Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Een schoolfiets kopen

Middelbare scholieren fietsen iedere dag door weer en wind naar school. Ze moeten daarom kunnen vertrouwen op hun fiets. Het kopen van een sterke en goede schoolfiets is dan ook erg belangrijk. Naast basiszaken als de juiste framemaat bepalen en versnellingen ja of nee, zijn er bij het kopen van een schoolfiets extra dingen waar je op moet letten. Wij helpen je daarmee graag op weg en geven je de volgende 7 tips.

Schoolfiets kopen: dit is belangrijk

1. Zet kwaliteit voorop

Natuurlijk mag de fiets er hip en eigentijds uitzien, maar bij het kopen van een schoolfiets moet de kwaliteit voorop staan. Kies voor een vertrouwd merk dat goed aangeschreven staat.

2. Houd rekening met stalmogelijkheden

Een breed stuur en een grote krat op de bagagedrager voorop de fiets zijn populair bij middelbare scholieren. Nadeel hiervan is alleen dat deze fietsen moeilijk te stallen zijn in krappe schoolfietsrekken en andere fietsenstallingen.

3. Beperk noodzakelijk onderhoud

Sommige fietsen hebben meer onderhoud nodig dan andere. Wil je dit onderhoud beperken? Kies dan voor een schoolfiets met een dichte kettingkast. Met een dichte kettingkast is de fietsketting minder vatbaar voor vuil, waardoor hij langer goed blijft.

4. Kies goede fietsbanden

Scholieren kiezen vaak de kortste route, maar die is niet altijd even goed voor de fietsbanden. Een lek zit dan in een klein hoekje. Een schoolfiets met antilekbanden voorkomt banden plakken. Kies daarom voor de juiste fietsbanden. Of kies voor Wegenwacht Fiets, dan word je bij pech onderweg altijd weer op weg geholpen.

5. Vergeet de accessoires niet

Een fiets is meer dan een frame en twee wielen. Ook goede fietsverlichting is belangrijk. Een naafdynamo of een sensorlamp die vanzelf aan en uit gaat is ideaal voor scholieren.

6. Koop bij een fietsspeciaalzaak

Online een fiets kopen klinkt simpel, verleidelijk en goedkoop, maar wij raden aan om gewoon langs te gaan bij een fietsspeciaalzaak. Bij een fietsspeciaalzaak krijg je de beste voorlichting, kan je kind proefrijden op een fiets en wordt de juiste framemaat voor je zoon of dochter opgemeten.

7. Voorkom dat de nieuwe schoolfiets wordt gestolen

Schoolfietsen zijn populair, zowel onder scholieren als bij fietsendieven. Als je een fiets hebt gekocht, wil je niet dat hij gestolen wordt. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om diefstal van een fiets te voorkomen.

Tips voor een elektrische schoolfiets

Gaat je zoon of dochter naar de middelbare school en moeten er grotere afstanden afgelegd worden? Elke dag door weer en wind, vaak met een zware boekentas achterop. Een e-bike kan uitkomst bieden.

Alle eerdergenoemde tips voor schoolfietsen zijn ook van toepassing op een e-schoolfiets. Toch is er een aantal punten waar je bij een e-schoolfiets extra op moet letten:

1. Motorlocatie

Er zijn verschillende plekken op een elektrische fiets waar de motor bevestigd kan zijn. Voor je kind is een middenmotor het fijnst en veiligst. Dan is het gewicht beter verdeeld.

2. Versnellingen

Veel heuvels of vaak tegenwind? Dan kun je beter meer versnellingen (5-7) kiezen.

3. Verlichting

Kies voor een e-bike met goede verlichting, liefst niet op batterijvoeding maar met stroom direct uit de accu.

4. Tweedehands schoolfiets

Koop je een tweedehands e-bike, let dan op de gebruikerssporen en laat een accutest doen bij een fietsenmaker. Dit kost tussen de € 20 en € 40.

5. Hippe e-schoolfietsen

In de categorie dikke-bandenfietsen zijn er veel modellen van instapkwaliteit. Die zijn er nog maar kort en de kwaliteit ervan is nog niet helemaal in te schatten, maar je kunt er gif op innemen dat op een elektrische fiets met een nieuwwaarde van € 1000 op heel veel zaken is bespaard. De vraag is dan: wat voor cellen zitten er in de accu? Zijn die accu’s veilig, nu en over een tijdje? Hip en stoer oké, maar wees voorzichtig met de aanschaf van dit soort apparaten.

Lees ook meer informatie over fietsaccu's en de belangrijkste elektrische fietsonderdelen.

E-bike voor scholieren: zorg of zegen?

Is het voor jongeren een leuke gadget of een fantastische uitkomst om sneller op school te zijn? Drie scholieren en ANWB Fietsexpert Hans de Looij belichten de groeiende e-bike populariteit.


Misschien vind je dit ook interessant?

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!