Fietsen mee met de caravan

In, op of aan de caravan - hoe vervoer je ze het veiligst? Hoe zit dat met elektrische fietsen? Want die zijn relatief een stuk zwaarder. Ons advies? Bekijk de video waarin we eenvoudig laten zien wat de beste oplossingen zijn. 


Tips voor het veilig beladen van de caravan

  1. De as: Plaats zware lading zo laag mogelijk en zo dicht mogelijk ter hoogte van de as. 
  2. Kogeldruk: pas te hoge kogeldruk aan door anders te beladen. Maak de disselkast leeg of leger. Neem minder of lichtere gasflessen mee. Hang het reservewiel onder de caravan, of leg die in de auto. Laat de watertank leeg.
  3. Fiets(en) in de caravan: ideaal voor de balans en het weggedrag van de caravan, lastig als je tijdens de reis in de caravan moet zijn. Zet de fiets(en) bij voorkeur vast boven de as. Ook het meenemen van één fiets in de caravan levert voordeel op voor het weggedrag.  
  4. Fietsdrager op de dissel: er zijn speciale dragers beschikbaar voor elektrische fietsen. Je kunt ze naar voren wegklappen voor toegang tot disselkasten met de allergrootste klep. Te hoge kogeldruk kan wel een probleem gaan vormen. De kogeldruk compenseren met gewicht helemaal achterin levert verminderde stabiliteit op en werkt slingeren in de hand. Varieer daarom met de overige lading door zware spullen naar de as te verplaatsen. Fietsen op de dissel verdient voorkeur boven fietsen achterop.
  5. Fietsdrager op de achterwand: Er zijn speciale dragers beschikbaar voor montage op de achterwand, bijvoorbeeld met een lift. Een achterdager moet wel gemonteerd worden door een dealer. Die kan rekening houden met de constructie en sterkte van de achterwand. Het gewicht zo ver van de as maakt een caravan slingergevoeliger.
  6. Vervoer één fiets voorop en één fiets achterop de caravan: Belaad de caravan optimaal volgens de vuistregel. Breng dus ook zo veel mogelijk gewicht naar de as.
  7. Maak de fiets zo licht mogelijk: Haal fietsaccu’s, zadels, fietstassen (luchtweerstand), gereedschapsets en bidons van de fietsen en neem die mee in de auto.

Ons advies

Belaad de caravan tot maximaal 75% van het gewicht van de beladen auto (auto + 300 à 325 kg voor twee volwassenen, twee kinderen, bagage). Kijk voor de maximale gewichten in het instructieboekje van de auto. Gebruik een stabilisatorkoppeling of een antislingersysteem.

Pechhulp met je caravan

Wil je er zeker van zijn dat je nooit stil komt te staan met de caravan? Met Wegenwacht Nederland Service en Europa Service kun je ook rekenen op pechhulp voor je caravan. Met pechhulp in Europa wordt je caravan bijvoorbeeld naar Nederland gebracht als de pech in het buitenland niet te verhelpen is. Wel zo fijn toch?

Bekijk pechhulp caravan