Naar artikel

Verhalen rondom het taggen 'Zet je licht aan!'

Met de ANWB Fietsverlichtingsactie willen we mensen bewust maken van het belang van goede fietsverlichting. Want de kans op een aanrijding in het donker neemt wel met 20% af als je goed verlicht bent! Toch zien we nog te vaak dat fietsers slecht zichtbaar door het verkeer gaan en dit zorgt voor gevaarlijke situaties. Leo Wesseling, Patricia de Koster en politieagent Tom Nobbe deden mee met de ANWB Fietsverlichtingsactie en delen hun verhaal / ervaring.

Leo Wesseling (72) Den Haag

Leo werkt als vrijwilliger in de ANWB fietsenwerkplaats

‘Ik vind het leuk om mensen te helpen. Mijn leven lang heb ik gewerkt in de technische buitendienst, en later bij de technische dienst van een verpleeghuis. Wat mijn ogen zien, dat maken mijn handen. Ik ben dol op dingen uitvinden, oplossen, repareren. Als er iets kapot is, zeggen de kleinkinderen: “Dat maakt opa wel!”. Ik werk nu ééns in de week in de fietsenwerkplaats. Hier lappen we fietsen op voor kinderen uit gezinnen die het niet kunnen betalen: een soort voedselbank voor fietsen. Vorig jaar oktober heb ik de sjablonen besteld en op de Thorbeckelaan in Den Haag gezet. En we hebben de sjablonen gezet bij een basisschool hier in de buurt, bij de uitgang van de fietsenstalling op de grond. Zet je licht aan! Volgens mij werkt het hoor. Mijn eigen motto is: wees niet zo dom, zet je fietslicht op “on”. Bij kinderen is het eigenlijk nog de verantwoordelijkheid van hun ouders: je mag je kind niet de weg op sturen zonder werkend licht. Als ik bij een stoplicht sta, en ik zie een fietser zonder licht, zeg ik er altijd iets van. Met die ledverlichting tegenwoordig is het zo makkelijk: alleen maar een knopje indrukken. Je moet opvallen in het donker. Het is echt belangrijk.

Patricia de Koster (40) Schiedam

Fotograaf Patricia inspireerde de hele buurt om mee te doen

‘Ik zag de actie online en dacht meteen: ik ga me aanmelden. Licht op de fiets vind ik ontzettend belangrijk. Als ik ’s avonds door het donker met de auto mijn zoon van dertien naar zijn sportclub breng, zie ik fietsers niet. Zeker niet op die donkere herfstavonden, als het bijvoorbeeld ook nog miezert. Ik vind dat zo eng! Ik ben altijd bang dat ik iemand aanrijd. Ik bekijk het echt vanuit het oogpunt van de automobilist. In het donker kun je fietsers zonder licht heel slecht zien: ik denk dat mensen niet beseffen hoe gevaarlijk ze zijn. Bij ons thuis aan de kapstok hangen tien reservelampjes, niemand gaat hier de deur uit zonder een goed werkend fietslicht. Met de krijtspuitbus hebben mijn zoon en ik samen de tag op straat gespoten. Voor de deur van de supermarkt waar veel mensen komen. Hij deed er een en ik deed er een. Ik ben fotograaf en ook actief in de wijk, toen ik foto’s van onze actie op sociale media plaatste, gingen andere buurtgenoten ook het sjabloon bestellen, dat was leuk om te zien! Het werkte aanstekelijk. Ik doe zo aan de volgende fietslicht-campagne mee. Ik ben wel eens geneigd om gewoon lampjes te gaan kopen en op eigen houtje langs de weg uit te delen.’

Tom Nobbe (34) Enschede

Politieagent Tom komt dagelijks fietsers tegen zonder licht

‘Als politieagent ben ik erg betrokken bij het thema. In de stad komen we dagelijks fietsers tegen zonder verlichting. Ik denk dat misschien wel de helft van de mensen hier in de stad zonder verlichting fietst, van jong tot oud, we zien het bij alle leeftijden. Het lijkt soms alsof het mensen helemaal niet meer uitmaakt. We maken aanrijdingen mee waarbij een lampje het verschil had kunnen maken. Vaak dragen fietsers in de herfst donkere kleding, dan vallen ze helemaal niet meer op. Een fietser zonder licht komt van rechts, heeft misschien wel voorrang, maar de bestuurder ziet hem niet. Het vervelende is dat de bestuurder strafbaar is. Het is erg belangrijk om mensen bewust te maken van de gevaren. Wij kunnen als agent een bekeuring geven, dat gebeurt ook wel in het najaar. Maar het is zonde. Die bekeuring bedraagt 55 euro, voor slechts één euro heb je een setje fietslampjes bij de Action. Zo kun je veel geld en vooral een hoop leed besparen voor jezelf en anderen. Met ons politieteam hebben we vorig jaar meegedaan aan de ANWB-actie met sjablonen hier in de wijk. Het leuke van de actie is dat je probeert om ongelukken voor te zijn. We zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om mensen bewust te maken van het feit dat verlichting belangrijk is.’

Speciaal voor jou geselecteerd

Tot25%korting
Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Alles voor de fiets 

Bekijk hier het volledige aanbod fietsverlichting, sloten, fietstassen, helmen en nog veel meer!

Vanaf63,95p/mnd
E-bike leasen 

Rijd op een gloednieuwe e-bike, inclusief service, voor een vast bedrag per maand. Da's fietsen zonder zorgen!