Top 5 waterrijke kampeerreizen

Rivieren, meren en zeeën staan garant voor fantastische kampeerreizen. Langs deze vijf wateren kun je kamperen perfect combineren met varen op het water, fietsen langs het water of simpelweg bewonderen.

1. Rondje Oostzee

Over land, over zee

De noordelijke Rivièra zou je het kunnen noemen. Geliefd bij badgasten en natuurliefhebbers: de kustlijn van de Oostzee, in al zijn verschijningsvormen. Neem nou de Zweedse scherenkust, met duizenden eilandjes als splinters in de zee. Of de Koerse Schoorwal, 98 kilometer lang, pal voor de kust van Litouwen. Maak een kampeerreis rondom de Oostzee en er gaat een wereld voor je open. Zó verrassend. Van het moderne Helsinki via de kronkelstraatjes van Hanzestad Riga naar werelderfgoed Tallinn. Ook fijn: de nachtboot op de terugreis, van Klaipeda helemaal naar Kiel. Dat scheelt een stuk!

Bekijk deze reis

2. Fietskampeerreis langs de Donau

Walsend langs het water

Volg het kabbelende water, van Duitsland dwars door Oostenrijk. Fietsen langs de Donau is een droom van velen. Zeker omdat het slotstuk van deze kampeerreis je naar het romantische Wenen brengt. Maar zo ver is het nog lang niet als je bij de bron van start gaat, in het prachtige kleinood Donaueschingen. Regensburg, Passau, Stift Melk... zijn de afstanden te groot? Met caravan en auto of camper worden enkele grote stukken afgelegd.

Bekijk deze reis

3. Corsica en Sardinië

Juweeltjes in de Middellandse Zee

Twee eilanden, dan is de zee nooit ver weg. Je vaart van het vasteland en van het ene eiland naar het andere, zodat je niet kunt vergeten dat Corsica en Sardinië ánders zijn dan het vasteland. Met dank aan de geïsoleerde ligging in de Middellandse Zee. De ruige kustlijn met 'balkonweggetjes' en schitterende vergezichten over zee, het woeste en verlaten binnenland en het contrast tussen de hagelwitte stranden en de knalblauwe, glasheldere zee: het maakt deze twee mediterrane juweeltjes uniek.

Bekijk deze reis

4. Baltische Staten en Sint-Petersburg

Grand tour met minicruise terug

Met deze reis bezoek je een groot aantal landen en schitterende hoofdsteden langs de Oostzee, van Duitsland helemaal naar Finland. Pièce de résistance: tsarenstad Sint-Petersburg, uit de moerassen getrokken door tsaar Peter de Grote. Maar liefst 4 dagen verblijf je hier. Bewonder de grandeur en de kunstschatten van de Hermitage, het Peter & Paul fort en de St.-Isaac's kathedraal. Op een van de avonden ga je uit in stijl: naar een balletuitvoering in het Alexandrinksiy theater. Vanaf Helsinki vaar je terug naar Travemünde, een heuse minicruise.

Bekijk deze reis

5. Italië en Sicilië

Van de Alpen naar het zuidelijkste puntje

Onder de indruk van de onvolprezen schoonheid van Italië? Dan is dit de kans om het diepe zuiden van de schatkamer van de Europese cultuur te bewonderen. Deze reis neemt je mee door heel Italië naar Rome, Napels,  langs de Amalfikust naar Sicilië. Pareltjes als het eiland Ischia, hoogtepunten als Pompeï, de Vesuvius en de Etna, cultuurschatten als Syracuse met Neapoli en de tempelvallei Agrigento, je hebt alle tijd om ze te ontdekken. De terugreis verloopt ontspannen: met de boot vaar je van Palermo naar Civitavecchia, vlak bij Pisa.

Bekijk deze reis