Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Interview - Van spoedtransport naar geïnteresseerde patiënten

Sinds eind november vervoert ANWB-dochter Medical Air Assistance in opdracht van de Regionale Ambulancevoorziening Fryslân patiënten van de Friese Waddeneilanden naar ziekenhuizen aan wal. Amanda Tijben is een van de piloten. Ze geeft ook leiding aan andere piloten van de traumateams.

“Ik had vooraf wel gedacht dat we een mooi team zouden vormen, maar dat het zo snel zó hecht zou voelen had ik niet verwacht”, bekent Amanda. “Je hebt nieuwe collega’s, een nieuwe helikopter, een nieuwe standplaats en een nieuwe manier van werken. Ik denk dat juist dát ervoor heeft gezorgd dat we nu al dit niveau hebben. Het verbindt. Iedereen is enthousiast. Super om te zien!”

Echt blij

Amanda werkt al 17 jaar als helikopterpiloot, waarvan de laatste 3½ jaar bij MAA. Ze heeft in heel wat verschillende toestellen gevlogen. Voor het patiëntenvervoer vanaf de Wadden was een groter type nodig dan de traumateam gebruiken, omdat er ook ruimte moet zijn voor een familielid of partner. “Om in de nieuwe te mogen vliegen, moesten we een opleiding volgen en voor ons brevet vijftien vlieguren maken”, vertelt Amanda. “Van zo’n nieuw toestel kan ik echt blij worden: nieuwe schermen, andere knoppen en meer mogelijkheden, zoals opstijgen bij slecht zicht.”

Amanda vertelt dat behalve de piloot de hele bemanning ervaring heeft op de ambulance. “Omdat de chauffeurs nu als navigator naast de piloot zitten, was het belangrijk om ze eerst vertrouwd te maken met het toestel en de vaste landingsplekken. Naast hun functie op de heli blijven ze trouwens ook op de ambulance rijden.”

Geïnteresseerde patiënten

Amanda maakt ook nog uren op de traumahelikopter: “De combinatie met het werk op de Wadden maakt het voor mij mooi afwisselend. Ik heb nu ook patiënten aan boord die goed bij kennis zijn en vaak geïnteresseerd zijn in de helikopter. Leuk om erover te vertellen. En in de gesprekken merk je ook dat de eilandbewoners blij zijn met deze dienst. We zijn zo’n drie kwartier sneller dan de boot.”

Tussenstandje

Tot begin deze maand heeft het ‘Waddenteam’ zo’n zeventig oproepen gehad en soms wel vier inzetten per dag. Dankzij het toerisme worden dat er in de zomer meer. Sinds half februari vinden er ook nachtvluchten plaats.