Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Alleen op vakantie met je tent

Zeven tips voor de solokampeerder

In je eentje kamperen kent vele voordelen. Eigen tempo, geen rumoer, volledig opgaan in de omgeving en ein-de-lijk eens tijd voor dat ene boek. Wel liggen er voor de solokampeerder wat valkuilen op de loer. Maar met deze zeven tips maak je er in je uppie een onvergetelijke kampeervakantie van.

1. Pak licht

De grootste valkuil van een kampeervakantie zonder gezelschap is het risico om te veel spullen mee te zeulen. Natuurlijk heb je maar één slaapzak en matje nodig. Maar dat gasstelletje, het kookgerei en al die andere spullen die je normaal over meerdere tassen kunt verdelen, komen nu allemaal op dezelfde schouders terecht: die van jou. Houd de hoeveelheid bagage dus kritisch tegen het licht. Tafeltje mee? Op veel campings staan er picknicktafels paraat. Vijf extra truien? Een beetje wasmiddel neemt een stuk minder ruimte in beslag. Ga voor vertrek sowieso even neuzen bij de plaatselijke buitensportdealer. Het wemelt er van de innovatieve kampeerartikelen die vederlicht zijn en die je kunt inklappen als een Zwitsers zakmes. 

Check voor vertrek ook de lijst met de 10 meest vergeten items op kampeervakantie

2.    Oefen voor vertrek

Natuurlijk is het vast niet je eerste kampeervakantie. Maar was jij op die eerdere reizen ook degene die de camper achteruit inparkeerde? Heb je ooit zonder helpende handen een tent opgezet? En ben je echt wel zo’n held in kaartlezen? Het moge duidelijk zijn: om op reis niet voor verrassingen te komen staan, doe je er wijs aan om je kampeerspullen en -skills al voor vertrek eens uitvoerig uit te testen. Zo ontdek je meteen eventuele lekkages in je luchtbed, ontbrekende haringen of gemankeerde vuurstarters.

3.    Ga vroeg op stap

Wie met gezelschap op reis is, kan bij aankomst op de camping het takenpakket gemakkelijk verdelen. De een blaast de luchtbedden op, terwijl de ander alvast de paprika’s snijdt of de barbecue aanwakkert. De solokampeerder moet alle klusjes eigenhandig voor elkaar boksen. Ook als je voor vertrek je spullen hebt getest en kunt multitasken als een octopus, betekent dit dat je in de praktijk meer tijd kwijt zult zijn om je kampeerplek klaar te maken. Wie een vakantie langs verschillende campings maakt, kan op een ‘wisseldag’ dus beter niet te laat op pad gaan. Zeg nu zelf: niemand wordt er toch vrolijk van wanneer hij zich bij schemering door een mikadohoop van tentstokken moet worstelen, in de wetenschap dat er ook nog een prakkie moet worden klaargemaakt.

4.    Begin dichtbij huis

Wie op Instagram zoekt op #solocamping, wordt overspoeld met jaloersmakende kiekjes van Australische achterafstrandjes, Bosnische bergtoppen en Canadese canyons. De verleiding is misschien groot om ook zo ver mogelijk op reis te gaan. Kan. Maar realiseer je wel dat de werkelijkheid van het solokamperen vaak weerbarstiger is dan die o-zo-romantische droomplaatjes op sociale media (of in je hoofd). De nog niet zo doorgewinterde solokampeerder maakt zijn vuurdoop beter dicht bij huis. Ook in onze contreien wemelt het van de coole campings. En mocht je het in de praktijk toch te eenzaam, uitdagend of saai blijken te vinden om in je eentje boven je eenpitter te hangen, dan heb je in ieder geval niet overbodig veel tijd, geld of reiskilometers verspild.

Ontdek deze camperroute door Nederland

5.    Breng vermaak mee

Als er niemand is om mee te badmintonnen, te jeu-de-boulen of gewoon ouderwets te keuvelen, realiseer je je ineens hoeveel uren er eigenlijk in een vakantiedag passen. Ja, dat voelt als een ongekende luxe. Zeker voor wie gewend is om altijd door een gezin omringd te zijn. Eindelijk tijd om wat goede boeken te lezen. Geen scheve blikken als je een ochtendje muziek wil luisteren in de tent. Niemand die moeilijk doet als je wat langer blijft kranten na het ontbijt. Wat. Een. Verademing. Maarrrrrr … Dan moet je als kampeerkluizenaar wel genoeg vermaak meenemen om al die lege uurtjes ook daadwerkelijk te kunnen vullen. Boekenwurmen zetten wat dikke pillen op hun e-reader (zie ook: punt 1). Liever een serie of filmpje kijken? Met het oog op haperende wifiverbindingen of prijzige roamingtarieven, doe je er verstandig aan om voor vertrek al wat kijkvoer te downloaden.

6.    Kies de juiste camping

Als solokampeerder wil je waarschijnlijk niet op een uitgesproken familiecamping staan. Wat is die zelfverkozen eenzaamheid (lees: rust) immers nog waard, als bij de omringende tenten of campers de kinderen van de buren staan te stuiterballen? Het andere uiterste, een potje wildkamperen in een donker bos, is ook niet per se een aanrader. Als je toch een handje kunt gebruiken bij het opvouwen van je tentzeil – of gewoon even om een praatje verlegen zit – is het niet zo’n wijze keuze om van god en alleman verlaten je tent op te zetten. Ga dus voor de gulden middenweg: natuurkampeerterreinen. Met ruime, maar verscholen plekken en zo nodig toch wat buren binnen handbereik, zijn die een ideale habitat voor de solitaire kampeeravonturier.

Bekijk alle campings op natuurkampeerterreinen

7.    Neem je veiligheid serieus

Ja, je weet heus wel waar je aan begint. Nee, je bent geen kleuter meer. Ja, je hebt altijd je mobieltje nog. Toch zit een ongelukje in een klein hoekje. En wanneer je wel mocht verdwalen, uitglijden, of uitschieten met je zakmes is er niemand in de buurt om hulp te bieden/halen. Door wat eenvoudige veiligheidsmaatregelen in acht te nemen, hoef je als solokampeerder gelukkig nergens bang voor te zijn. Neem altijd genoeg EHBO-spullen mee. Denk aan een extra oplader voor je mobiele telefoon. Houd de weersvoorspellingen in de gaten voordat je op pad gaat. En laat altijd aan iemand weten waar je heen gaat; desnoods gewoon door de locatievinder op je telefoon in te schakelen.

 

Ook interessant voor jou:

Pechhulp in het buitenland 

Met Wegenwacht® Europa Service krijg je ook in het buitenland altijd hulp in het Nederlands van onze Alarmcentrale.

ANWB Caravanverzekering 

Compleet verzekerd met standaard laag eigen risico en 5% korting voor leden.

ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

Shop nu
Shop alles voor op de camping 

Van handige koeltas tot comfortabele campingstoel. Shop hier alles voor je kampeervakantie!