Tips voor onderhoud elektrische fiets

Wat kun je zelf doen en wanneer heb je de fietsenmaker nodig?

Aan een elektrische fiets hangt een flink prijskaartje. Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je e-bike, is regelmatig onderhoud belangrijk. Dat geldt ook voor een niet-elektrische fiets, maar een e-bike heeft nu eenmaal meer gevoelige onderdelen die je het beste door de fietsenmaker kunt laten servicen. Maar er is ook nog genoeg zelf te doen.

Het onderhoud aan een e-bike

In grote lijnen heeft een e-bike nauwelijks meer onderhoud nodig dan een normale fiets. Bij aankoop zal de fietsspecialist aangeven wanneer er onderhoud aan de fiets moet plaatsvinden. Dit hangt sterk af van het aantal kilometers dat met de fiets wordt afgelegd. Diverse werkzaamheden zijn eenvoudig zelf te doen, echter voor de meer complexe zaken is het verstandig om periodiek een onderhoudsbeurt bij de fietsspecialist te laten uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan de motor, het display en de accu.

ANWB Fietsspecialist Hans de Looij legt in de video uit welk onderhoud aan je elektrische fiets je zelf kunt doen en wat je aan de fietsenmaker over moet laten.


Onderhoud elektrische fiets om zelf te doen

Buiten de complexe onderdelen, lijkt een e-bike op een normale fiets. Er is daarom veel onderhoud dat je zelf kunt uitvoeren om het fietsen soepel te houden en de levensduur te verlengen.

  • Controleer de banden en pomp ze regelmatig bij, met name in de wintermaanden wanneer de fiets minder vaak wordt gebruikt. Zachte banden zorgen voor extra rolweerstand en hierdoor voor minder kilometers per acculading.
  • Maak de fiets regelmatig schoon, smeer indien mogelijk de ketting met speciale kettingolie en smeer andere bewegende delen.
  • Heb je een fiets met derailleur, let dan zeker op de toestand van de ketting en de tandwieltjes. Omdat dit meestal een open constructie is, hebben regen en vuil extra vat op het systeem. 
  • Behandel alle verchroomde en glimmende onderdelen met een roestwerend middel.
  • Controleer regelmatig of alle boutjes en schroeven nog vastzitten.
  • Inspecteer de remblokjes op slijtage. Bij elektrische fietsen slijten de remblokjes sneller dan bij gewone fietsen.
  • Controleer de verlichting en vervang zo nodig lampjes en/of batterijen.

Lees meer over: onderhoud per fietsonderdeel

Heeft de accu ook onderhoud nodig?

Op zich is de accu van een elektrische fiets onderhoudsvrij, hij vraagt echter wel extra zorg om langdurig topfit te blijven.

  • Het is zeer verstandig om de e-bike regelmatig te gebruiken. Het proces van ontladen en laden houdt de accu in goede conditie, waardoor hij jaren meegaat. Ga dus ook in de winter (bij goed weer) regelmatig ‘een blokje om’. Zo houd je de accu in topconditie.
  • Iedere accu is gevoelig voor lage temperaturen, bewaar de accu indien mogelijk in de wintertijd op een veilige, vorstvrije plek. 
  • Is de accu leeg, dan direct bijladen. Een diepe ontlading kan grote schade tot gevolg hebben en maakt de accu onbruikbaar.

Alles wat je moet weten over fietsaccu's

De meestvoorkomende pechgevallen

Ondanks goed onderhoud, kan het toch gebeuren dat je onderweg pech krijgt met je e-bike. Pech kun je niet altijd voorkomen, maar in sommige gevallen wel zelf oplossen. Heb je hulp nodig, dan kun je vanzelfsprekend rekenen op de Wegenwacht Fiets Service.

Deze e-bike pechgevallen los je zelf op

Misschien vind je dit ook interessant?