minimum leeftijd van 16 jaar
 • Je hebt het theoriecertificaat op zak. Het theorie examen leg je af bij het CBR
 • Je hebt het praktijkexamen succesvol afgerond

Ben je al in het bezit van een rijbewijs B of A? Dan krijg je automatisch het AM-rijbewijs.

Hoe oud moet je zijn om scooter te rijden?

Om je voor te kunnen bereiden op het praktijkexamen is het nodig om een aantal rijlessen te volgen. Vanaf 16 jaar kun je starten met het volgen van rijlessen. Voordat je kan starten met rijlessen moet je al geslaagd zijn voor het theorie-examen. Het theorie examen kun je al afleggen vanaf 15,5 jaar. Je maakt zelf een keuze van de rijschool waar jij de rijlessen wilt volgen. Dit doe je aan de hand van de punten die jij belangrijk vindt. Denk hier bijvoorbeeld aan de locatie, de prijs per rijles en of je zelf jouw rijcoach mag kiezen. 

Ook bij de ANWB Rijschool bij jou in de buurt kun je terecht voor brommer en scooter rijles. Onze rijlessen zijn altijd van de hoogste kwaliteit. Daarom krijg je les van goed opgeleide en enthousiaste rijcoaches. Daarnaast kun je profiteren van een voordelig totaalpakket waarbij je in één dag je rijbewijs AM kunt halen. 

Ben je benieuwd hoe lang het duurt om je scooter rijbewijs te halen? Dit is vooral afhankelijk van het aantal benodigde rijlessen. Bij de ANWB volg je rijlessen op een tempo wat het beste bij jou past. Dit kan zijn om de week, of juist 2 of 3 keer per week. Daarnaast moet je ook rekening houden met het reserveren van het examen bij het CBR, wat afhankelijk van de drukte ook erg kan verschillen.

Hoe lang is scooter theorie geldig?

De uitslag van je theorie-examen voor de scooter is 1,5 jaar geldig. Binnen deze periode van 1,5 jaar moet je dus ook slagen voor het praktijkexamen voor de scooter.

Het theorie-examen voor de scooter bestaat uit in totaal 50 vragen. Hiervan moet je 44 of meer vragen goed beantwoorden om te slagen voor het examen. Voor het theorie-examen heb je in totaal 30 minuten de tijd. Tijdens het theorie-examen krijg je vragen over verkeersregels en verkeersinzicht.

Wat kost een scooter rijbewijs?

De kosten van een scooter rijbewijs bestaan uit een aantal onderdelen:

 • De kosten voor de rijlessen (afhankelijk van het aantal benodigde lessen)
 • Kosten praktijkexamen: € 195,-
 • Kosten theorie-examen: € 47,-
 • Kosten theorieboek + cd-rom: € 34,95

Wat moet je bij hebben op de scooter?

De laatste vraag: wat moet je bij hebben op de scooter? Wij zetten alles voor je op een rijtje:

 • Een scooter rijbewijs. Kan je deze niet tonen? Dan riskeer je een boete.
 • Een kentekenbewijs. Kan je deze niet tonen? Dan riskeer je een boete.
 • Een verzekeringsbewijs. Kan je deze niet tonen? Dan riskeer je een boete.

Daarnaast moet zowel de bestuurder als een eventuele passagier altijd een goedgekeurde helm dragen. Ook aan rijden zonder helm zit een aardig kostenplaatje, de boete hiervoor is namelijk € 95,-.

Tips voor het halen van je rijbewijs AM

 1. Haal je theoriecertificaat voordat je start met je praktijklessen. Hierdoor ken je de verkeersregels en heb je het rijden sneller onder de knie;
 2. Plan twee rijlessen achter elkaar. Een uur is relatief kort om meerdere verkeerssituaties goed te oefenen;
 3. Plan al je rijlessen in een week, maximaal twee weken. Voor het leren rijden op een brommer of scooter heb je gemiddeld 6 lessen nodig. Plan je deze lessen te ver uit elkaar, dan boek je geen vooruitgang;
 4. Luister niet teveel naar anderen. De tips zijn vaak goed bedoeld, maar iedereen rijdt op zijn/haar eigen manier. Door de goede adviezen op te volgen kan het zijn dat je anders gaat rijden dan je gewend bent. Luister wel naar de rijcoach, die weet wat het beste is;
 5. Ga op de avond voor je rijexamen op tijd naar bed en rust goed uit;
 6. Blijf rustig en laat je niet bang maken. Je hebt voldoende geoefend, dus je kunt het!

Haal je rijbewijs bij de ANWB

Wil je graag je rijbewijs AM halen? Volg dan rijlessen bij de ANWB rijschool bij jou in de buurt. Met onze ervaren en professionele rijcoaches krijg jij een uitstekende rijopleiding. Hierdoor haal jij jouw rijbewijs AM met gemak én bij jou in de buurt. 

Rijbewijs AM halen met de ANWB Rijopleiding