Naar artikel

Veelgestelde vragen

Over de ANWB Fietsverlichtingsactie

Wat is de looptijd van de Fietsverlichtingsactie?

De Fietsverlichtingsactieloopt van 17 oktober tot en met zaterdag 18 november. 

Wat houdt de Fietsverlichtingsactie in?

We maken iedereen in Nederland bewust van het belang van goede fietsverlichting door in te zetten op gedragsverandering. We roepen leden en niet-leden op om massaal de tekst: ‘Zet je licht aan!’ op de fietspaden te spuiten. Daarvoor stellen we 15.000 gratis tagpakketten beschikbaar. Uit onderzoek blijkt dat na het zien van de tag het aantal fietsers dat hun licht aanzet, stijgt van 4 op de 10 naar 6 op de 10. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.

Kan ik het tagpakket ook online bestellen?

Nee, dat is dit jaar helaas niet mogelijk. Je kunt alleen een tagpakket ophalen in een van onze ANWB-winkels. 

Kan ik als school een tagpakket bestellen?

Wil je voor jouw school een tagpakket aanvragen? Dan kun je een mail sturen naar fietsverlichtingsactie@anwb.nl. Het pakket bestaat uit twee sjablonen en een spuitbus spuitkrijt. Hiermee kunnen zo’n 10 tags met “Zet je licht aan!” worden geplaatst. 

Tag de actie

Aan de Fietsverlichtingsactie hebben we een win-actie gekoppeld: tag de tag. Maak een foto van een tag “Zet je licht aan!” en plaats deze op Instagram samen met #Zetjelichtaan en @ANWB. De beste foto wordt beloond met een fiets ter waarde van €750,-. Ook scholen en politie kunnen meedoen aan deze win-actie. Plaatst een schoolklas een foto met de geplaatste tag? Dan maken ze kans op een prijs naar keuze ter waarde van €250,-. Het politiebureau met de leukste foto wint een taart.

Waarom kiezen jullie voor een gedragsinterventie?

De bewustwording is er, maar daadwerkelijk je licht aanbrengen is een ander verhaal. Er is geen sprake van onwil, maar mensen moeten er op een actieve manier aan herinnerd worden. We hopen met deze interventie een structurele verandering aan te brengen.

Hoe plaats ik een goede tag?

  • Schud de spuitbus ongeveer één minuut en leg het sjabloon op de grond.
  • Spuit het krijt met een afstand van ongeveer 20 cm op het sjabloon. Dit gaat het beste door dit pulserend te doen.
  • Spuit niet te dikke lagen zodat je meerdere tags kunt zetten met één spuitbus. Daarnaast droogt de tag dan ook sneller.

Tip: Gebruik een zo glad en droog mogelijke ondergrond voor het beste resultaat. En zoek je een strategische plek op om de tag te plaatsen. Dit kan zijn in de straat, bij school of bij een sportvereniging. Taggen maar!

Zijn de markeringen niet slecht voor het milieu?

Nee. Wij hebben bewust voor spuitkrijt gekozen, omdat dit biologisch afbreekbaar is.

Waarom zijn de markeringen tijdelijk?

Het verrassingseffect is belangrijk. Als de tag er continue staat, treedt gewenning op en zien mensen het niet meer. Dan zou je ook een verkeersbord kunnen plaatsten.

Speciaal voor jou geselecteerd

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf63,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!