Tips voor onderhoud van de fiets

Een fiets goed onderhouden is erg belangrijk. Zo gaat hij langer mee en kom jij niet langs de weg te staan met fietspech. Maar hoe de je dat? Heb je er bijvoorbeeld wel eens aan gedacht de reflectoren schoon te maken? Of de ketting opnieuw aan te spannen? Wegenwacht Fiets Service geeft graag enkele tips om jouw fiets in topconditie te houden. 

Tip 1: Verlichting

Controleer of de verlichting zowel voor als achter werkt. Veel fietsverlichting werkt tegenwoordig op batterijen, vervang deze geregeld (bijvoorbeeld 1x per jaar) om te voorkomen dat de verlichting er onderweg mee stopt. Of neem voor de zekerheid een extra setje batterijen of een setje lampen mee.

Bekijk fietslampjes in de webwinkel

Tip 2: Reflectie

Overdag lijkt het weinig toe te voegen, maar als de koplampen van een auto op de reflectoren schijnen, ben je al op grote afstand goed zichtbaar. Controleer regelmatig of de reflectie intact en schoon is. Denk ook eens aan reflectie op kleding, fietstas of zadelhoesje, zeker als je regelmatig in de schemering of in het donker fiets.

Tip 3: Banden

De meest voorkomende oorzaak van pech bij fietsers is een lekke band. Dit voorkom je nooit helemaal. Maar de kans op een lekke band neemt af als het profiel in orde is, de band niet is uitgedroogd en er geen beschadigingen op de band zichtbaar zijn. Als er wel beschadigingen zichtbaar zijn, controleer dan of er geen scherpe delen in zitten. Deze kunnen de binnenband lek prikken.

Tips voor het plakken van de fietsband

Tip 4: Remmen

Een van de belangrijkste onderdelen van de fiets is toch wel de rem. Controleer daarom geregeld of de voorrem en achterrem goed werken. Merk je dat één van de remmen minder goed werkt, of moet je de handel ver inknijpen voordat de rem werkt? Laat dan de remmen nakijken door een fietsenmaker. Het kan zijn dat de rem versleten is.

Tip 5: Ketting

De ketting van de fiets drijft het achterwiel aan. Maar, ook de ketting slijt na verloop van tijd. Deze “rekt” dan uit en kan uiteindelijk breken. Een versleten ketting  loopt aan, of maakt een rammelend geluid in de kettingkast. Je kunt de levensduur van de ketting verlengen door deze geregeld te smeren met een geschikt smeermiddel. Is de ketting versleten? Dan zit er niets anders op dan de ketting te vervangen.

Tip 6: 1 x per jaar een onderhoudsbeurt

Loop bovenstaande punten 1x per jaar langs, en je verlengt de levensduur van jouw fiets met gemak. Of breng de fiets voor een onderhoudsbeurt naar de fietsenmaker. De kans dat je onverhoopt met pech komt de staan wordt zo aanzienlijk kleiner. Zeker bij een elektrische fiets is dit aan te raden. 

Tip 7: Wegenwacht Fiets Service

Wil je zeker weten dat je bij pech onderweg toch snel verder kunt fietsen? De  Wegenwacht zorgt ervoor dat je altijd weer snel op weg kunt. Of hij zorgt dat jij en je fiets veilig weer thuis komen.

Meer informatie over de Wegenwacht Fiets Service

Tips voor e-bikes

Wat kun je zelf doen en wat moet de fietsenmaker doen?

Wat is het beste voor je elektrische fiets en hoe kan je er zo lang mogelijk van genieten? ANWB Fietsspecialist Hans de Looij legt in de video uit wat je het best zelf kun doen en wat je door de fietsenmaker moet laten doen.

Het onderhoud aan een e-bike

In grote lijnen heeft een e-bike nauwelijks meer onderhoud nodig dan een normale fiets. Bij aankoop zal de fietsspecialist aangeven wanneer er onderhoud aan de fiets moet plaatsvinden. Dit hangt sterk af van het aantal kilometers dat met de fiets wordt afgelegd. Diverse werkzaamheden zijn eenvoudig zelf te doen, echter voor de meer complexe zaken is het verstandig om periodiek een onderhoudsbeurt bij de fietsspecialist te laten uitvoeren. 

 

Onderhoud aan de elektrische fiets om zelf te doen

Natuurlijk hoef je niet voor alle werkzaamheden aan de e-bike naar een fietsspeciaalzaak. Wat kun je zelf doen?
• Controleer de banden en pomp ze regelmatig bij, met name ook in de wintermaanden wanneer de fiets weinig wordt gebruikt. Zachte banden zorgen voor extra rolweerstand en minder kilometers per acculading.
• Maak de fiets regelmatig schoon, smeer indien mogelijk de ketting met speciale kettingolie en smeer andere bewegende delen, behandel alle verchroomde onderdelen met een roestwerend middel.
• Controleer regelmatig of alle boutjes en schroeven nog vastzitten.
• Inspecteer de remblokjes op slijtage. Bij elektrische fietsen slijten de remblokjes sneller dan bij gewone fietsen.
• Controleer de verlichting en vervang zo nodig lampjes en/of batterijen.

Heeft de accu ook onderhoud nodig?

Op zich is de accu van een elektrische fiets onderhoudsvrij, hij vraagt echter wel extra zorg om topfit te blijven.
• Het is zeer verstandig om de e-bike regelmatig te gebruiken. Het proces van ontladen en laden houdt de accu in goede conditie, waardoor hij jaren meegaat. Ga dus ook in de winter (bij goed weer) regelmatig ‘een blokje om’.
• Iedere accu is gevoelig voor lage temperaturen, bewaar de accu indien mogelijk in de wintertijd op een vorstvrije plek.
• Is de accu leeg, dan direct bijladen. Een diepe ontlading kan grote schade tot gevolg hebben en maakt de accu onbruikbaar.

Speciaal voor jou geselecteerd