Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Extra inzet traumahelikopter met transportfunctie

23 maart 2020

Sinds dinsdag 24 maart helpt het vijfde Mobiel Medisch Team met een extra traumahelikopter om intensive care-patiënten zo snel mogelijk te vervoeren. Deze helikopter is in heel Nederland inzetbaar zijn.

Vervoer over de weg ontlasten

Gezien de groei van het aantal patiënten dat met het coronavirus is besmet, is besloten om deze helikopter naast de bestaande MMT-dienst in te zetten om patiënten nog sneller in het juiste ziekenhuis te krijgen en daarmee ook het vervoer over de weg te ontlasten. 

De helikopter wordt beschikbaar gesteld door de ANWB Medical Air Assistance (MAA) en is door het Radboudumc volledig ingericht voor het vervoer van intensive care patiënten. Het team vliegt in beschermende kleding om niet geïnfecteerd te raken. Na elk transport wordt de helikopter volledig ontsmet.

De helikopter vliegt van 07.00 tot 19.00 uur en start vanaf vliegbasis Volkel. Mogelijk dat deze later vanaf een andere locatie ingezet gaat worden.

Grotere helikopter

De bemanning van de helikopter bestaat uit een piloot, een gespecialiseerd MMT-verpleegkundige en een anesthesioloog-MMT-arts. Deze helikopter is groter dan de reguliere helikopter die door MMT’s in gebruik is en biedt meer ruimte om een patiënt te kunnen vervoeren en de juiste zorg te kunnen verlenen.

Samenwerking diverse partijen

Dat deze helikopter zo snel operationeel is, danken wij aan de snelle en soepele samenwerking tussen en de buitengewone inspanningen van de verschillende betrokken partijen, o.a. VWS, het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), de ANWB-MAA, onze leveranciers en het Radboudumc.