Zo zet jij je tent stevig op
Van plek tot haring
Ga je binnenkort kamperen? Dan begint je avontuur met het opzetten van je tent. Maar hoe zorg je ervoor dat die stevig staat? We leggen je uit waar je op moet letten bij het kiezen van je kampeerplek, welke haringen je meeneemt en hoe je je tent optimaal opzet. Zo sta je binnen no-time stevig en droog.
Kies de juiste plek voor de tent
Een goed begin is het halve werk. De juiste plek kiezen voorkomt een hoop gedoe tijdens je vakantie. Houd rekening met het volgende:
- Vlakke ondergrond: Lig je scheef, dan rol je ‘s nachts alle kanten op. Zoek dus een plek zonder helling.
- Vrij van scherpe voorwerpen: Verwijder stenen, takken en dennenappels. Die kunnen je grondzeil beschadigen.
- Vermijd kuilen: Bij regen stroomt water altijd naar het laagste punt. Zet je tent dus op een iets verhoogd stuk grond.
- Let op wat er boven je hangt: Schaduw van bomen is fijn, maar hars, vogelpoep en vallende takken zijn minder leuk.
Welke haringen heb je nodig ? De juiste keuze voor elke ondergrond
Sta je voor het rek in de kampeerwinkel? Dan zie je haringen in alle soorten en maten. Maar welke moet je nu hebben? De gouden regel: de ondergrond bepaalt de haring niet de tent. De meeste tenten worden geleverd met standaard haringen, prima voor een Nederlandse camping met zachte grasgrond. Maar ga je naar een rotsachtige omgeving of strand, dan heb je meer nodig dan het basispakket.
Overzicht: welke haring bij welke grond?
Ondergrond | Aanbevolen haringtype |
---|---|
Zachte grasgrond | Stalen haringen en stalen pennen |
Zanderige bodem | Brede, kunststof haringen met schroefdraad |
Harde kleigrond | Lange stalen rotspennen |
Rotsbodem | Massieve rotspennen of haringen met hamerpunt |
Sneeuw/strand | Extra brede of geperforeerde zandharingen |
Tip: Je weet vaak niet vooraf wat de bodem is op je bestemming. Neem dus een mix van haringen mee.
Extra zekerheid: stormbanden of stormlijnen
Verwacht je slechter weer of wil je gewoon extra zekerheid? Investeer dan in stormbanden of stormlijnen. Die bieden extra stabiliteit bij harde wind. Toch schade? Een tent valt onder bagegedekking van de ANWB Reisverzekering en is tot maximaal € 4.100,- verzekerd.
Zo zet je de tent strak en stormvast op
Pop-uptenten en oppompbare modellen zijn eenvoudig op te zetten, maar bij klassieke koepel- of tunneltenten komt iets meer kijken. Met deze tips maak je het jezelf een stuk makkelijker:
- Oefen thuis: Zet de tent een keer op in de tuin of woonkamer. Zo ontdek je op tijd of alles compleet is en hoe het werkt.
- Markeer de tentstokken: Gebruik gekleurd tape voor elke stok of buisdeel. Zo weet je tijdens het opzetten meteen welk deel waar hoort.
- Leg folie onder je grondzeil: Dit beschermt tegen scherpe steentjes en vocht. Kies wel folie zonder weekmakers; die kunnen de tentcoating aantasten.
- Laat het grondzeil niet uitsteken: Regenwater loopt dan niet tussen je tent en het zeil – dit voorkomt natte verrassingen.
- Span de tent met gesloten ritsen: Zo blijft de vorm strak en voorkom je dat wind naar binnen slaat. Zet de ingang bovendien uit de wind.
Klaar om te kamperen?
Met de juiste voorbereiding, stevige haringen en slimme tips zet jij je tent moeiteloos op. Of je nu in Nederland op een grasveld staat of wildkampeert op een rotsplateau: zorg dat je goed uitgerust bent. Dat geldt overigens niet alleen voor de tent.
Bekijk ons assortiment haringen, stormbandsets, grondzeilen en andere tentaccessoires in de webwinkel.
Ook interessant voor jou