Veelgestelde vragen

ANWB Verkeerspleinen

Nee, dat is niet mogelijk. We maken het verkeersplein graag mogelijk met partners die het ANWB Verkeersplein ook bekostigen. De meeste scholen hebben geen budget beschikbaar. Je kunt wel vooraf contact leggen met de betreffende wethouder.

We praten graag met je verder over de mogelijkheden. ANWB werkt met een vaste en betrouwbare leverancier die het ANWB Verkeersplein aan komt leggen. Wij nemen de organisatie op ons en zorgen eventueel voor een feestelijke opening of andere communicatie. Ook zorgen we dat de school aanvullend lesmateriaal krijgt en er wordt een data-onderzoek opgestart. Optioneel kan er met behulp van vrijwilligers een verkeersveilige route uit worden gestippeld buiten het schoolplein als tweede stap voor de leerlingen.

De verkeerspleinen worden bekostigd door de externe partij. We hebben een vaste partner die de ANWB Verkeerspleinen realiseert voor een scherpe prijs. De partner selecteert de scholen die een ANWB Verkeersplein krijgen.

De externe partner wijst de scholen aan. Daarbij is het belangrijk dat de school een actief verkeersprogramma heeft en voldoende ruimte heeft op het schoolplein. Er moet in ieder geval 200m2 beschikbaar zijn aan harde ondergrond. Deze ruimte mag onderbroken worden door bijvoorbeeld een boom, zandbak of speeltoestel. De leverancier past het ontwerp van het verkeersplein hierop aan. 

Het ANWB Verkeersplein is tweedimensionaal. Het wordt aangebracht in een wit lijnenspel met gele elementen. De verkeerssituaties zoals aangeboden in het ontwerp staan vast. Het ontwerp bevat o.a. parkeervlakken, een rotonde, zebrapaden en verkeersborden. Hoe deze situaties op het schoolplein vorm krijgen, blijft wel maatwerk. Ook komt het ANWB logo naast het verkeersplein te staan. Eventueel aangevuld met het logo van de externe partner(s).

De leverancier is afhankelijk van mooi en droog weer, het voorjaar en de zomer zijn daarom ideale perioden. Het realiseren van het ANWB Verkeersplein neemt normaal gesproken twee dagen in beslag. 

Het verkeersplein wordt aangebracht met thermoplast. Dit hecht goed aan de harde ondergrond, waardoor de kwaliteit van het ANWB Verkeerplein optimaal blijft. Na verloop van tijd kunnen de kleuren door weersinvloeden wel iets vervagen.

Het is niet haalbaar voor de leverancier om het reeds bestaande verkeersplein eerst te verwijderen. Mocht je toch in aanmerking willen komen, dan vragen we je om de stenen op het plein te vervangen.