Tips voor onderhoud elektrische fiets

Wat kun je zelf doen en wanneer heb je de fietsenmaker nodig?

Aan een elektrische fiets hangt een flink prijskaartje. Logischerwijs hoop je dan dat je zo lang mogelijk plezier hebt van je e-bike. Goed onderhoud draagt daar aan bij. Zeker, omdat een elektrische fiets uit veel gevoelige onderdelen bestaat. Welk e-bike onderhoud kun je zelf doen en wat moet je door de fietsenmaker laten doen? 

Het onderhoud aan een e-bike

In grote lijnen heeft een e-bike nauwelijks meer onderhoud nodig dan een normale fiets. Bij aankoop zal de fietsspecialist aangeven wanneer er onderhoud aan de fiets moet plaatsvinden. Dit hangt sterk af van het aantal kilometers dat met de fiets wordt afgelegd. Diverse werkzaamheden zijn eenvoudig zelf te doen, echter voor de meer complexe zaken is het verstandig om periodiek een onderhoudsbeurt bij de fietsspecialist te laten uitvoeren.

ANWB Fietsspecialist Hans de Looij legt in de video uit welk onderhoud aan je elektrische fiets je zelf kunt doen en wat je aan de fietsenmaker over moet laten.


Onderhoud elektrische fiets om zelf te doen

Natuurlijk hoef je niet voor alle werkzaamheden aan de e-bike naar een fietsspeciaalzaak. Wat kun je zelf doen?

  • Controleer de banden en pomp ze regelmatig bij, met name in de wintermaanden wanneer de fiets minder vaak wordt gebruikt. Zachte banden zorgen voor extra rolweerstand en minder kilometers per acculading.
  • Maak de fiets regelmatig schoon, smeer indien mogelijk de ketting met speciale kettingolie en smeer andere bewegende delen, behandel alle verchroomde onderdelen met een roestwerend middel.
  • Controleer regelmatig of alle boutjes en schroeven nog vastzitten.
  • Inspecteer de remblokjes op slijtage. Bij elektrische fietsen slijten de remblokjes sneller dan bij gewone fietsen.
  • Controleer de verlichting en vervang zo nodig lampjes en/of batterijen.

Lees meer over: onderhoud per fietsonderdeel

Heeft de accu ook onderhoud nodig?

Op zich is de accu van een elektrische fiets onderhoudsvrij, hij vraagt echter wel extra zorg om topfit te blijven.

  • Het is zeer verstandig om de e-bike regelmatig te gebruiken. Het proces van ontladen en laden houdt de accu in goede conditie, waardoor hij jaren meegaat. Ga dus ook in de winter (bij goed weer) regelmatig ‘een blokje om’. Zo houd je de accu in topconditie.
  • Iedere accu is gevoelig voor lage temperaturen, bewaar de accu indien mogelijk in de wintertijd op een vorstvrije plek.
  • Is de accu leeg, dan direct bijladen. Een diepe ontlading kan grote schade tot gevolg hebben en maakt de accu onbruikbaar.

Alles wat je moet weten over fietsaccu's

De meestvoorkomende pechgevallen

Ondanks goed onderhoud, kan het toch gebeuren dat je onderweg pech krijgt met je e-bike. Pech kun je niet altijd voorkomen, maar in sommige gevallen wel zelf oplossen.

Deze e-bike pechgevallen los je zelf op

Misschien vind je dit ook interessant?