Energiebelasting in 2022

Deze energiebelastingen zijn er en zoveel betaal je!

Natuurlijk, je kijkt op je energierekening vooral naar het bedrag dat je betaalt voor stroom en gas. Maar je komt meer onderdelen van het factuurbedrag tegen op je energierekening. Namelijk de energiebelasting die je betaalt. Lees welke verschillende soorten belasting de overheid heft en hoeveel je betaalt.

Energiebelasting en ODE

De eerste en meest voor de hand liggende soort heet gewoon energiebelasting. Hoeveel belasting je betaalt hangt rechtstreeks samen met het stroomverbruik aan kWh’s en gasverbruik in kubieke meters. Dus hoe hoger je verbruik is, hoe meer belasting je betaalt.

Een andere smaak die je op je energierekening tegenkomt, heet ODE. Die afkorting staat voor Opslag duurzame energie- en klimaattransitie

Die belastingen hebben als het doel om gebruik van duurzame energie te stimuleren.

Letten op je stroomverbruik

Dat gaat op twee manieren. De eerste: als de overheid energiebelasting heft, betalen afnemers van stroom en gas simpelweg meer geld. Verbruik je minder energie, dan houd je geld in je zak. Door stroom en gas met belasting duurder te maken, wordt het aantrekkelijker om beter op het verbruik te letten.

De tweede manier is om de ODE-energiebelasting terug te laten stromen naar projecten die zich richten op duurzame energie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan windmolen- of zonneparken waar energie wordt opgewekt. Iedere energieverbruiker betaalt in Nederland op die manier mee aan ontwikkeling van duurzame energie.

Belasting over energiebelasting

De laatste soort belasting die je op je energierekening vindt, is de belasting toegevoegde waarde (btw). Dat is geen speciale energiebelasting. Je betaalt over vrijwel alles btw. Het btw-tarief voor stroom en gas is 21%, maar wordt per 1-7-2022 tot het eind van het jaar tijdelijk verlaagd naar 9% als compensatie van de stijgende energieprijzen.

De btw betaal je over de energie die je verbruikt. Én over het bedrag aan energiebelasting dat je betaalt. Eigenlijk betaal je dus belasting over de energiebelasting.

Als normale consument heb je geen invloed op het bedrag aan energiebelasting dat je op je rekening zal zien. Nou ja, alleen door zuiniger met stroom en gas te zijn natuurlijk. Voor grootverbruikers, zoals bedrijven, is dat anders. De energiebelasting werkt met staffels, dus als op een trap. Komt een bedrijf een tree lager, dan scheelt dat behoorlijk.

Hoeveel betaal je aan energiebelasting?

Alles bij elkaar spekken we de belastingpot behoorlijk met ons energieverbruik. Een gemiddeld huishouden betaalt bovenop het leveringstarief per kWh en m3 het volgende:

Per kWh elektrictieit

Btw  21%  9%*
Energiebelasting € 0,04452 € 0,04010
Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) € 0,03691 € 0,03325
Totaal € 0,08113 € 0,07335


Per m3 gas

Btw  21%  9%*
Energiebelasting € 0,43950 € 0,39591
Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) € 0,10467 € 0,09429
Totaal € 0,54417 € 0,49020

*vanaf 1-7 t/m 31-12-2022

Lees meer over de kostenopbouw van jouw energie in ‘Wat kost 1 kWh?’ en ‘Wat kost 1 kuub gas?

Alles over energie