Veelgestelde vragen

Over de ANWB Fietsverlichtingsactie

Wat is de looptijd van de Fietsverlichtingsactie?

De Fietsverlichtingsactie is afgelopen. De actie liep in 2021 van maandag 11 oktober tot en met zondag 5 december.

Wat houdt de Fietsverlichtingsactie in?

We maken iedereen in Nederland bewust van het belang van goede fietsverlichting door in te zetten op gedragsverandering. We roepen leden en niet-leden op om massaal de tekst: ‘Zet je licht aan!’ op de fietspaden te spuiten. Daarvoor stellen we 43.000 gratis tagpakketten beschikbaar. Uit onderzoek blijkt dat na het zien van de tag het aantal fietsers dat hun licht aanzet, stijgt van 4 op de 10 naar 6 op de 10. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.

Kan ik het tagpakket ook online bestellen?

Nee, dat is dit jaar helaas niet mogelijk. Je kan alleen een tagpakket ophalen in een van onze ANWB-winkels. 

Kan ik als school extra tagpakketten bestellen?

Samen met Youngcrowds hebben wij een pakket voor scholen gemaakt. In het pakket zit 1x een tagpakket en 30x 'Zet je licht aan'-werkboekjes voor de kinderen. Per school kan er één pakket besteld worden. Het is niet mogelijk om extra tagpakketten te bestellen.

Waarom kiezen jullie voor een gedragsinterventie?

De bewustwording is er, maar daadwerkelijk je licht aanbrengen is een ander verhaal. Er is geen sprake van onwil, maar mensen moeten er op een actieve manier aan herinnerd worden. We hopen met deze interventie een structurele verandering aan te brengen.

Hoe plaats ik een goede tag?

  • Schud de spuitbus ongeveer één minuut en leg het sjabloon op de grond.
  • Spuit het krijt met een afstand van ongeveer 20 cm op het sjabloon. Dit gaat het beste door dit pulserend te doen.
  • Spuit niet te dikke lagen zodat je meerdere tags kunt zetten met één spuitbus. Daarnaast droogt de tag dan ook sneller.

Tip: Gebruik een zo glad en droog mogelijke ondergrond voor het beste resultaat. En zoek je een strategische plek op om de tag te plaatsen. Dit kan zijn in de straat, bij school of bij een sportvereniging. Taggen maar!

Zijn de markeringen niet slecht voor het milieu?

Nee. Wij hebben bewust voor spuitkrijt gekozen, omdat dit biologisch afbreekbaar is.

Waarom zijn de markeringen tijdelijk?

Het verrassingseffect is belangrijk. Als de tag er continue staat, treedt gewenning op en zien mensen het niet meer. Dan zou je ook een verkeersbord kunnen plaatsten.