Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Veilige schoolaccessoires

Fietsen naar school: denk na over bagage

Dat je een goede fiets aanschaft waarop je kinderen prettig en veilig naar school fietsen, is bijna vanzelfsprekend. Maar die veiligheid is onlosmakelijk verbonden met iets dat wel eens over het hoofd wordt gezien: het meenemen van de schoolspullen en schooltas. Een paar overwegingen.

Welke fiets je het beste kunt kiezen, hoe je zo veilig mogelijk naar school fietst of een antwoord op de vraag of het een elektrische fiets moet worden of niet: je leest er alles over op de Schoolfiets-pagina op anwb.nl. Een ander puntje van aandacht is echter het verantwoorde vervoer van schoolspullen. Een gevulde schooltas kan nogal wat wegen en heeft hierdoor invloed op het fietsen zelf. En verdient daarom extra aandacht.

Bagagedrager

De meest voor de hand liggende bagageoptie is de bagagedrager. Die zit op vrijwel elke fiets en kan best wat lading aan. Toch laten vooral de snelbinders het nogal eens afweten bij meer volumineuze en zware schooltassen, zoals een goed gevulde brugklastas. Doe de test maar eens: geef de bagage bij stilstand een tik en kijk wat er gebeurt. Lijkt deze te kantelen, zorg dan voor extra stevige snelbinders, een extra spin of een bagagenet om vallen tijdens het fietsen te voorkomen.

Daarnaast vangt een bagagedrager flink wat klappen omdat vering meestal ontbreekt. Een boek wil dan nog wel eens vergevingsgezind zijn, maar een laptop of tablet kan beschadigen. Voor deze apparatuur is het raadzaam om een tas of rugzak te kopen met een speciaal laptopvak. Dit is vaak extra dik om schokken op te vangen. Om grotere (school)tassen veiliger te vervoeren, zijn er ook schooltas rekjes zoals bagage verbreders en tasbeugels (om de tas stevig rechtop te houden) verkrijgbaar. 

Ook voor een e-bike raden we aan de schoolspullen goed te bevestigen op een bagagedrager met een extra spin. Voordragers met manden of bakken op een elektrsiche fiets zijn niet veilig genoeg, want als je kind veel vaart maakt, is het met bagage voorop lastig participeren en sturen. 

Fietskrat of -mand 

Absoluut wél ‘cool’ zijn de transportfietsen met een fietskrat of -mand boven het voorwiel. Wie bij een willekeurige schoolpoort gaat tellen, is die tel al snel kwijt. Het lijkt de meest populaire vervoersvorm onder schoolgaande jeugd, maar heeft ondanks het grote gemak een paar nadelen. De krat – zeker gevuld – maakt het sturen zwaarder en instabieler. Bovendien ontneemt de krat het zicht op de weg, recht voor de fiets. Een gat in de weg wordt hierdoor vaak te laat opgemerkt en kan leiden tot een val. Mede door de zware voorzijde. 

Fietstassen

Op zich zijn fietstassen misschien wel de veiligste manier om spullen te vervoeren. Wanneer je kiest voor fietstassen aan beide zijden en je deze gelijkwaardig belaadt, houd je de fiets lekker in balans. Het is minder schokgevoelig en je kunt volledig waterdichte tassen aanschaffen om waterschade aan spullen te voorkomen. Een groot nadeel: schooljeugd ziet fietstassen als ‘uncool’. Iets om vooraf even met je kind te bespreken.

Rugzak

Een rugzak is sowieso handig: ook om je schoolspullen mee te nemen op de wandelroute tussen de verschillende de klaslokalen. Daarnaast hangt deze comfortabel op de rug tijdens het fietsen. Kies bij voorkeur voor een waterdichte versie met laptopvak. Stop er ook niet teveel in: als maximaal gewicht is voor kinderen de vuistregel maximaal tien procent van het lichaamsgewicht. En houd de rugzak op de rug. Hang hem niet – net zoals andere tassen en zakken - aan het stuur. Dit maakt de fiets instabieler en je loopt het risico dat bandjes of delen van een tas tussen de spaken komen. Voor een e-bike is een rugzak niet aan te raden. De rugzak maakt namelijk instabieler. 

Kortom: neem even de tijd om te checken wat het beste en veiligste is voor jouw (elektrisch) fietsende kind. Gelukkig hebben de meeste scholen tegenwoordig kluisjes, waardoor niet altijd alle boeken mee op transport hoeven.

Maximaal toegestaan gewicht van fietsen

Wist je dat elke fiets en e-bike een ‘maximaal toegestaan totaalgewicht’ heeft? Dat is de som van die fiets, de berijder en eventuele bagage.

Bereken het toegestane gewicht

Extra tips

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!