30 jaar ANWB-traumahelikopters in Nederland
16 mei 2025
Vandaag is het dertig jaar geleden dat de eerste traumahelikopter officieel ging vliegen in Nederland. ANWB Medical Air Assistance (MAA) begon destijds een proef met één helikopter op het dak van het toenmalige VUmc in Amsterdam en is uitgegroeid tot een landelijk dekkende operator met acht helikopters en 37 piloten.
Wanneer elke seconde telt
De traumahelikopters, bemand door een Mobiel Medisch Team (MMT) bestaande uit een gespecialiseerde arts, een verpleegkundige en een piloot, bieden zeven dagen per week, dag en nacht, cruciale en snelle medische hulp wanneer elke seconde telt.
Anno 2025 voert ANWB Medical Air Assistance (MAA) helikoptervluchten uit in opdracht van vier traumacentra in Nederland en de Regionale Ambulance Voorziening Fryslân (RAV Fryslân). Met een vloot van zes H135 helikopters, die worden ingezetals traumahelikopters, en twee ambulancehelikopters van het type Airbus H145 voorde RAV Fryslân, bestrijkt ANWB MAA met haar 37 piloten heel Nederland. De acht helikopters zorgen ervoor dat medische hulp snel en efficiënt ter plaatse kan zijn, waar en wanneer dat nodig is. Jaarlijks worden ze bijna 12 duizend keer opgeroepen voor een noodgeval.
Tentoonstelling ‘30 jaar ANWB Medical Air Assistance’
Ter ere van deze mijlpaal is er een tentoonstelling in het Luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad over de geschiedenis van de traumahelikopters. De tentoonstelling ‘30 jaar ANWB Medical Air Assistance’ is tot 30 augustus 2025 te zien.
Bastiaan Kroes, directeur ANWB Medical Air Assistance (MAA):
“Wat dertig jaar geleden begon als een pioniersproject met één helikopter, isuitgegroeid tot een onmisbare schakel in de acute zorg in Nederland. Deze mijlpaal is niet alleen een moment van trots, maar ook van waardering voor onze piloten, artsen, verpleegkundigen en alle partners die zich dagelijks inzetten om levens te redden. Samen maken we het verschil, al dertig jaar lang.”
Het initiatief voor traumahelikopters begon in 1995, toen ANWB Medical Air Assistance en het VU medisch centrum in Amsterdam een proef startten. Door toenemende verkeersdrukte was er behoefte aan snellere medische hulp bij ernstige ongevallen. Geïnspireerd door Duitsland en Oostenrijk, wilde de ANWB gespecialiseerde medische teams snel ter plaatse krijgen.
Meer weten over de helikopters, vliegoperaties, historie en helikopterlociaties?