Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veelgestelde vragen

Over de ANWB Fietsverlichtingsactie

Waarom zet ANWB zich in voor betere fietsverlichting?

De missie van ANWB is dat iedereen zorgeloos en met plezier onderweg kan zijn. En daarvoor moet het op de eerste plaats veilig zijn. Daarom zetten we ons al meer dan 140 jaar in voor de verkeersveiligheid van Nederland via o.a. verkeerslessen en het voeren van interventies die het gebruik van goede fietsverlichting stimuleren.

Hoe groot is het probleem?

Algemeen: iedereen weet wel dat het gevaarlijk is om zonder licht te rijden, maar toch voert een groot deel van de Nederlanders geen goede fietsverlichting. Het voeren van goede verlichting verkleint de kans op een ongeval met wel 20%.

Huidige situatie
Volgens het landelijke beeld rijdt ongeveer 70% van de fietsers met werkende fietsverlichting. In een onderzoek van december 2021/januari 2022 is in totaal van 14.554 fietsers de lichtvoering geregistreerd. Van deze fietsers voerde 78,3% voor- en achterlicht en voerde 76,8% licht conform de regelgeving. Dat is een stijging ten opzichte van de vorige meting; in december 2019/januari 2020 voerde 74% voor- en achterlicht en voerde 72% licht conform de regelgeving.

Wat is de looptijd van de campagne?

De posters liggen op dit moment nog in de winkels en kunnen nog steeds opgehaald worden. De winactie is beeïndigd, meedoen kan niet meer.

Hoe ziet de campagne eruit?

Dit jaar richten wij ons op onze nieuwe glow in the dark Fietsverlichtingsactie poster. We roepen iedereen op om een poster in één van onze 72 ANWB winkels op te halen en op te hangen. Dit kan thuis, op school of bij je sportvereniging zijn. De koplamp op de poster licht op in het donker door de speciale glow in the dark inkt. Het laadt op d.m.v. dag- en kunstlicht. We hebben voor de kinderen een speciale kleurplaat poster ontwikkeld. 
Daarnaast hebben we voor onze Streetwise scholen een aparte glow in the dark poster ontwikkeld. Deze scholen worden apart geïnformeerd.

Wat is er nieuw dit jaar?

✓ Dit jaar hebben we een nieuwe glow in the dark poster gemaakt. Deze posters komen in alle ANWB winkels te liggen. We roepen onze leden op om ze op te halen. Hang de poster thuis voor het raam, op school of bij je sportvereniging. In ieder geval op een plek waar voorbijgangers 'm kunnen zien. Totaal zijn er 300 stuks per winkel beschikbaar.

Is de glow in the dark poster slecht voor het milieu?

Nee, de posters zijn niet slecht voor het milieu. Ze mogen na gebruik bij het restafval 

Hoeveel tagpakketten zijn er dit jaar beschikbaar?

In totaal zijn er 1.500 gratis tagpakketten beschikbaar. Deze tagpakketten zijn op te halen in 5 ANWB winkels.

Hoe kom ik aan een tagpakket?

De tagpakketten zijn vanaf 30 september gratis af te halen in 5 ANWB-winkels; Leeuwarden, Eindhoven Centrum, Nijmegen, Leiden en Utrecht Neude (op=op en 1 per klant van 18 jaar of ouder). Je hoeft geen lid te zijn van ANWB. 

Ik ben niet in staat om naar een winkel te gaan, kunnen jullie een pakket opsturen?

Helaas kunnen we geen pakketten meer opsturen, deze voorraad is op. 

Wat zit er in een tagpakket?

In het tagpakket zit een sjabloon, spuitkrijtbusje (500 ml) en een instructieflyer. De flyer geeft je o.a. tips over hoe je het spuitkrijt het best aan kan brengen. Het sjabloon is gemaakt van hard karton. Goed om te weten: de spuitkrijt lost na ca. 6 weken vanzelf op.

Is de verf niet slecht voor het milieu?

Nee. Wij hebben bewust voor spuitkrijt gekozen, omdat dit biologisch afbreekbaar is. De tag blijft gemiddeld 6 weken staan en verdwijnt vanzelf. 

Waarom is de boodschap tijdelijk?

Het verrassingseffect is belangrijk. Als de tag er continu staat, treedt gewenning op en zien mensen het niet meer. Dan zou je ook een verkeersbord kunnen plaatsten.

Wat houdt de samenwerking met de politie in?

Na de succesvolle samenwerkingen van de afgelopen jaren, werken we dit jaar alweer voor de vijfde keer samen met de politie. Er komen voor de politie 5.000 glow in the dark posters beschikbaar om te verspreiden.

Wat houdt de samenwerking met Streetwise basisscholen in?

De verlichtingsactie-thema kleurplaat is alleen beschikbaar voor Streetwise Scholen. De ANWB Streetwise Scholen worden daarover apart geïnformeerd. We hebben er 10.000 beschikbaar. OP = OP. 

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!