Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering kan in veel verschillende verzekeringen voorkomen. Je kunt een verzekering los hebben afgesloten of rechtsbijstand kan als onderdeel bij een andere verzekering zijn opgenomen. Kijk daarom altijd goed in de polis of je recht hebt op rechtsbijstand.

Verzekeringen met rechtsbijstand

Voorbeelden van rechtsbijstand in verzekeringen:

  • Autoverzekering met module rechtsbijstand. Dit is een keuze die je kunt maken bij het afsluiten van een autoverzekering. Rechtsbijstand bij het verhalen van voertuigschade na een aanrijding. Kijk in de polisvoorwaarden of de verzekering ook persoonlijke schade verhaalt zoals letsel en bagage.
  • Algemene rechtsbijstandverzekering. Hier kun je diverse onderdelen kiezen, waaronder de module verkeer. Rechtsbijstand bij het verhalen van aanrijdingsschades, ongeacht welk verkeersmiddel (auto, openbaar vervoer, fiets, voetganger, skater), van alle gezinsleden en passagiers. Soms behandelt een verzekering ook contractuele zaken, bijvoorbeeld een niet goed uitgevoerd autoherstel, kijk hiervoor in de polisvoorwaarden.

Let op
Je kunt niet achteraf een rechtsbijstandverzekering afsluiten. Je kunt immers ook geen brandend schip verzekeren. Zonder rechtsbijstandverzekering zijn de kosten van juridische bijstand voor eigen rekening. Deze kosten zijn niet altijd op een tegenpartij te verhalen door bijvoorbeeld onvoldoende bewijs.

Wat doet de rechtsbijstandverzekeraar?

Een rechtsbijstandsverzekering verleent hulp bij juridische geschillen. Bij een aanrijding zal de verzekering beoordelen of uw schade verhaald kan worden op een aansprakelijke partij. Als er een aansprakelijke partij is dan kan de verzekeraar de schade in kaart brengen. In sommige gevallen met hulp van een expert voor taxatie. Daarna gaat de verzekeraar de schade verhalen. De verzekering heeft daarvoor contact met de tegenpartij. De rechtsbijstandverzekeraar kan ook procederen. Het is belangrijk dat de verzekering je op de hoogte houdt van de afhandeling van de schade.

Rechtsbijstandverzekering ANWB

Meer informatie: