Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Welke vouwwagen is de juiste keus?

Voor elke vakantie wel een geschikt model

Je gaat een paar weken op vakantie. Staat de vouwwagen dan op één plaats of wil je rondtrekken? Ga je met het hele gezin of met z’n tweetjes? Elke situatie vraagt om een om een ander model vouwwagen. Welke bij jouw vakantie past, dat maken we hier duidelijk.

 

Wij zijn met z’n tweetjes

Asymmetrische vouwwagen met 1 slaapcabine

Bij dit systeem klapt de bovenkant van de wagenbak (met of zonder harde deksel), naar één kant open. Dat kan in de lengte of in de breedte waardoor er leefruimte of extra slaapruimte ontstaat. Het voordeel hiervan is dat je ook zonder een extra voortent een afgesloten slaap- en woongedeelte hebt. Deze vouwwagens zijn compact en zetten snel op. Daarom zijn ze zeer geschikt voor rondtrekkende kampeerders. De bagageruimte onder het bed is groot en meestal goed bereikbaar. Blijf je langer op één plek, dan rits je er een voortent of luifel aan.

 

We zijn met een gezin

Symmetrische vouwwagen met 2 slaapcabines

Een gezin heeft algauw twee slaapcabines nodig en die vind je in een symmetrische vouwwagen. Dat is er een met een wagenbak met aan beide kanten een slaapcabine. Soms is er nog plek onder de uitgeklapte slaapcabines voor een extra bed of voor bagage. Je hebt veel leefruimte in de voortent en onder de luifel. Over het algemeen is dit type vouwwagen uitgerust met een bermkeuken; een afneembaar blok met een gaskookplaat en een spoelbak. Dit model biedt veel bagageruimte in de wagenbak.

 

Asymmetrische vouwwagen met 2 slaapcabines

Dit type klapt over de lengte-as open, waarna je een tent én een voortent uitvouwt. Deze wagens hebben vaak opvallend veel leef- en slaapruimte, terwijl de afmetingen op de weg bescheiden zijn. De harde bodem staat op het chassis, de deksel rust vaak op pootjes op de ondergrond. Het voordeel is dat de slaapplek minder vochtig wordt omdat je ver boven de grond ligt. Het nadeel is dat er bij volledig gebruik van de slaapplaatsen vaak geen opbergruimte over is. Voor het zitten ben je aangewezen op de voortent. De meeste vouwwagens in deze categorie hebben een afneembare of zwenkbare keuken.

 

Een tenttrailer is ook handig

Een tenttrailer is gebaseerd op hetzelfde systeem als een asymmetrische vouwwagen met een uitklapsysteem in de lengte of de breedte. Maar bij een tenttrailer zit de tentunit los op de wagenbak gemonteerd. Deze kun je er als een geheel afhalen, zodat je een lege aanhanger overhoudt. Je komt bij de grote bagageruimte door het bed of de complete tentunit omhoog te klappen. Ook de achterklep van de aanhanger biedt toegang tot die ruimte, tenzij daar een zwenkkeuken zit.

Kan een vouwwagen achter mijn elektrische auto?

De elektrische auto’s van nu mogen meestal wel een vouwwagen trekken, zolang ze het maximum toelaatbaar gewicht van de auto maar niet overschrijden (zie kentekenbewijs). Houd er rekening mee dat met een vouwwagen aan de haak de actieradius van de elektrische auto minder wordt, al is dat sterk afhankelijk van het gewicht en de luchtweerstand. Fietsen op de vouwwagen meenemen, verkleint de actieradius. Het is ook afhankelijk van je rijstijl en het regenererend vermogen van de elektrische auto.

Kunnen de fietsen mee?

Op vouwwagens met een harde deksel passen vaak fietsdragers. Zit er een zachte afdekking op, dan heb je speciale fietssteunen nodig (vaak een optie). Je kunt de fietsen ook meenemen op de dissel met behulp van een fietsdrager, maar houd dan wel rekening met de maximale kogeldruk (zie kentekenbewijs auto).

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop nu
Shop alles voor je vakantie 

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga goed verzekerd op reis. De doorlopende reisverzekering van de ANWB is als beste getest door de Consumentenbond.

Creditcard: handig op vakantie 

Reizen met een creditcard is zo gek nog niet, en soms zelfs noodzakelijk. 8x waarom een creditcard handig is op vakantie.