Naar artikel

7x kamperen met lekker lang licht in Noord-Europa

Kampeerstreken in het Hoge Noorden van Europa met veel zonuren

Het Hoge Noorden van Europa is adembenemend mooi. De spectaculaire fjorden van Noorwegen, de lieflijke heuvels van Zweden en de grillige scherenkust langs de Oostzee... Maar goed dat de dagen daar 's zomers flink langer zijn. Zo heb je elke dag extra tijd om te genieten, gratis en voor niets.

1. Zweden en Noorwegen

Ga op campingrondreis naar Zweden en Noorwegen. Van de gezellige drukte van Stockholm rijd je door het golvende heuvels van Midden-Zweden naar Noorwegen. Dit is het land van de elanden, bevers en rendieren. Kijk niet raar op als je tijdens een late avondwandeling een elandenkop boven het struikgewas ziet uitsteken. Vanuit Åndalsnes zijn de spectaculaire haarspeldbochten van Trollstigen een belevenis die je niet mag missen. Langs de Noorse kust slinger je zuidwaarts langs fjorden en gletsjers naar de grandeur van Oslo. Tip: beeldenpark Vigelandpark!

2. IJsland

Alleen al de reis naar IJsland is een avontuur op zich: met de veerboot via de mysterieuze Færøer-eilanden. Op IJsland duik je (soms letterlijk) in een sprookjesachtige wereld van dampende zwavelbronnen, thermale baden, vulkanen, watervallen, gletsjers, gletsjermeren met ijsbergen en de enige nog werkende geiser van het eiland. Reykjavik mag dan betrekkelijk klein zijn voor een hoofdstad, te midden van de overweldigende natuur is het ook wel weer gezellig, al die restaurantjes en winkels. Wist je dat op IJsland de zon hoogzomers maar een paar uur per nacht ondergaat?

3. Grand tour Scandinavië

Het voelt als een pelgrimage, de reis naar de Noordkaap, helemaal bovenin Noorwegen. Van het frisgroene Denemarken reis je dwars door de bossen en meren van Finland naar de steeds schralere begroeiing rond de poolcirkel. Ontzagwekkend en een tikje grimmig... brrr, wát een landschap. Machtig mooi! Boven de poolcirkel blijft het 's zomers dag en nacht licht, heel onwerkelijk. Terug naar het zuiden verliest het landschap al snel zijn ijzige aanzien. De schitterende Noorse kust, met talloze eilanden, fjorden, gletsjers en bergen krijgt meer en meer ruimte voor groen. Dit is een avontuur vol ongekende schoonheid.

4. Schotland 

Ietsje langer licht dan in juni bij ons, maar wát een zonsondergangen, daar aan de noordelijke rand van Schotland, met uitzicht op de Atlantische Oceaan. Je kunt er heerlijk op slapen na een late avondwandeling ‒ de rust van de ruige natuur om je heen helpt ook natuurlijk. Letterlijk een hoogtepunt in deze rondreis, al doe je daarmee majesteitelijk Edinburgh, de ongerepte Schotse Hooglanden en het eiland Skye tekort. In het land van mist en monsters geniet je ook van de som der delen, van de talrijke pubs, stoere kastelen en sfeervolle whiskydistilleerderijen.

5. De Noorse fjorden

Speciaal voor camperaars die kiezen voor vrijheid én gemak, die niks willen missen van het allermooiste dat de Noorse fjordenkust te bieden heeft. Want precies dáár zijn voor enkele dagen campings voor je geboekt en excursies geregeld. Het vergezicht van Preikestolen, de haarspelden van Trollstigen, de bergtreinrit Flåmsbana en een boottocht over het wonderschone Lysefjord: check. Allemaal geregeld, en nog veel meer. Lekker zwerven hoort er ook bij als je met een camper reist. Dat doe je op de dagen ertussen, op weg naar het volgende hoogtepunt. Tijd genoeg, een dag duurt hier bijna 19 uur(!) in juni.

6. Denemarken

Op de fiets dan mis je niets: Denemarken is fietsland bij uitstek, zonder serieus heuvelland maar mét eindeloos veel natuurschoon. Voor iedereen geschikt, al is een elektrische fiets een aanrader. De krijtrotsen van Møns Klint, de vele meren bij het levendige Silkeborg en de traag aflopende stranden langs de westkust, op zacht zoevende banden beleef je dit land het beste. Laat je ogen dwalen over de panoramische vergezichten en ruik de ziltige geur van de zee.

7. Rondje Oostzee

De rust van de Scandinavische landen en de reuringrijke geschiedenis van de Baltische Staten, rond de Oostzee reis je door verrassende landschappen, langs het toneel van tragische gebeurtenissen en bezoek je hypermoderne en knus-middeleeuwse steden. Daaronder de bruisende hoofdsteden Kopenhagen, Stockholm, Helsinki, Tallinn en Riga. Verwonder je over de Zweedse scheren, die als scherven uiteengespat langs de kustlijn in het water liggen. Of de zanderige Koerse Schoorwal, een smalle, 98 kilometer lange landtong in de Oostzee, met stranden, duinen en badplaatsen. Dit is een ontdekkingsreis en strandvakantie ineen!

Enthousiast geworden? Dan vind je dit vast ook interessant:

Speciaal voor jou geselecteerd

Shop alles voor je vakantie
Shop nu

Shop alles voor je vakantie

Van wandelschoenen tot koffers en van reisgidsen tot milieustickers. Je vindt het in één van onze winkels of webwinkel.
Pechhulp in het buitenland
Vanaf8,35per maand

Pechhulp in het buitenland

Met Wegenwacht Europa is de beste hulp altijd dichtbij. Zo kun je, ook bij pech, van je vakantie blijven genieten.
ANWB Reisverzekering
Nu10%korting

ANWB Reisverzekering

Met de doorlopende reisverzekering van de ANWB kun je erop vertrouwen dat alles écht goed geregeld is.
ANWB Creditcard
vanaf16.-per jaar

ANWB Creditcard

Speciaal voor leden zijn er de ANWB Creditcards. Overal op vakantie veilig en verzekerd betalen. Dat voelt goed!