Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bijzondere regels voor brommobiel en Canta

Steeds meer mensen kiezen voor een brommobiel als handig vervoermiddel. Of je nu in een drukke stad woont of in een rustig dorp, een brommobiel biedt veel voordelen. Hieronder geven we informatie over waar je mag rijden met een brommobiel, welk rijbewijs je nodig hebt, en wie er allemaal in een brommobiel mogen rijden.

Wat is een brommobiel?

Een brommobiel, ook wel bekend als een 45 km auto, is een kleine vierwieler die een maximumsnelheid heeft van 45 km/u. Deze voertuigen zijn ideaal voor korte afstanden en zijn een populair alternatief voor mensen die niet beschikken over een autorijbewijs. Er zijn ook brommobielen die kwalificeren als gehandicaptenvoertuig (Canta), daarvoor gelden de regels van een scootmobiel.

Waar mag je rijden met een brommobiel?

Met een brommobiel mag je op vrijwel alle wegen rijden waar je ook met een normale auto mag rijden, met uitzondering van snelwegen en autowegen. Je mag dus niet op het (brom)fietspad of de stoep rijden. Let op: als de weg beperkt gesloten is met verkeersbord C9, dan mogen o.a. brommobielen niet op deze weg rijden. Als de weg beperkt gesloten is met verkeersbord C15, dan is de weg gesloten voor brommobielen die als gehandicaptenvoertuig kwalificeren. 

Welk rijbewijs heb je nodig voor een brommobiel?

Om in een brommobiel te rijden, heb je een AM-rijbewijs nodig. Dit is hetzelfde rijbewijs dat je nodig hebt voor het besturen van een bromfiets of scooter. Het AM-rijbewijs kun je halen vanaf je 16de jaar. Heb je al een autorijbewijs (B) of motorrijbewijs (A), dan mag je automatisch ook een brommobiel besturen. 

En gehandicaptenvoertuigen zoals de Canta, hoe zit dat?

Een Canta is een speciaal type brommobiel, eigenlijk ontworpen voor mensen met een handicap. De Canta is dus een gehandicapten voertuig. Voor gehandicaptenvoertuigen gelden bijzondere regels.

  • Je hebt geen rijbewijs nodig
  • Je bent minimaal 16 jaar oud

Je mag als bestuurder van een gehandicaptenvoertuig kiezen of je op de stoep, het (brom)fietspad of de rijbaan rijdt. Anders dan de 'gewone' brommobiel mag de Canta dus wel op de stoep of het (brom)fietspad rijden. Afhankelijk van waar je rijdt moet je wel je snelheid aanpassen en de regels volgen die voor andere gebruikers van het weggedeelte gelden.

  • Op de stoep mag je 6 km/u,
  • Op het fietspad 30 km/u (binnen de bebouwde kom) en 40 km/h (buiten de bebouwde kom
  • Op de rijbaan maximaal 45 km/u.

Let op: je mag met gehandicaptenvoertuigen met een gesloten carrosserie, zoals de Canta, net als bij andere brommobielen niet op de (auto)snelweg rijden.

Ookal is de Canta een gehandicaptenvoertuig, het is niet verboden om zonder handicap gebruik te maken van een Canta. Daarmee is de Canta uitermate geschikt voor vervoer binnen de bebouwde kom. Ook voor mensen die niet in een auto willen of mogen rijden en de ontberingen op een bromfiets geen prettig vooruitzicht vinden, kan de Canta of brommobiel een oplossing zijn.

Wegenwacht Service uitbreiden 

Al Wegenwacht lid? Breid je Wegenwacht pakket eenvoudig uit voor nog meer gemoedsrust en dekking.

Trouwe-Ledenvoordeel 

Hoe langer je lid bent, hoe meer voordeel en gratis extra's je krijgt.

Shop alles voor je auto 

Van veiligheidshesje tot fietsendrager en nog veel meer! Shop alles voor in en op je auto!

Shop nu
Bekijk alle fietsen-dragers 

Ontdek het assortiment fietsendragers bij de ANWB, ook voor e-bikes!