De actie tag: Zet je licht aan!

Sjabloon met spuitkrijt / ANWB Fietsverlichtingsactie

Tags op het fietspad

Een derde van de fietsers heeft wel werkende fietsverlichting, maar gebruikt het niet. Waarom mensen de lampjes niet aanzetten, kan simpele redenen hebben zoals: ze vergeten het of ze vinden het niet belangrijk genoeg voor een klein stukje.

ANWB wil het verkeer veiliger maken en fietsers er aan herinneren hun licht aan te zetten. Het idee: een sjabloon met de tekst: ‘Zet je licht aan’, en een smiley erachter, die je met spuitkrijt eenvoudig op de fietspaden spuit. Wat blijkt? In plaats van 4 op de 10, hebben 6 op de 10 fietsers na het lezen van de tekst “Zet je licht aan” hun licht aan. De smiley geeft mensen het gevoel dat hun gedrag wordt beloond.

Hoe werkt de actie?

De actie is eigenlijk heel simpel. Vanaf 8 oktober kan iedereen een eigen gratis tagpakket online bestellen of ophalen in één van de ANWB-winkels. Heb je een pakket bemachtigd dan zoek je een goede plek om de tags te plaatsen. Gemiddeld kan je 2 tot 3 tags plaatsen met één spuitbus krijt. Het is dus slim even na te denken over waar je de tags wilt plaatsen. Geschikte plekken zijn drukke punten waar veel fietsers komen zoals stoplichten maar ook zeker rondom scholen.

Zie ook:
ANWB Fietsverlichtingsactie