De 6 beste regio's om te kamperen in Zuid-Europa

Zuid-Europa heeft alles voor een perfecte kampeervakantie. Knusse steden, schitterende natuur, eindeloze stranden en bovenal: zon! Oók warm aanbevolen in het voor- en najaar.

1. Toscane, Italië

Stad, strand en een schilderachtig platteland, Toscane heeft álles. In dit deel van Italië ga je natuurlijk naar beroemde publiekstrekkers als Florence, Pisa en Sienna. Maar als je kampeert heb je tijd genoeg voor ontdekkingstochten naar het onbekende Toscane. Geniet van de lokale keuken in een dorpje op een heuveltop. Relax op een klein strandje aan de voet van de rotskust. Fiets door het romantische heuvelland, langs slanke cipressen en lonkende wijngaarden. Tip: vergeet je e-bike niet.
Maak zelf een campingrondreis door Toscane

2. De Douro, Noord-Portugal

Wijn- en havenstad Porto is de sfeervolle start of afsluiting van een ontspannen kampeervakantie langs de Douro in Noord-Portugal. De rivier de Douro slingert zich een weg van de Atlantische Oceaan naar buurland Spanje, tussen hellingen vol wijngaarden en quinta's (wijnhuizen). Wijntjes proeven, stadjes ontdekken en daarna nagenieten op sfeervolle campings tussen de druivenstokken. Nu alleen nog even de knoop doorhakken: verleng je de reis in het voorjaar of juist in het najaar?
Bekijk deze 48-daagse kampeerreis

3. Tussen de Alpen en de Côte d'Azur, Zuid-Frankrijk

Woest stromende rivieren en kronkelende canyons. Heuvels met wijngaarden en velden vol lavendel. Tussen de Alpen en de Côte d'Azur is Frankrijk lief en ruig tegelijk. Tel daarbij op de 600 kilometer lange kustlijn met witte stranden, rotskusten en slingerende weggetjes met weids uitzicht op de Middellandse Zee. Je kunt er kamperen bij de azuurblauwe zee, in de gezonde berglucht van het binnenland of bij een historische stadje.
Zelf beleven? Bekijk onze fietskampeerreis door Zuid-Oost Frankrijk

4. Costa Brava, Spanje

Zo immens populair om zijn badplaatsen...je zou bijna vergeten dat de Spaanse noordkust óók een geweldige bestemming is voor kampeerders die graag actief zijn. Ga eens een eindje landinwaarts, naar het bijzondere landschap van vulkaangebied Garrotxa. Of geniet van de rust en de uitzichten op het schiereiland Cap de Creus. Fietsen in Spanje? In het vlakke(!) moerasland van Aiguamolls de l’Empordà ben je verzekerd van rust en mooie fietspaden.
Ga met de ANWB naar de Costa Brava

5. Mediterraan Slovenië

Een snufje Oostenrijk op een bedje langs de Middellandse Zee: Slovenië heeft wel wat weg van zijn grote noorderbuur, maar dan wel met mediterrane flair. Dat is te danken aan het Venetiaanse gezag, dat eeuwenlang letterlijk en figuurlijk het gezicht van Sloveense steden als Piran en Ljubljana beïnvloedde. Mooie koopmanshuizen, nauwe straatjes, pasteltinten... Italië is niet ver weg en dat kun je zien. En proeven ook, trouwens. Met een snufje Oostenrijk en een toefje Balkan. Bekijk ook deze ANWB fietskampeerreis door Slovenië

6. Zon, zee, Kroatië

Kamperen aan zee. Letterlijk. Kroatië heeft bijna 6000 kilometer kust - met talrijke eilanden - en is daarmee één grote speeltuin voor liefhebbers van zon en zee. De Middellandse Zee is vrijwel overal publiek toegankelijk. Stranden, rotsen, steigers, kades en baaitjes, je kunt jezelf overal te water laten in de kraakheldere turkooizen zee. Goede kans dat je in dit land je tent, caravan of camper aan de waterkant kunt neerzetten.
Ook leuk: de 23-daagse campingrondreis door Kroatië

Enthousiast geworden? Bekijk ook eens deze tips:

Andere leden bekeken ook