De caravanverzekering: zin of onzin?

Een reis- en annuleringsverzekering is voor de meeste vakantiegangers geen discussiepunt. Maar een aparte caravanverzekering, is die nu echt nodig? ANWB Kamperen zet 15 vragen en antwoorden op een rij.

1. Wat is een caravanverzekering?

Hiermee ben je verzekerd voor schade aan of diefstal van je caravan zelf. Schade die je met je caravan aan een ander toebrengt, valt meestal onder de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) of onder de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) van je auto. Die eerste is niet verplicht, die tweede wel.

2. Ik heb toch al een WA-verzekering. Waarom dan ook nog een caravanverzekering?

Wanneer je een caravan achter je auto trekt, is deze automatisch meeverzekerd via je WA-verzekering. Schade die je toebrengt aan een ander, bijvoorbeeld bij achteruit parkeren, is dan gedekt. De caravan maakt, mits hij aangekoppeld is, immers onderdeel uit van de auto. De schade aan de caravan zelf is dan niet verzekerd.

Anders wordt het ook als de caravan niet meer achter de auto hangt. Op de camping bijvoorbeeld. Als je dan te maken krijgt met schade aan of diefstal van je caravan, is er de caravanverzekering.

3. Geef eens een voorbeeld van schade aan mijn caravan?

Wat dacht je van een boom die op je caravan valt tijdens een storm. Een paaltje dat je raakt tijdens het verplaatsen met je mover. Of wanneer een stevige hagelbui tientallen deukjes in je dak achterlaat. Of, erger nog, wanneer je caravan wordt gestolen. Een caravanverzekering dekt in dergelijke gevallen (deels) de schade. Diefstal en vandalisme vallen dus ook onder de caravanverzekering.

4. Nog meer?

Jazeker. Repatriëring van de caravan bijvoorbeeld als hij niet meer kan rijden. Of een vervangende caravan of vervangend verblijf als je je vakantie toch gewoon voort wilt zetten. Sommige dekkingen zitten standaard in de caravanverzekering, andere zaken moet je optioneel bijverzekeren.

5. Is een caravanverzekering verplicht?

Nee. Je bepaalt immers zelf of je het risico wilt lopen. Een caravanverzekering is wel sterk aan te bevelen. Het geeft een veilig gevoel als je weet dat niet alleen je auto, maar ook je caravan goed verzekerd is. De premie is te overzien trouwens. Ga maar eens naar anwb.nl/caravanverzekering en bereken je premie.

6. Is alles gedekt in de standaard caravanverzekering?

Nee, niet alles. Daarvoor zijn er dus die optionele dekkingen. De belangrijkste zijn rechtsbijstand, een dekking voor de inventaris en een dekking voor storm- en hagelschade.

7. Dekking voor storm- en hagelschade... Is dat nu wel nodig?

Vergis je niet. Dat komt vaker voor dan je denkt, hoewel er steeds meer caravans komen met hagelbestendige daken. Op het moment dat je hagelschade hebt en er nog geen hagelbestendig dak op de caravan zit, wordt het dak vaak vervangen door een dak dat een hagelbui beter kan hebben.

8. Hoe zat het ook alweer met hagelpremie?

Op het moment dat je al een hagelbestendiger dak op je caravan hebt, krijg je veelal korting op de premie van de hagelschade. Die korting verschilt per verzekeraar.

9. Stel dat ik schade heb, kan ik die dan zomaar overal laten repareren?

Dat kan, maar veel verzekeraars werken met aangesloten schadeherstellers. Op het moment dat je daar met je schade naartoe gaat, krijg je korting op je eigen risico. Doe je dat niet, dan loop je die korting mis.

10. Is het altijd slim om schade te claimen?

Aan een caravanverzekering zit vaak standaard een eigen risico vast. Dat verschilt per maatschappij en loopt van € 0 tot € 250. Als de schade minder is of als je een klein deukje niet erg vindt, dan kun je ervoor kiezen om schade niet te claimen. Je kunt je eigen risico ook verhogen, naar bijvoorbeeld 150 of 300 euro. Dan betaal je minder premie. Net als bij een zorgverzekering eigenlijk.

11. Is er ook een optionele verzekering voor de inventaris?

Jazeker. Het is dan wel belangrijk een onderscheid te maken. Wat vastzit aan de caravan (deurtjes, tafels, bedden) valt onder de standaardverzekering. Alles wat niet tot de standaarduitrusting behoort, valt onder de (optionele) inventarisdekking. Denk aan bestek, borden, meubilair, gordijnen, linnengoed. Wat je van huis meeneemt (kleding, camera, radio) valt weer onder de reisverzekering.

12. Geldt mijn caravanverzekering ook in het buitenland?

Een caravanverzekering heeft een Europa-dekking (die ook voor de niet-Europese landen aan de Middellandse Zee geldt). Als je een caravanverzekering van ANWB of Unigarant hebt, komt de ANWB jouw caravan ophalen (repatriëren) als deze niet meer kan rijden. En als je nog midden in je vakantieperiode zit, heb je ook recht op vervangend verblijf.

13. Ik hoorde nog iets over een nieuwwaarderegeling?

Dit heeft te maken met de schadevergoeding bij totaal verlies (total loss). De nieuwwaarderegeling betekent dat op het moment dat de caravan total loss is of als hij wordt gestolen, je de oorspronkelijke cataloguswaarde terugkrijgt. De claim moet dan wel binnen een afgesproken periode vallen, bijvoorbeeld 5 jaar. Na die periode gaat de dagwaarderegeling gelden en wordt alleen de dagwaarde uitgekeerd.

Bij de ANWB en Unigarant bestaat ook nog een aanschafwaarderegeling. Die is ingevoerd omdat verzekeraars merkten dat veel tweedehands caravans onderling worden verkocht. Dan geldt de waarde van de aankoop bij totaal verlies of diefstal, als dat zich voordoet binnen 3 jaar na de aankoop. Belangrijk is wel dat je een aankoopbewijs of een bankoverschrijving kunt overleggen!

14. Moet ik ook de 'extra's' van de caravan meenemen?

Dat is zelfs heel belangrijk. Wat dacht je van een voortent, luifel, mover, airco, satellietschotel of fietsenrek. Dat hoort allemaal bij de caravan, maar moet van tevoren wél worden opgegeven, anders is het niet meeverzekerd. Deze zaken komen apart op de polis te staan.

15. Worden er ook eisen gesteld aan de stalling van een caravan?

Jazeker. Die staan in de voorwaarden van de verzekeraar. Die kan eisen dat er een wielklem op de caravan zit, of een disselslot. En als hij gestald wordt, moet hij in een goed afsluitbare of bewaakte ruimte staan (ook in het buitenland!).

Sluit een caravanverzekering af

Hebben deze vragen en antwoorden jou overtuigd om een caravanverzekering af te sluiten? Met een ANWB Caravanverzekering ben je verzekerd voor schade aan of diefstal van jouw caravan. Kies zelf je aanvullende dekkingen. Bij de ANWB kun je rekenen op korting voor leden en de Alarmcentrale staat dag en nacht voor je klaar.

Bekijk de caravanverzekering

Misschien vind je dit ook interessant

Tips tegen slingeren met de caravan