Veelgestelde vragen

ANWB Verkeerspleinen

Ja, dat is mogelijk indien uw school daarvoor middelen beschikbaar heeft. Echter, de meeste scholen hebben geen budget beschikbaar. Je kunt wel vooraf contact leggen met de betreffende wethouder of kijk naar subsidiemogelijkheden zoals het NPO onderwijs. Het realiseren van een verkeersplein behoort hier tot de mogelijkheden. 

We praten graag verder met je over de mogelijkheden. ANWB werkt met een vaste en betrouwbare leverancier die het ANWB Verkeersplein aan komt leggen. Wij nemen de organisatie op ons en denken eventueel mee over een feestelijke opening. Ook stellen we een uitgebreide communicatietoolkit beschikbaar. Daarnaast ontvangt de school ons ANWB Verkeerspleinen lesprogramma dat i.s.m. ANWB Streetwise is opgesteld. Optioneel kan er een data-onderzoek worden opgestart om de impact van het verkeersplein te meten. Tot slot kan er met behulp van ANWB vrijwilligers een verkeersveilige route uit worden gestippeld buiten het schoolplein als tweede stap voor de leerlingen.

De verkeerspleinen worden bekostigd door de externe partner. We hebben een vaste partner die de ANWB Verkeerspleinen realiseert voor een aantrekkelijke prijs. De partner selecteert de scholen die een ANWB Verkeersplein krijgen. Wij nemen de organisatie verder uit handen.

De externe partner wijst de scholen aan. ANWB kan optioneel een lijst aanleveren met scholen die al interesse hebben getoond in een ANWB Verkeersplein. Het is belangrijk dat de school een actief verkeersprogramma heeft en voldoende ruimte heeft op het schoolplein. Er moet in ieder geval 200m2 beschikbaar zijn aan harde ondergrond. Deze ruimte mag onderbroken worden door bijvoorbeeld een boom, zandbak of speeltoestel. De leverancier past het ontwerp van het verkeersplein hierop aan.

Het ANWB Verkeersplein is tweedimensionaal. Het wordt aangebracht in een wit lijnenspel met gele elementen. De verkeerssituaties zoals aangeboden in het ontwerp staan zo goed als vast. Het ontwerp bevat o.a. parkeervlakken, een rotonde, zebrapaden en verkeersborden. Hoe deze situaties op het schoolplein vorm krijgen, blijft wel maatwerk. Ook komt het ANWB logo naast het verkeersplein te staan. Eventueel aangevuld met het logo van de externe partner(s).

De leverancier is afhankelijk van mooi en droog weer, het voorjaar, de zomer en het najaar zijn meestal ideale perioden. Het realiseren van het ANWB Verkeersplein neemt normaalgesproken 1 dag in beslag.
 

Het verkeersplein wordt aangebracht met thermoplast. Dit hecht zeer goed aan de harde ondergrond, waardoor de kwaliteit van het ANWB Verkeersplein optimaal blijft. Na verloop van tijd kunnen kleuren onder invloed van weersinvloeden wel iets vervagen.
 

Het is niet haalbaar voor de leverancier om het reeds bestaande verkeersplein eerst te verwijderen. Mocht je toch in aanmerking willen komen, dan vragen we je om de stenen op het plein te vervangen.