Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welk kampeermiddel past bij mij?

Caravan, camper, vouwwagen of tent

Ga je voor comfort of voor het ultieme buitengevoel? Wil je rondtrekken of juist het gemak van een vaste plek op een camping? Kies het kampeermiddel dat bij jouw wensen past: caravan, camper, vouwwagen of tent.

Caravan

Een caravan is ideaal als je vaak en wat langer op een camping staat. Je hebt alles aan boord, van eigen toilet tot stromend water en verwarming. Met een voortent eraan heb je een zee van ruimte. Een caravan biedt plek om veel spullen mee te nemen, zoals luxe campingmeubilair. Er zijn caravans te koop die geschikt zijn voor twee tot zeven personen. Voordeel ten opzichte van een camper: je hebt je auto bij je voor uitstapjes en boodschappen doen, zonder steeds alles op te hoeven breken. Lees deze handige tips als je voor het eerst met de caravan op vakantie gaat. Voor een caravan zwaarder dan 750 kilo heb je een aanhangerrijbewijs nodig.

Camper

Een camper is superhandig als je veel rondreist. Je hebt alles aan boord en als je ergens aankomt, ben je meteen klaar om te kamperen. Je bent niet afhankelijk van een camping en dat geeft een groot vrijheidsgevoel. Campers zijn er in allerlei soorten en maten. En check vooraf welk rijbewijs je nodig hebt.

Welk type camper past het beste bij jou? 

Vouwwagen

Een vouwwagen is ideaal voor gezinnen met kinderen. Hij is lager en lichter dan een caravan waardoor het gemakkelijker rijdt. Je slaapt op vaste bedden en je kunt heel wat bagage meenemen. Een vouwwagen is wat minder luxe dan een caravan, maar wel een stuk goedkoper. Bovendien sta je dichter bij het ‘echte’ kamperen onder tentdoek. Check wel vooraf welk rijbewijs je nodig hebt voor rijden met een aanhanger.

Bekijk welke vouwwagen bij jouw situatie past

Tent

Kamperen met de tent is de puurste vorm van kamperen. Je laat de luxe voor wat het is en juist dat maakt het zo ontspannend. De meeste kinderen vinden het fantastisch om onder tentdoek te slapen, alsof je buiten slaapt. Iedereen kan het en je hebt niet veel nodig. Een tent met wat kampeermeubilair, een paar slaapmatjes en -zakken en wat kook- en keukengerei. Bevalt de plek niet? Hup, dan verkas je zo naar een andere camping. Waar moet je op letten als je een tent gaat kopen of huren?

Caravan of camper huren

Wil je voor iets te kopen eerst ervaren hoe het is om te kamperen, met caravan, camper, vouwwagen, of misschien wel glamping in een safaritent? Je kunt ook huren! Bijvoorbeeld bij een erkend bedrijf of via deelplatforms waar particulieren hun kampeermiddel aanbieden. Voor een verre reis kun je ook een camper huren, dan heb je zelfs op een ander continent je eigen huis altijd bij je.

Tweedehandscaravan kopen

Geen geld voor een nieuwe caravan? Dan is een tweedehandscaravan kopen een goed alternatief. Je keuze wordt bepaald door je budget, de indeling van de caravan en door wat je auto mag trekken. Of je nu koopt bij een particulier of bij een erkend caravanbedrijf, bereid je in elk geval goed voor met deze tips.

Tips

  • Koop bij een erkende dealer. Die hebben een groot aanbod, doen aan inruil en geven garantie.
  • In overleg kun je een huurkoopcontract tekenen, waarbij je de vouwwagen, caravan of camper na de vakantie kunt kopen, met aftrek van de huursom.
  • Als je een jaartje niet kampeert, kun je een deel van je afschrijving terugverdienen door je vouwwagen, caravan of camper te verhuren aan vrienden of kennissen of via deelplatforms zoals Camptoo, Bed & Wheels, PaulCamper en GoBoony.
  • Op anwb.nl/rechtshulp kun je gratis modelcontracten downloaden voor kopen en huren.

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.