Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tips voor onderhoud van de fiets

Een fiets onderhouden is erg belangrijk. Zo gaat hij langer mee en kom jij niet langs de weg te staan met fietspech. Maar hoe doe je dat? Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht de reflectoren schoon te maken? Of de ketting opnieuw aan te spannen? Wegenwacht Fiets Service geeft graag enkele tips om jouw fiets in topconditie te houden.


1. Controleer de verlichting

Controleer of de verlichting zowel voor als achter werkt. Veel fietsverlichting werkt tegenwoordig op batterijen, vervang deze daarom regelmatig (bijvoorbeeld 1x per jaar) om te voorkomen dat de verlichting er onderweg mee stopt. Of neem voor de zekerheid een extra setje batterijen of een setje lampen mee. Hier voldoet goede verlichting aan.

2. Check en gebuik reflectie

Overdag lijkt het weinig toe te voegen, maar als de koplampen van een auto op de reflectoren schijnen, ben je al op grote afstand goed zichtbaar. Controleer regelmatig of de reflectie intact en schoon is. Denk ook eens aan reflectie op je kleding, fietstas of zadelhoesje. Zeker als je regelmatig in de schemering of in het donker fiets.

3. Voorkom een lekke band

De meest voorkomende oorzaak van pech bij fietsers is een lekke band. Dit voorkom je nooit helemaal. Maar de kans op een lekke band neemt af als het profiel in orde is, de band niet is uitgedroogd en er geen beschadigingen op de band zichtbaar zijn. Als er wel beschadigingen zichtbaar zijn, controleer dan of er geen scherpe delen in zitten. Deze kunnen de binnenband lek prikken.

Tips voor het plakken van de fietsband

4. Kijk de remmen na

Een van de belangrijkste onderdelen van de fiets is toch wel de rem. Controleer daarom geregeld of de voorrem en achterrem goed werken. Merk je dat één van de remmen minder goed werkt of moet je de handel ver inknijpen voordat de rem werkt? Laat dan de remmen nakijken door een fietsenmaker. Het kan zijn dat de rem versleten is.

5. Smeer de ketting

De ketting van de fiets drijft het achterwiel aan. Maar, ook de ketting slijt na verloop van tijd. Deze “rekt” dan uit en kan uiteindelijk breken. Een versleten ketting loopt aan of maakt een rammelend geluid in de kettingkast. Je kunt de levensduur van de ketting verlengen door deze regelmatig te smeren met een geschikt smeermiddel. Is de ketting versleten? Dan zit er niets anders op dan de ketting te vervangen.

6. 1x per jaar een onderhoudsbeurt

Loop bovenstaande punten 1x per jaar langs om de levensduur van jouw fiets met gemak te verlengen. Of breng de fiets voor een onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker. De kans dat je onverhoopt met pech komt te staan, wordt zo aanzienlijk kleiner. Zeker bij een elektrische fiets is dit aan te raden.

7. Schakel de hulp van Wegenwacht Fiets Service in

Wil je zeker weten dat je bij pech onderweg toch snel verder kunt fietsen? De Wegenwacht zorgt er altijd voor dat je weer snel op weg kunt of dat jij en je fiets weer veilig thuiskomen.

Meer informatie over de Wegenwacht Fiets Service

Ook interessant

Speciaal voor jou geselecteerd

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Fietsverzekering 

Verzeker je tegen diefstal en schade met de ANWB Fietsverzekering en voorkom vervelende verrassingen.

Fietsaccessoires en -gidsen 

Ontdek hier het volledige aanbod! Zoals fietssloten, tassen, helmen en ook fietsgidsen en -kleding!

Gratisverzending
Fietsaccu kopen 

Is je fietsaccu aan vervanging toe? Koop je nieuwe e-bike accu bij ANWB voor een scherpe prijs en gratis verzending!