Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

5 nieuwe e-bikes voor 2022

2 februari 2022 De middenmotor blijft favoriet

De opmars van de e-bike is niet te stuiten. In 2021 is er weer een recordaantal nieuwe e-bikes verkocht en ook voor 2022 is de verwachting dat de vraag naar e-bikes ongekend hoog zal zijn.

E-bikes in 2022 niet goedkoper

Door de oplopende prijzen van grondstoffen en beschikbaarheid van onderdelen worden e-bikes er in 2022 niet goedkoper op. Door deze ontwikkelingen zijn veel e-bikes beperkt leverbaar en moet je soms concessies doen aan het merk, de uitvoering en de kleur. Voor de aandrijving blijft de middenmotor favoriet. De accu krijgt steeds meer een plek in de framebuis. Op remgebied is er een totale overheersing van de hydraulische schijfrem en qua versnellingen komt er meer aandacht voor automatische en traploze schakelsystemen.

Nieuwste elektrische fietsen met middenmotor

Het belooft een mooi fietsjaar te worden. Ook in 2022 verschijnen veel nieuwe modellen op de markt. Onze ANWB Fietsexpert heeft de vijf opvallendste en beste e-bikes met middenmotor voor je geselecteerd en licht toe wat je van deze e-bikes kunt verwachten.

1. Cannondale Mavaro Neo 1

Deze ultieme ‘city-to-country’ cruiser heeft alles wat een e-biker zich kan wensen. De Mavaro combineert kracht, bereik en raffinement. Met de Bosch Performance Line CX middenmotor heb je voldoende power tot je beschikking en in combinatie met een 750Wh-accu zijn serieuze afstanden te overbruggen.

Cannondale heeft veel aandacht besteed aan de geometrie van het frame, het verend vermogen van de voorvork, de traploze versnelling en nieuwe snufjes, zoals een radar die waarschuwt bij naderende auto’s en ingebouwde verlichting. Voor de aanschaf moet je wel diep in de buidel tasten.

Specificaties

Prijs: € 6499
Gewicht: 23,9 kilo
Aandrijving: Bosch Performance Line CX middenmoter
Accu: 750 Wh
Versnellingen: traploos, Enviolo versnellingsnaaf
Remmen: hydraulische schijfremmen

2. Stella Vicenza Pro MDS F1

De R&D-afdeling van Stella draait overuren, met als resultaat de Vicenza Pro, een nieuw verrassend model in de 2022-collectie van de fabrikant uit Nunspeet. De e-bike is vooral bedoeld voor de actieve forens die daarnaast ook veel recreëert.

Het frame heeft een fraai lijnenspel, kent geen lasnaden en is belastbaar tot 150 kilo. De Shimano Steps E6100 middenmotor is een zeer aangename krachtbron, stil en bescheiden qua formaat. Innovatief is de dagrijverlichting, de riemaandrijving, het remlicht en de volledig geïntegreerde accu.

Specificaties

Prijs: € 2899
Gewicht: 28,7 kilo
Aandrijving: Shimano Steps E6100 middenmotor
Accu: 418 Wh (upgrade naar 504 en 630 Wh)
Versnellingen: 5, Shimano Nexus versnellingsnaaf
Remmen: hydraulische schijfremmen

3. Koga E-Nova PT Pro

De E-Nova PT Pro is een e-bike met een sportieve geometrie, perfect geschikt voor ieder terrein. De e-bike is iets ranker dan andere elektrische fietsen met een intube accu. Het frame is, ondanks de extra lage instap, bijzonder stabiel en de afwerking laat niets te wensen over.

Qua uitrusting heeft Koga het goed voor elkaar. De Bosch Performance Line middenmotor is niet alleen krachtig, maar blijft ook mooi stil. Bovendien is er een onderhoudsarme riem gemonteerd. Alle gegevens lees je af op de Bosch Kiox display, waaraan je een smartphone kunt koppelen. Dankzij de Enviolo versnellingsnaaf schakel je traploos.

Specificaties

Prijs: € 4399
Gewicht: 29,2 kilo
Aandrijving: Bosch Performance Line middenmotor
Accu: 400 Wh (upgrade naar 500 of 625 Wh)
Versnellingen: traploos, Enviolo versnellingsnaaf
Remmen: hydraulische schijfremmen

4. Sparta A-shine Ultra

Met als basis een conventioneel frame met de accu onder de drager, maar met daarbij de keuze voor een luxe afmontage, zal Sparta bij menig consument de juiste snaar raken. Door de riemaandrijving in combinatie met de krachtige Bosch Performance middenmotor fiets je nog plezieriger.

Eenmaal onderweg bewijzen de hoogwaardige onderdelen als hydraulische schijfremmen, geveerde voorvork en zadelpen plus de Schwalbe Roadcruiser antilekbanden hun dienst. Jammer dat Sparta nog steeds vasthoudt aan een basismodel met een 300Wh-accu.

Specificaties

Prijs: € 2999
Gewicht: 26,4 kilo
Aandrijving: Bosch Performance Line middenmotor
Accu: 300 Wh (upgrade naar 400 of 500 Wh)
Versnellingen: 8, Shimano Nexus versnellingsnaaf
Remmen: hydraulische schijfremmen

5. Electra Townie Go! 7D EQ

De Townie Go van Electra is een e-bike voor een brede doelgroep. Het is een vlotte stadsrakker, die echter ook op het schoolplein niet zal misstaan. De accu (250 Wh) is volledig geïntegreerd in het frame, het vernieuwde Hyena aandrijvingssysteem in het achterwiel heeft drie ondersteuningsniveaus. Via een klein leddisplay links op het stuur zijn de acculading en het ondersteuningsniveau af te lezen. De e-bike is te personaliseren met een drager en mand.

Specificaties

Prijs: € 1899
Gewicht: 21 kilo
Aandrijving: Hyena achterwielmotor
Accu: 250 Wh
Versnellingen: 7, Shimano Tourney derailleur
Remmen: Mechanische schijfremmen

De E-biketest 2022 vind je hier

Misschien vind je dit ook interessant?

Shop nu
Tweede slot nodig? 

Wees fietsdieven te slim af en zet je fiets goed vast met een kettingslot!

Wegenwacht Fiets 

Altijd snel hulp voor pech met je fiets, óók thuis voor de deur. Jaarlijks gratis fietscheck en juridisch advies bij een ongeval.

Shop nu
Veilig op de fiets 

Van fietsspiegels, reflectie en verlichting tot fietssloten en tassen.

E-bike vergelijker 

Vergelijk e-bikes en vind met handige zoekcriteria de elektrische fiets die bij jou past.