Veelgestelde vragen

ANWB Verkeerspleinen

De top 3 per provincie wordt bepaald door per school naar het aantal geworven stemmen en de motivering op het aanvraagformulier te kijken. Het aantal stemmen per school wordt naar rato verdeeld over het aantal leerlingen. Een kleine school maakt dus evenveel kans als een grote school. Deze top 3 wordt voorgelegd aan de Adviescommissie van het ANWB Fonds. Zij bepalen uiteindelijk welke school er per provincie met een ANWB Verkeersplein vandoor gaat.

De Adviescommissie bestaat uit een select aantal ANWB directieleden en bondsraadleden. 

De leverancier neemt contact op met de school om verdere bijzonderheden te bespreken. Hij ontvangt graag van tevoren een duidelijke plattegrond en een aantal foto’s van het schoolplein. Hij maakt daarna een geschikt ontwerp voor jouw school.
 

Het verkeerspakket wordt naar de school verzonden. In het pakket zit een handleiding, zodat de leerkracht er meteen mee aan de slag kan. Ook komt er nog een instructeur langs op school die tips geeft hoe dit pakket goed te integreren in de verkeersles.
 

De ANWB Verkeerspleinen worden tussen 4 juli  – 15 augustus aangebracht. Dit kan betekenen dat het verkeersplein wordt aangebracht tijdens de zomervakantie. Het is daarom van belang dat de leverancier een contactpersoon toegewezen krijgt met wie hij zaken kan overleggen tijdens de zomervakantie. Het is namelijk essentieel dat hij toegang heeft tot het schoolplein. 

Nee, het wordt op maat gemaakt. Het is vooral belangrijk dat er voldoende verharde ruimte beschikbaar is van minimaal 200m2, waarop het verkeerplein kan worden aangebracht. Deze ruimte mag onderbroken worden door bijvoorbeeld een boom, zandbak of speeltoestel. De leverancier past het ontwerp van het verkeersplein hierop aan. 

Het ANWB Verkeersplein is tweedimensionaal. Er worden witte lijnen met gele elementen aangebracht. De verkeerssituaties zoals aangeboden in het ontwerp staan vast. Het ontwerp bevat onder andere parkeervlakken, een rotonde, zebrapaden en verkeersborden. Hoe deze situaties op het schoolplein vorm krijgen, blijft wel maatwerk. Ook komt het ANWB-logo naast het verkeersplein te staan.

De leverancier is afhankelijk van mooi en droog weer zijn. Het aanbrengen van het ANWB Verkeersplein duurt 1 tot 2 dagen.

Het verkeersplein wordt aangebracht met thermoplast. Dit hecht goed aan de harde ondergrond, waardoor de kwaliteit van het ANWB Verkeerplein optimaal blijft. Na verloop van tijd kunnen de kleuren door weersinvloeden wel iets vervagen.

Met deze actie richten we ons op basisscholen die nog geen verkeersplein hebben. Het is niet haalbaar voor de leverancier om het reeds bestaande verkeersplein eerst te verwijderen. Mocht je toch in aanmerking willen komen, dan vragen we je om de stenen op het plein vervangen. Ook andere tekeningen die aangebracht zijn op het plein, dienen vooraf verwijderd te worden.

Vanaf eind september worden de ANWB Verkeerspleinen feestelijk geopend door een van de Adviescommissieleden van het ANWB Fonds of een van de ANWB-directieleden. Op deze manier willen we het nieuwe schooljaar samen verkeersveilig starten. De ANWB overlegt met de school over een geschikte datum en inhoud. Er zal in ieder geval een fotograaf aanwezig zijn en er wordt een persbericht verstuurd naar de lokale media.

Het ANWB Fonds is één van de maatschappelijke projecten binnen het ANWB Programma Maatschappelijk Rendement. Het is geen aparte stichting, maar een programma binnen ANWB B.V. Het ANWB Fonds helpt lokale initiatieven of projecten in het hele land met een financiële bijdrage. Deze initiatieven en projecten moeten te maken hebben met verkeersveiligheid, toegankelijkheid of mobiliteit. Kijk meer voor informatie op: anwb.nl/fonds