Een elektrische fiets kopen: waar moet je op letten?

Bij het kopen van een elektrische fiets moet je met verschillende zaken rekening houden. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten, zodat je straks fijne fietstochten kunt maken op een fiets die voor jou het meest geschikt is. 

Plek van de motor

Ga je op zoek naar een elektrische fiets, dan kom je er al snel achter dat de motor van een elektrische fiets op drie verschillende plekken kan zitten: in het voorwiel, in het midden bij het frame of in het achterwiel. Iedere plek heeft zijn eigen voor- en nadelen. Hieronder beschrijven wij de voordelen en nadelen per type motor.

Voordelen
Elektrische fietsen met een voorwielmotor zijn vaak goedkoper dan e-bikes met een midden- of achterwielmotor. Ook is een voorwielmotor stiller dan de andere soorten, past hij het beste bij het design van een fiets en is een frame met lage instap mogelijk. Je kunt bij de voorwielmotor kiezen voor een dichte kettingkast die weinig onderhouden hoeft te worden. Tot slot heb je bij een elektrische fiets met voorwielmotor de mogelijkheid tot ‘vrijloop’. Dit betekent dat je ook zonder trapondersteuning kunt fietsen.

Nadelen
Bij een elektrische fiets met een voorwielmotor heb je het gevoel dat er aan de fiets wordt getrokken en het duurt één tot twee tellen voor de motor in actie komt. Bij een gladde ondergrond heb je eerder last van wielspin (het doorslippen van de wielen). Dit kan lastig zijn op zandwegen, bij vallende bladeren, sneeuw en ijzel. Door het gewicht in het voorwiel kan sturen iets zwaarder zijn dan bij een gewone fiets. De trapondersteuning bij een e-bike met voorwielmotor is minder krachtig dan bij de andere motoren, wat nadelig is op heuvelachtig terrein. Ook is een e-bike met motor in het voorwiel lastiger op te tillen aan de voorkant.

Voordelen
Elektrische fietsen met een middenmotor zijn het populairst. Dit komt door de fijne fietservaring die zij bieden. De energie van de motor komt direct in actie en wordt overgebracht naar de trapas, net zoals je benen doen op een niet-elektrische fiets.

Verder meet een krachtsensor de kracht die je uitoefent op de trappers en past hij de trapondersteuning daar op aan. Hoe minder hard je trapt, hoe meer de fiets dus meehelpt. Dat is vooral handig tijdens het wegfietsen uit stilstand of bij het fietsen met extra gewicht als bijvoorbeeld de kinderen achterop zitten of je boodschappen aan het stuur hangen. Knijp je in je handrem? Dan stopt de trapondersteuning automatisch.

Een ander groot voordeel van een middenmotor is de plek waar deze op de fiets is gemonteerd: laag in het midden van de fiets, bij de trapas. Hierdoor wordt het gewicht gelijkmatig verdeeld en dat maakt deze fiets stabiel tijdens het fietsen en makkelijk te tillen (hij kiept niet naar voor of achter). Ook zit de middenmotor niet in de weg bij het plakken van zowel de voor- als achterband.

Nadelen
De middenmotor is storingsgevoelig en duurder dan de andere motoren. Ook heeft een fiets met een middenmotor een hogere instaphoogte.

Bij oudere elektrische fietsen met een middenmotor zijn er nog andere nadelen waar je rekening mee moet houden. Zo is de behuizing niet spatwaterdicht en steken naast de stroomkabels ook de trappers en de ketting of aandrijfriem uit. Ook hebben zij een tandwieloverbrenging waardoor ze rumoerig zijn en soms is er schade aan de ketting en versnellingen door de kracht van de motor. Bij de nieuwe elektrische fietsen met middenmotor zijn deze problemen opgelost.

Voordelen
Elektrische fietsen met een achterwielmotor geven de meest natuurlijke rijbeleving. Een fiets zonder elektrische ondersteuning wordt immers ook aangedreven door het achterwiel. Verder stuurt een e-bike met een achterwielmotor strakker, is hij erg stil, heeft hij een lager gewicht en meer versnellingen waardoor je met name in heuvelachtig terrein beter af bent.  

Nadelen
Het gewicht is op de achterkant van de fiets gevestigd. Hierdoor kun je de fiets lastiger verplaatsen. Ook kun je niet zelf je achterwiel wisselen als je bijvoorbeeld een lekke band hebt. Na het wisselen van de band moet de ondersteuning namelijk met een computerprogramma opnieuw worden afgesteld. Voor het wisselen van je achterband moet je dus langs de fietsenmaker.

Type versnelling

Doordat er op een elektrische fiets ook rij- of ondersteuningsprogramma's zitten, spelen de versnellingen op een e-bike een andere rol dan op een gewone, niet-elektrische, fiets. Bij het kopen van een elektrische fiets kun je kiezen voor drie verschillende soorten versnellingen.

Voordelen
Met een derailleur heb je de beschikking over een groot aantal versnellingen, oplopend tot 27 versnellingen. Dit is vooral handig bij fietstochten in heuvel- en bergachtig gebied. E-bikes met een derailleurversnelling zijn ook vaak lichter dan e-bikes met een ander type versnelling. Dit fiets niet alleen lichter, ook loop je minder snel op tegen het maximale beladingsgewicht van een fietsendrager bij eventueel vervoer van je fiets op je auto.

Nadelen
Een derailleurversnelling is onderhoudsgevoelig en slijt snel. Door het open systeem is hij vatbaar voor vocht en vuil, waardoor je versnelling soms kan gaan haperen.

Voordelen
De naafversnelling is vrijwel onderhoudsvrij. Het is een gesloten systeem waarbij de versnellingen opgeborgen zijn in de naaf van het achterwiel. Hierdoor zijn zij niet vatbaar voor vocht en vuil en heb je geen last van een krakende ketting. Ook is het bij een naafversnelling makkelijker om de versnellingen te bedienen en kun je schakelen als je stilstaat.

Nadelen
Doordat de versnellingen in de naaf van het achterwiel zitten, is het moeilijk om het wiel te verwijderen bij het wisselen van een fietsband. Daarnaast heb je bij een naafversnelling de beschikking over minder versnellingen, vaak maar zeven of acht.  

Met een automatische versnelling stel je je ideale versnelling met alleen je hand in. Je hoeft daarbij niet de trappers te gebruiken. Er zijn verschillende automatische systemen. Bij het ene systeem stel je met een draai aan het handvat je versnelling in. Bij een ander systeem is het mogelijk om op het display van je e-bike je favoriete tempo in te stellen. Tijdens het fietsen zoekt het systeem dan automatisch naar de juiste versnelling voor jouw ingestelde tempo.

Prijsverschillen tussen elektrische fietsen

In het totaalaanbod van elektrische fietsen zijn grote prijsverschillen te zien tussen de verschillende e-bikes. Er zijn fietsen te koop vanaf een paar honderd euro, maar ook fietsen van een paar duizend euro. Onthoud: ook bij elektrische fietsen is goedkoop vaak duurkoop. Voor een kwalitatief goede e-bike moet je denken aan een prijs vanaf ongeveer €1200,-. E-bikes boven de €2500,- zijn vaak uitgerust met meer geavanceerde technieken en luxere onderdelen.

Fiets ombouwen

Heb je nog een mooie fiets en zou je die liever met een motor willen gebruiken? Dat kan! Met de e-bike kit is het gemakkelijk om een gewone fiets om te bouwen naar een elektrische fiets. Onze fietsspecialist legt in de volgende video uit hoe je dit kunt doen.

Interesse om je fiets om te laten bouwen? Er zijn e-bike kits te koop waar je je fiets zelf mee kunt ombouwen, maar wij raden aan om dit te laten doen door een expert. Je kunt hiervoor onder andere terecht bij E-bike kit, RAT-Holland en F.O.N.. Zij kunnen je helpen bij het ombouwen van gewone fietsen, kinderfietsen, driewielers, ligfietsen en speciale fietsen.

Speciaal voor jou geselecteerd