Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

De 10 meest vergeten items op een kampeervakantie

Toch weer thuisgelaten!

Je dacht dit keer echt dat je bij het inpakken overal aan gedacht had. Maar je bent nog nauwelijks onderweg of ineens komt het besef … Toch weer die oordoppen of EHBO-doos thuisgelaten! Om dat te voorkomen: hier een checklist van tien vaak vergeten kampeerartikelen die telkens weer onmisbaar blijken.

1. Ducttape

Dat scheurtje in het tentzeil? Dat afgebroken nippeltje aan je luchtbedpomp? Die tentstok die telkens weer dubbelklapt? Je kunt op vakantie natuurlijk naar de dichtstbijzijnde buitensportdealer rijden om dit soort veelvoorkomende mankementen te verhelpen. Je kunt ook gewoon een rolletje ducttape in je tas stoppen. Ook op de camping komt het oersterke plakband bij menige klus als geroepen.

2. Oordoppen

Je partner en/of kinderen snurken gelukkig niet. Maar kun je hetzelfde zeggen over de buren in die andere tenten? Houdt de lokale krekelkolonie zich ook gedeisd? En zat er niet een disco op het terrein? Een klein doosje oordoppen kan het verschil maken tussen een onvergetelijke droomvakantie en een terrortrip vol gebroken nachten en aanverwant chagrijn.

3. Dikke sokken

Quizvraag: hoe zie je het verschil tussen een doorgewinterde kampeerder en een onervaren campinggroentje? Die laatste is vergeten om een paar dikke sokken mee te nemen. De ware kampeerder weet dat tenen de wonderlijke neiging hebben om ook op de meest zonovergoten bestemmingen – en in een prijzige slaapzak – ’s nachts ineens antarctisch koud te worden. Waardoor je niet kunt slapen. Waardoor je weer vier keer per nacht keer je slaapzak, binnentent en voortent moet openritsen om uit pure wanhoop naar de wc te trippelen. Waardoor de andere gezinsleden wakker wor... Heel goed, je hebt ze al ingepakt!

4. Zakmes

Als je het wel meeneemt, ga je het misschien helemaal niet nodig hebben. Maar laat het thuis en je weet zeker dat het gemist gaat worden. Met de meeste zakmessen heb je in ieder geval een nagelschaartje, kurkentrekker, flesopener, schroevendraaier, houtzaag, boorpriem én mes in je broekzak zitten. Onder meer ideaal voor het aandraaien van wankele brillenpootjes, het lospeuteren van vervelende splinters en nog veel meer van zulke je-weet-maar-nooit-karweitjes.

5. EHBO-doos

Misschien de gladde tegels bij het zwembad. Of toch die scheerlijn die iedereen over het hoofd ziet. Wat de oorzaak ook is, ook op de camping zit een ongeluk in een klein hoekje. En je zult altijd zien dat zo’n struikelpartij precies plaatsvindt als de lokale apotheker net zijn deuren gesloten heeft. Geen nood: in een beetje EHBO-doos zitten genoeg pleisters, pillen en drukverbandjes om het meeste dertien-in-een-dozijnleed te verhelpen. Meenemen dus.

6. Vuurstarters

Of je nu veganistisch eet of wel een koe op kan: een kampeervakantie is voor menigeen pas een kampeervakantie als de barbecue is aangezwengeld. Maar voor de kolen daadwerkelijk gloeien, ben je dikwijls een hoop tijd en gehannes verder. Een voorraadje vuurstarters, houtkrullen of kokosblokjes neemt nauwelijks kofferruimte in beslag en voorkomt de nodige aanmaakellende. Advies: gewoon voor vertrek al in de achterbak gooien.

7. Stoelen

De tent staat. De barbecue brandt. De kids liggen nog in het zwembad. Genieten maar! Alleen wel met je bips op de knolharde dan wel drassige grond, als je niet uitkijkt. De les: nooit vergeten om een stel comfortabele stoelen mee te nemen. Nee, niet van die logge tuinstoelen. Gewoon een inklapbaar of opvouwbaar campingmodelletje. Je gaat kamperen, niet verhuizen.

8. Plastic tafelkleed 

Je staat pas een paar dagen op je stekkie of je campingtafel is al veranderd in een soort Jackson Pollock-schilderij van aardbeienjam, barbecuesaus en zonnebrandcrème. Tenzij je eraan gedacht hebt om wel een plastic tafelkleed(je) tussen de bagage te proppen. In een handomdraai zit iedereen weer aan een blinkend schone tafel. Ook onmisbaar bij impulsieve picknickplannen trouwens.

9. Afsluitbare bakjes en zakjes

Je zult zeker de eerste niet zijn die na een uitgebreide barbecue of culinaire kampeeruitspatting nog dagen kan teren op de kliekjes. Natuurlijk kun je tegen beter weten in hopen dat het restje zalm of pastasalade wel goed blijft in een bedje van aluminiumfolie. Maar zonnestralen, wespen of – in verre oorden – (was)beren hebben vaak andere plannen. Afsluitbare bakjes en zakjes voorkomen bederf én ongewenste mee-eters.

10. Vermaak

Ook als het subtropisch zwemparadijs, de speeltuin, het petanqueveldje en de ijssalon al zijn getest, is een vakantiedag vaak nog pas net begonnen. Om lege uurtjes en verveelde blikken te voorkomen, kan het wijs zijn om voor ieder gezinslid een voorraadje noodvermaak mee te nemen. De een gedijt het best bij een kleur-, strip- of puzzelboek. Voor de ander download je voor vertrek toch wat series op de tablet. Bonustip: denk in dat laatste geval wel aan de (reserve)oplader (en – tip 11 – die van je tandenborstel, telefoon, scheerapparaat, luchtbedpomp, navigatiesysteem en al die andere elektronische reisbenodigdheden). 


 

Ook interessant voor jou:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je autovakantie 

Van elektrische koelbox tot handige dakkoffer. Shop hier alles voor de roadtrip naar je vakantiebestemming.

Nu10%korting
Pechhulp op vakantie 

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.

Nu15%korting
ANWB Doorlopende Reisverzekering 

Ga onbezorgd op reis met de doorlopende reisverzekering van de ANWB. Hulp en advies in het buitenland én je bagage en medische kosten verzekerd.

1e jaarextravoordeel
ANWB Creditcard 

Makkelijk je vakantie boeken en wereldwijd snel en veilig betalen. Nu het eerste jaar 50% korting op de Gold Card.