Welk rijbewijs heb je nodig voor je caravan?

Sinds 19 januari 2013 is er het nodige veranderd op het gebied van ons rijbewijs. Hoewel de wijzigingen vooral betrekking hebben op nieuw af te geven rijbewijzen, krijgen ook huidige bezitters van ‘het roze papiertje/kaartje’ ermee te maken. Met name voor caravanners hebben de nieuwe Europese regels een voordeeltje in petto.

Rijbewijs B

Sinds 19 januari 2013 geldt bij rijbewijs B een grens van 3.500 kilogram voor de toegestane maximum massa voor de combinatie auto plus caravan. Wel moet de auto de caravan natuurlijk mógen trekken (zie maximaal te trekken massa op het kentekenbewijs van de auto).

Rijbewijs B+

Europese regelgeving levert een nieuwe categorie op: B+ (code 96). Met de huidige regeling mag het totaal toelaatbare gewicht van de auto plus caravan geen 3.500 kilo, maar 4.250 kilo bedragen. De eisen die aan het examen worden gesteld zijn in Nederland echter gelijk aan die van BE, daarom heeft het niet zoveel zin om voor deze categorie te kiezen.

Rijbewijs BE

Voor wie al in het bezit was van BE voor de genoemde datum is er niets veranderd. Met dit rijbewijs mag je in principe elke aanhanger trekken. In feite bepaalt het maximumtrekgewicht van de auto het maximum, maar dit staat natuurlijk los van het rijbewijs. Heb je na 19 januari 2013 je BE-rijbewijs gehaald, dan gelden er wel enkele nieuwe regels. De belangrijkste daarvan is dat het gewicht van de aanhanger beperkt is tot 3.500 kilogram.

Alles over de ANWB Rijopleiding